Thaimaalaiset surivat kuningasta: ”Tämä on pahinta mitä meille on elinaikanamme tapahtunut”

Thaimaa on kuningas Rama 9:nnen kuoltua uuden ajan edessä. Seuran toimittaja havainnoi tunnelmia hautajaisten alla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Surinin maakunnasta itä-Thaimaasta tulleet naiset ovat satojen muiden joukossa, jotka ovat leiriytyneet palatsin lähelle. Kaikki ovat mustissa.

Thaimaa on kuningas Rama 9:nnen kuoltua uuden ajan edessä. Seuran toimittaja havainnoi tunnelmia hautajaisten alla.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Mäkinen

Musta valtasi Thaimaan pääkaupungin Bangkokin. Kaksi kertaa.

Ensin ihmiset pukeutuivat mustaan 14. lokakuuta viime vuonna. Silloin kuoli kuningas Rama Yhdeksäs, Bhumibol Adulayed. Hän oli ennen kuolemaansa maailman elossa olevista kuninkaallisista ollut pisimpään vallassa.

Ja hän oli erikoislaatuinen kuningas muutenkin, hyvin erikoislaatuinen.

Useimmissa demokratioissa kuninkaalliset ovat nykyään varsinaisia seremoniahahmoja.

Mutta Thaimaassa ei. Kuningas on yllä kaiken muun.

Thaimaakin on ollut demokratia, ainakin nimellisesti. Maalla on vapaiden vaalien perinne – ainakin jonkinlainen.

Kolme vuotta sitten tilanne muuttui. Pitkittyneiden mielenosoitusten jälkeen armeija otti vallan.

Panssareiden tultua kaduille armeijan komentaja Prayut Chan-o-cha järjesti tiedotustilaisuuden, jossa ilmoitti armeijan pitävän nyt valtaa toistaiseksi.

Bangkok Post -sanomalehden etusivulla oli suuri kuva, miten Prayut tilaisuuden alussa kumartui otsansa maahan painaen otsansa lattiaan asti kuninkaan kuvan edessä.

Vaikka on panssarivaunut, kuningas on ollut niidenkin yläpuolella.

Valokuvaava hallitsija

Arviolta 12 miljoonan asukkaan Bangkokin supermetropolissa on kuusi eri aluetta, joita pidetään keskustoina. Viime vuosina Siamin keskus on kasvanut niin, että se lienee yksi maailman merkittävimmistä ostosalueista. Ostoskeskuksista voi ostaa muun muassa H&M:n farkut ja Lamborghinin urheiluauton, viereisistä kaupoista.

Tällä hetkellä ostoskeskusten ja kahdessa kerroksessa kerrostalojen korkeuksilla kulkevan ilmajunan massiivisten rakenteiden yllä nousee tyylitelty kuningas Rama 9:n kuva. Se on maalattu uuden kuusikerroksisen kulttuuri- ja taidekeskuksen seinään.

Sisällä kolme kerrosta koko keskuksesta on jo viikkojen ajan ollut varattu edesmenneelle kuninkaalle.

Alimmassa kuninkaalle omistetuista kerroksista on thaimaalaisten eturivin taiteilijoiden teoksia, joiden teema liittyy kuninkaaseen tai hänelle tärkeisiin asioihin. Seuraava kerros on suosituin: siellä on kuninkaan muotokuvia, joita taiteilijat ovat maalanneet hänestä eri tyyleillä, poptaiteesta realismiin.

Ylimmässä kerroksessa puolestaan on kuninkaan itse ottamia valokuvia. Ne ovat hyviä valokuvia teknisesti ja ilmaisun puolesta, mutta etenkin ne ovat historiallisia dokumentteja. Kuningas opiskeli nuorena Sveitsissä, myös valokuvausta. Yhdessä kuuluisimmista kuvista hänet on kuvattu kamera kädessään.

Kiinnostavimpia ovat kuninkaan neljällä vuosikymmenellä ottamat kuvat vaimostaan.

Sanomattakin on selvää, että kuningasnäyttely on ollut valtava yleisömenestys viikkojen ajan.

Thaimaa suree

”For Him”, sanovat nuoret naiset näyttäessään peukaloaan. Muuten he eivät puhu.

Naiset istuivat Bangkokin Suuren palatsin vieressä kulkevalla kadulla.

Surinin maakunnasta itä-Thaimaasta tulleet naiset ovat satojen muiden joukossa, jotka ovat leiriytyneet palatsin lähelle. Kaikki ovat mustissa.

Kun ihmisille esittäytyy thaiksi ja näyttää kameraa, jokainen haluaa tulla kuvaan. Monilla on mukana kuninkaan kuvia kehyksissä.

