TES-shoppailu alkoi: Jopa 500 euron palkka-alea pelkäävät nyt leipurit ja kondiittorit

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Työehtosopimuksilla shopataan jälleen. Leipuri-kondiittorit saavat pelätä pienempiä palkkoja.
© iStock
Taustalla on Fazerin yhtiörakenteen muutos, jolla työnantaja perustelee mittavaa ehtojen heikentymistä. Uusien työntekijöiden ehdot ovat SEL:n mukaan vanhoja työntekijöitä huonommat – palkasta puuttuu työvuoroista riippuen jopa 500 euroa.

Fazerin Gateau -artesaanileipomossa Helsingin Sörnäisissä kuohuu.
Leipomossa on syntynyt hyvin erikoinen tilanne, jossa uudet työntekijät saavat jopa satasia huonompaa palkkaa kuin vanhat työntekijät samasta työstä.

Fazer on siirtänyt Gateaun leipomotyöntekijät Majoitus- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n ja Palvelualojen ammattiliiton Pamin välisen työehtosopimuksen piiriin tämän vuoden alusta.

Artesaanileipomo tekee tuotteita Gateau-ketjun kaikkiin kahviloihin.

Artesaanileipomossa on voimassa Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL:n ja Elintarviketeollisuusliiton välinen työehtosopimus aina vuoteen 2021 asti.

Siitä huolimatta leipomoon palkatuille uusille työntekijöille on tehty MaRan tessin mukaiset työsopimukset. Leipomossa ja sen konditoriassa on noin 40 työntekijää: kondiittoreita ja leipureita.

Uusien työntekijöiden ehdot ovat SEL:n mukaan vanhoja työntekijöitä huonommat – palkasta puuttuu työvuoroista riippuen jopa 500 euroa.

Miten tämä on mahdollista?

”Suurin ero tulee ylitöistä, koska Pamin tessissä on periodityö. Voidaan heittää kymppituntista työpäivää ilman ylityökorvausta. Me laskettiin yhden kaverin osalta tehty työaika, jos hän olisi tehnyt sen Pamin sopimuksella, niin liksaero oli sellainen lähemmäs viisisataa euroa”, SEL:n sopimuspäällikkö Erkki Rantamaa kertoo.

Riitautus harkinnassa

Fazer osti kolme vuotta sitten Gateau-artesaanileipomon.

Nyt Suomen Elintarviketyöläisten liitto yrittää tarkistaa, oliko kyse liikkeen luovutuksesta. Silloin työehdot olisi pitänyt SEL:n mukaan siirtyä samanlaisina omistajavaihdoksesta huolimatta ainakin työehtosopimuskauden loppuun asti eli vuoteen 2021 asti.

SEL harkitsee palkkojen riitautusta eli viemistä oikeuteen.

Fazer myöntää liikkeenluovutuksen, mutta pitää omaa tes-vaihdostaan silti laillisena.
Fazer Retail Finlandin toimitusjohtaja Miika Kostilainen selittää, että tes-muutos johtuu yhtiörakenteen muutoksesta. Artesaanileipomo on tämän vuoden alusta siirtynyt Fazer Ravintolat -osakeyhtiön alle.

”Fazer Ravintolat Oy on järjestäytynyt Maraan. Marava-tes on normaalisitova, joten sitä tulee soveltaa kaikkeen toimintaan. SEL:n tes on yleissitova, joten normaalisitova ajaa sen ohi. Uuden työntekijän osalta se tarkoittaa sitä, että Marava-tes on ainut vaihtoehto”, Miika Kostilainen sanoo.

Toimitusjohtaja ei myönnä tessin vaihdon johtuneen säästöistä.

”Meille on ensisijaisen tärkeää saada houkuteltua artesaanileipomoon alan parhaat työntekijät eli meillä on edelleen kilpailukykyiset palkat”, Kostilainen sanoo.

Oikeudenkäynti taustalla

Kahvilaan kuuluvan leipomon työntekijöiden tes-shoppailusta on tullut työnantajaa suosiva päätös. Työtuomioistuimen mukaan palvelualan sopimus sopii myös leipureille, jos yritys myy leipomotuotteensa omien kahviloidensa kautta.

”Moni leipomo sitä varmasti miettii. Mutta työehtosopimusta ei voi muuttaa pistämällä kahvion pystyyn, vaan silloin kahvilatoiminnan pitää olla niin laajaa, että leipomopuoli vain tukee sitä eikä tuotteita myydä kauppoihin”, Erkki Rantamaa sanoo.

X