Testamentti on selkeä viimeinen tahto – Mitä hyötyä on ajoissa tehdystä testamentista? Voiko omat lapset tehdä perinnöttömäksi?

Testamenttia ei ole pakko tehdä, mutta usein se kannattaa. Sen avulla voi ehkäistä riitoja tai tukea rakasta asiaa. Sitä paitsi sitä voi halutessaan muuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Testamenttia ei ole pakko tehdä, mutta usein se kannattaa. Sen avulla voi ehkäistä riitoja tai tukea rakasta asiaa. Sitä paitsi sitä voi halutessaan muuttaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Miten voin tehdä lapseni perinnöttömäksi?

Suomen lain mukaan rintaperillisillä on erittäin vahva oikeus vaatia lakiosaa, se on lapsen perusoikeus. Lapsensa voi tehdä perinnöttömäksi vain, kun siihen on lain mukaiset edellytykset. Ei riitä, ettei tykkää lapsen elintavoista eikä käytöksestä, tai että haluaa käyttää kaikki rahansa itse.

Perintökaari vaikuttaa perillisten asemaan

Perinnöttömäksi tekemisen edellytykset määräytyvät perintökaaren kautta. Missään ei ole virallista käytännönlistaa asioista, teoista, rikoksista eikä elintavoista, joiden takia perillisen voisi jättää perinnöttömäksi.

Jokainen tapaus on omanlaisensa, ja siksi asian hoidossa tarvitaan juristin apua. Vaikka olisit kuinka raivoissani ja pettynyt lapseesi, et voit jättää häntä perinnöttömäksi tunnesyistä. Lain edellyttämiä näyttöjä pitää olla.

Perintökaaressa on säännökset perinnöttömäksi tekemiseen. Perusteena voi olla, että perillinen on tahallisesti ja rikollisella teolla loukannut syvästi itse perittävää tai hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolasta tai tämän jälkeläistä. Rikos voi olla mikä tahansa, muttei kuitenkaan aivan vähäinen. Rikoksen pitää olla toteennäytetty ja siitä pitää lähtökohtaisesti olla tuomio.

Perustelu tarvitaan perinnöttömäksi tekemiselle

Perinnöttömäksi tekemiselle on laissa myös toinen peruste: perillinen viettää kunniatonta ja epäsiveellistä elämää. Tämä säännös on varsin tulkinnanvarainen; mikä on toisen epäsiveellistä, voi toisen mielestä olla ihan normaalia.

Jokainen perinnöttömäksi jättäminen tai yrityskin on omanlaisensa. Pitävät perustelut pitää aina löytää.

Esimerkki: Jos perillinen ei ole ollut tekemisissä äitinsä kanssa 20 vuoteen eikä anna hänen olla yhteydessä lapsiinsa, ei perinnöttömäksi tekemiselle siltikään ole aina edellytyksiä. Eli perusteiden pitää olla todella raskaat.

Toinen esimerkki: Lapsi polttaa tupakkaa ja juo alkoholia, ja tätä vanhemmat eivät hyväksy. He yrittävät tehdä lapsensa perinnöttömäksi, muttei se onnistu. Tällaiset (monen mielestä ihan normaalit) elintavat eivät oikeuta siihen.

Jos perinnöttömäksi tekemisen edellytykset täyttyvät, eikä lapsi siis saa perintöä, se siirtyy hänen lapsilleen eli seuraavalle sukupolvelle tai testamentissa voidaan määrätä, kenelle vapautuva osuus menee.

Perillisen perinnöttömäksi tekeminen tuntuu pahalta, vaikka syyt olisivat kuinka raa’at ja selkeät. Kun asiaa selvitetään rauhassa lakimiehen kanssa, mieli voikin muuttua ja lapselle annetaankin lakiosa. Veri voi olla vettä sakeampaa.

Miten teen testamentin hyväntekeväisyyteen?

Kulttuuri ja luonto kiittävät lahjoittajaa, olette hyvällä asialla. Kenenkään ei tarvitse vähätellä omaa osuuttaan, sillä järjestöille pienikin testamenttilahjoitus on suuri asia.

Pieniä lahjoituksia on helppo tehdä läpi elämän, mutta testamenttilahjoituksen tekeminen on jo hieman vaativampi juttu, koska täytyy muistaa lain mukaiset muotoseikat. Lahjoituksen kohde pitää selvittää ja ilmaista tarkkaan. Testamenttiin ei riitä maininta, että haluaa lahjoittaa 10 000 euroa luonnonsuojeluun tai kulttuuriin.

Yleishyödyllisen yhteisön virallinen nimi ja Y-tunnus pitää kertoa oikein, muuten testamentin toimeenpanija ei tiedä todellista kohdetta.

Jos tiedät vain suurin piirtein lahjoituskohteen (vaikka uhanalaiset eläimet), lakimies auttaa eteenpäin. Voit myös olla yhteydessä valitsemaasi järjestöön tai säätiöön, joka auttaa testamentin teossa niin, että rahat menevät juuri oikeaan osoitteeseen.

Testamenttilahjoituksesta ei mene perintöveroa

Omaisuuden testamenttaamisessa yleishyödylliseen toimintaan on sellainenkin hyvä puoli, että yleishyödylliset yhdistykset ja säätiöt ovat verovapaita eli saadusta testamenttilahjoituksesta ei mene perintöveroa.

Muista kuitenkin tarkastella elämäsi tärkeimpiä asiakirjoja viiden vuoden välein tai kun elämäntilanteessasi tapahtuu muutoksia. Tilanteet nimittäin muuttuvat, ja esimerkiksi norpan suojelu voi olla vähäisempää 30 vuoden päästä; norpat on silloin jo pelastettu (harras toive!).

Hyväntekeväisyyskohteita on pilvin pimein, valitse itsellesi rakas kohde. Ja jos olet perheellinen, kerro asiasta avoimesti lapsillesi. He saavat oman lakiosuutensa, mikäli sitä vaativat, hyväntekeväisyys saa omansa.

Pitääkö aina tehdä testamentti?

Pakkohan testamenttia ei ole tehdä, mutta kyllä sen tekeminen kannattaa. Testamentti on muotoseikat täyttävä asiakirja ja sillä voidaan tehdä järkevää perintösuunnittelua sekä välttää turhia perintöriitoja. Kun viimeinen tahto ilmaistaan testamentissa, ei kenelläkään jää mitään epäselvää. Vaikka kyllähän sitä perheessä riita saadaan aikaan, vaikka on yksiselitteinen testamentti.

Testamentti on siitä hyvä asiakirja, että sitä voidaan muuttaa vaikka kuinka usein. Tärkeää on, että testamentin todistajat ovat esteettömiä. Testamentin voi tehdä ilman lakimiestä. Mutta, jos käytät esimerkiksi valmiita nettipohjia, ole varovainen ja selvitä, mitä mikin lauseke todella tarkoittaa.

Asiantuntijoina varatuomari, varainhoidon lakimies Piia Jeremejeff Nooa Säästöpankista ja asianajaja Eija Karimaa Asianajotoimisto Karimaa & Vähätalo Oy:stä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X