Pitäisikö hankkia televisio mökille?

Jaa artikkeli
Pieni mökkitelevisio on näppärä viedä talveksi kaupunkiasuntoon kakkostelkkariksi © 123rf
Tärkeä urheilutapahtuma ja tuttu tv-sarja pitää nähdä myös kesällä.

Kaupunkiasuntojen televisiot ovat yleensä 42–55 -tuumaisia. Mökille, jossa on verkkosähkö, käy samanlainen televisio kuin kaupunkiasuntoon.

Usein kuitenkin tyydytään 32-tuumaiseen tai pienempään, jonka voi siirtää talveksi kaupunkiin kakkos- ja kolmostelkkariksi.

Tuumaluku mitataan näyttöruudun nurkasta vastakkaiseen nurkkaan.

Aurinkosähkömökille kannattaa hankkia virtapihi-tv. Mitä pienempi wattiluku, sitä pitempään aurinkopaneelien akkuihin säilömä virta riittää.

Säästeliäimmät laitteet saavat merkinnän A+++. Virrankulutukseen vaikuttaa eniten ruudun koko, mutta myös samankokoisten televisioiden kulutuksissa on isoja eroja. Kirkkaaksi säädetty ruutu kuluttaa himmeää enemmän.

Verkkovirralla toimivalle televisiolle tarvitaan aurinkosähkömökillä niin sanottu invertteri, joka muuntaa 12 voltin akkusähkön verkkovirran kaltaiseksi 230 voltin sähköksi.

Televisio-ohjelmien lähetystekniikka on muuttumassa. Television ja digiboksin merkintä Antenna Ready HD takaa, että laitteella pystyy vastaanottamaan kaikki antenniverkon ohjelmat nyt ja tulevaisuudessa niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena.

Vanhoihin antenneihin ja niiden suuntauksiin voidaan tarvita muutoksia.

Koekatsele ja -kuuntele ennen kuin valitset. Huonokuuloinen tarvitsee laadukkaan äänen, ehkä lisäkaiuttimen. Sitä isompi ruutu, mitä kauempaa sitä katsotaan.

Näyttääkö kuva hyvältä myös sivusta katsottuna? Heijasteleeko ruutu häiritsevästi?

Vaadi selkeä kaukosäädin ja käytön opastus. Tarpeettomat hienoudet voivat tehdä televisiosta vaikeaselkoisen.

Akkusähköllä

Procaster-akkusähköllä

virtapihi 20-tuumainen ProCaster LE-20F406 sopii mökille ja matkailuautoon. Toimii verkkovirralla ja ilman invertteriä 12 voltin akkusähköllä. 2,9 kg. 150 e verkkokauppa.com.

Virtapihi laite

sopivasti säädettynä 28-tuumainen Samsung UE28H4005AWXXE tulee toimeen 17 watilla. Kuluttaja-lehden 6/15 testaajat moittivat liikkeentoistoa ja kuvan laatua sivulta katsottuna. Noin 300 e.

Pikkuinen äly-tv

Panasonic-24-tuumaa

24-tuumainen Panasonic TX-24DS500E pärjää 17 watilla. Kelpo kuva ja kaukosäädin, räätälöitävä valikko sekä nettiselain ja -sovellukset. 319 e, cdon.com.

Monitaitoinen

LG-32-tuumainen

paras 32-tuumainen (Kuluttaja 6/15), LG 32LF650V, näyttää 3D-elokuvat, kytkeytyy internetin video- ja tv-palveluihin. Ok kuva. A+. 400 e, verkkokauppa.com.

Tarkka ja fiksu

LG-42-tuumainen

42-tuumainen LG 42LF652V tarjoaa full hd -tarkkuuden kuvan, ajastetun tallennuksen sekä yhteydet internetin tv- ja videopalveluihin ja SF Anytime -vuokraamoon. Energialuokka A+. 500 e.

Iso kuva

Panasonic-50-tuumaa

50-tuumainen Panasonic TX-50CS520E sai neljä tähteä Tekniikan Maailman testissä 2/16. Kehuja kuvan kontrastista, katselukulmista ja Netflixistä. Mökille jossa on verkkosähkö. 790 e, cdon.com.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X