Teollisuusneuvokselle syyte – Keijo Kopra katsoo, että 50 euron veronkorotus estää syytteen nostamisen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sahayritys Versowoodin suuromistaja Keijo Kopra joutuu syytteeseen törkeästä veropetoksesta. Kuva vuodelta 2014, Versowood Oy:n Heinolan tehtaalta. © LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Sahanomistaja joutuu sittenkin syytteeseen Sveitsiin kätkemiensä varojen vuoksi.

Sahayritys Versowoodin suuromistaja Keijo Kopra joutuu syytteeseen törkeästä veropetoksesta, päätti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe alkuviikosta. Uuden syyteharkinnan esittelijä oli valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta.

Kopra ilmoitti itse verohallinnolle Sveitsiin kätkettyjä tuloja. Kopran oman ilmoituksen perusteella verottaja on laskenut hänen saaneen pimeitä tuloja yli 147 000 euroa ja välttäneen veroja yhteensä 24 533 euroa vuosina 2012 ja 2013.

Seura kertoi aiemmin, miten kihlakunnansyyttäjä Markku Janhunen oli tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen perustellen sitä muun muassa lailla, jota ei koskaan säädetty. Tämä logiikka ei valtakunnansyyttäjänvirastossa purrut.

“Toisin kuin Janhunen on arvioinut, toteutumaton lakiehdotus ei ole rikosoikeudellisessa harkinnassa huomioon otettava peruste”, uudessa ratkaisussa todetaan.

Kopran perustelut kumoon

Uutena tietona päätöksestä selviää Kopran maksamien veronkorotusten määrä. Hänelle on vuodelta 2008 määrätty 50 euron korotus. Kopra ilmoitti verottajalle salattuja tuloja vuosilta 2008-2012 ja katsoo nyt, että vuodelta 2008 määrätty veronkorotus estäisi syytteen nostamisen, koska samasta teosta ei lain mukaan saa rankaista kahteen kertaan.

Tähän Kopran väitteeseen valtakunnansyyttäjänvirasto ei ota mitään kantaa. Sen sijaan Kopran muut perustelut päätöksessä kumotaan väliin pisteliäästikin:

“Asiassa saatu näyttö ei tue Kopran väitettä siitä, että hän 30 vuotta liike- ja sijoitustoimintaa Suomessa ja ulkomailla harjoittaneena olisi salannut Sveitsistä saamansa pääomatulot Suomessa verotuksessaan ymmärtämättömyydestä, muistamattomuudesta ja korkean ikänsä vuoksi. Tätä johtopäätöstä vastaan puhuu sekin, että Kopra edelleen saa ansiotuloa ja merkittäviä pääomatuloja”, syyttäjien ratkaisussa kirjoitetaan.

Lue myös:

Veroveteraani: ”Verohallinto päästää väärintekijät pälkähästä”

Näin hövelisti armahduslaki palkitsee ökyrikkaat verorikolliset: Mätkyjen sijaan veronpalautukset ja syytesuoja

X