Esittelemme matkailijan tekniset apuvälineet! Ota reissuun varavirta, navigaattori, pistorasiasovitin sekä nämä muut näppärät laitteet

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
Tekniikka auttaa nauttimaan matkasta enemmän ja välttämään turhat harmit.

Millaiset tekniset apuvälineet helpottavat reissussa? Automatka onnistuu varmimmin hyvin valmistautumalla ja varaamalla tarpeeksi aikaa. Vayla.fi-verkkosivustolla on tietoja tietöistä Suomessa. Älypuhelimen Google Maps sekin tietää ruuhkista. Hyödyllistä tietoa automatkailusta ja esimerkiksi ulkomailla pakollisista varusteista on Autoliiton sivustolla.

Navigaattori auttaa pysymään kartalla

Laadukas navigaattori neuvoo järkevät reitit ja kiinnostavat kohteet niin Suomessa kuin Euroopassa. Se vastaanottaa ajantasaiset liikennetiedot, opastaa kiertotiet sekä muistuttaa nopeusrajoituksista ja valvontakameroista.

Puheohjaus auttaa keskittymään liikenteeseen. Paranna turvallisuutta navigaattoriin yhdistettävällä peruutuskameralla.

Monipuolisten navigaattoreiden hinnat alkavat noin 200 eurosta. Selvitä päivitysten ja lisäominaisuuksien hinnat. Pärjäätkö sittenkin puhelimen ilmaisella Google Mapsillä? Tarjolla on myös kehittyneitä maksullisia sovelluksia. Muista, että kartta- ja navigointitoimintojen hienouksiin tarvitaan verkkoyhteys.

Lapsenlapset eivät pitkästy auto-, lento- ja laivamatkalla, kun tablettiin tai läppäriin lataa jo ennen matkaa kivat videot ja pelit. Virtapankki tai auton virtasovitin takaa toiminnan. Selvitä lentoyhtiön virtapankkeja koskevat rajoitukset.

Vastamelukuulokkeet vaimentavat ympäristön hälyä. Ne auttavat ottamaan torkut tai nauttimaan musiikista tai elokuvan äänitehosteista autossa, lentokoneessa ja odotustilassa.

Korvan peittävät kuulokkeet ovat monien mielestä mukavammat kuin tulppamalliset, jotka kyllä mahtuvat taskuun. 150–200 eurolla saa jo vaativaankin makuun kelpaavat kuulokkeet.

Tulkki kuulokkeissa

Älykuulokkeet ja puhelinsovellus tulkkaavat vieraskielistä puhetta suomeksi ja suomea vieraalle kielelle. Baidu Xiaodu Du Smart Buds Pro -älykuulokkeet osaavat 40 kieltä ja ne maksavat 129 e.

Turvaa yhteydet

Hoida pankkiasiat ja asioinnit turvallisesti myös ulkomailla vaikkapa hotelleiden ja ravintoloiden langattomien verkkojen kautta. F-Secure Freedome VPN -turvasovellus maksaa noin 20 e/vuosi.

Pistorasiasovitin

Käytä suomalaisella verkkopistokkeella varustettuja laitteita sadoissa matkakohteissa. SKROSS Pro Light Adapter USB -sovitin maksaa 30–35 e, ja se korvaa myös erillisen usb-laturin.

Varavirtaa

Käynnistä auto, jonka akku on hyytynyt. Monipuolinen virtapankki ja apukäynnistin Telwin Drive 9000 maksaa 139 e. Se antaa varavirtaa myös puhelimille, läppäreille ja muille härpäkkeille.

Etevä navigaattori

Garmin DriveSmart 55 MT-D ymmärtää puhetta ja opastaa perille ruuhkat välttäen. Hinta 200–250 e sisältää Euroopan kartat päivitysten kera. Ruutuun saa erikseen myytävän peruutuskameran kuvan.

Näe taaksesi

Havaitse ajoneuvot, jalankulkijat ja esteet autoa peruuttaessa. Langaton peruutuskamera Garmin BC 40 on helppo asentaa, ja se maksaa 140 e. Kuva näkyy erikseen myytävän navigaattorin ruudussa.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 6/2022.

Lue myös: Senioreiden Interrail vie yli 60-vuotiaat Eurooppaan edullisemmin, VR:n lomalipuilla reissaat huokeammin kotimaassa – Nappaa junamatkailun vinkit!

Interrail vie junamatkalle Eurooppaan

Interrail-passi vie senioritkin junamatkalle Eurooppaan. Ravennan silta on 58 metriä korkea ja 225 metriä pitkä rautateiden maasilta Höllental-rautatielinjalla Saksassa. © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X