Poseeratessaan useimmat nostavat kuvan päänsä päälle. Siten thaimaalaisilla on tapana ilmaista, että kuningas on kaiken yläpuolella.

Bangkokilaiset puhuvat englantia silloin tällöin. Nämä päivystäjät ovat tulleet Thaimaan maaseudulta. Yksikään tapaamistani ihmisistä ei puhunut englantia ”for him” -lausahdusta lukuunottamatta.

”Alamme nyt vasta ymmärtää, ettei hän enää ole kanssamme”, sanoo 30-vuotias Chonnikan Petchprasittd. © VESA MÄKINEN

Kansan sielu

Eteläisen Thaimaan Trangissa asuva, 30-vuotias nainen Chonnikan Petchprasittd oli aikoinaan pohjoissuomalaisen Tervolan lukion ensimmäinen vaihto-oppilas. Suomi on hänelle edelleen toinen kotimaa.

Petchprasittd on opiskellut ja ollut vapaaehtoistöissä myös Tanskassa, Espanjassa ja Brasiliassa. Hän on koulutettu ja puhuu täydellistä englantia. Maailmankansalainen.

Viimeisen viikon ennen hautajaisia hän pukeutui täysin mustaan asuun. Hän osallistui hautajaisseremoniaan kotikaupungissan, yhdessä eri puolilla Thaimaata sijaitsevasta yli 70:stä paikasta, jossa poltettiin kuninkaan arkun jäljitelmä.

Kun tulee puhe kuninkaasta, yleensä hymyilevä Petchprasittd vakavoituu.

”Alamme nyt vasta ymmärtää, ettei hän enää ole kanssamme. Tämä on ollut niin ristiriitaisten tunteiden vuosi. Pahinta mitä meille on elinaikanamme tapahtunut”, Petchprasittd sanoo.

”Hän oli kansamme isä, Thai-kansan sielu.”

Lue myös:

Thaimaan pommit suunnattiin kuningashuonetta ja turismia vastaan – suomalaismies menetti iskussa vaimonsa

 

Mitä nyt, Thaimaa?

Thaimaan kansa on nyt uuden edessä.

Valtaa pitää sotilasjuntta, mikä ei ole uusi asia. Thaimaassa on tiettävästi rauhanomaisten sotilasvallankaappausten maailmanennätys.

Uutta on juntan vallan kesto. Viimeisimmän kerran käskettyään joukot kaduille armeijan johto linnoittautui valta-asemiinsa tiukasti.

Komentaja Prayut Chan-o-chan ilmoitti pian vallankaappauksen jälkeen, että armeija pitää vallan ainakin puolitoista vuotta.

Kaappausta olivat edeltäneet pitkään jatkuneet mielenosoitukset, joissa oppositiossa olevat keltapaidat protestoivat punapaitojen hallintoa vastaan. Keltapaidat ovat yleensä vauraammilta alueilta, esimerkiksi kumilla ja turismilla varallisuutta saaneista etelän maakunnista ja bisneskeskittymä Bangkokista.

Kaikille on selvää, ettei uusi kuningas ole samassa asemassa kuin hänen edeltäjänsä ja isänsä. Ei voisikaan olla.

”Hän oli meille ainutlaatuinen”, sanoo eteläisessä Krabin maakunnassa, suomalaistenkin tuntemalla Koh Lantan saarella asuva taiteilija ja yrittäjä Kemjira Chawala.

Uuden kuninkaan mainetta rasittavat myös uutiset hänen menneisyydestään.

Julkisuuteen on muun muassa vuotanut kuvia vauhdikkaista, juhlista, joihin hän on osallistunut.

Monia thaimaalaisia kiinnostaa nyt vanhan kuninkaan hautajaisten jälkeen tulevaisuus.

”Emme voi puhua siitä. Jos puhumme, voi käydä huonosti”, sanoo eräs yrittäjä Phang-Ngan maakunnasta. Hän ei halua nimeään eikä tarkkaa asuinpaikkaansa julkisuuteen.

”Olen kauan sitten Bangkokissa ollut mukana opiskelija-aktivismissa ja ollut vankilassakin puhuttuani demokratiasta”, hän sanoo.

Hän kaipaisi edelleen oikeaa, lahjomatonta demokratiaa, mutta ei osaa lainkaan sanoa, mihin maa on menossa. Todelliseen demokratiaan hän ei usko. Armeija ei ole vielä ilmaissut mitään tulevaisuudensuunnitelmistaan. Thaimaalaisyrittäjä sanoo, että uuden kuninkaan aikeet merkitsevät paljon.

”Yksinvaltius voi toimia, jos hallitsija on valistunut ja tekee hyviä asioita. Edellinen kuningas teki. Nyt kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

Toivottavasti asiat menevät hyvin.”

 

X