Thaimaan pommi-iskussa kuolleella naisella suomalainen aviomies – Huoli pommeista jatkuu

Pommit räjähtivät Thaimaan kuningattaren syntymäpäivänä kaupungissa, jossa on kuninkaallisen perheen lomanviettopaikka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pommiattentaatin uhrin siunaustilaisuus oli harras ja herkkä.

Pommit räjähtivät Thaimaan kuningattaren syntymäpäivänä kaupungissa, jossa on kuninkaallisen perheen lomanviettopaikka.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Mäkinen

Thaimaan Hua Hinin pommi-iskussa kuolleella naisella oli suomalainen aviomies. Hän otti maanantai-iltana vastaan vieraita edesmenneen vaimonsa siunaustilaisuuteen Thaimaan Hua Hinissä. Tilaisuus järjestettiin muutaman kilometrin päässä keskustasta, Wat Katsapan buddhalaisessa temppelissä.

Kyyneleitä pidätellyt aviomies vastaanotti vieraat uhrin äidin ja 17-vuotiaan tyttären kanssa. Siunaustilaisuus oli buddhalaiseen tapaan harras ja kaunis. Uhri tunnettiin iloisena ja ystävällisenä ihmisenä, ja temppeli olikin täynnä surijoita. Seinät olivat niin ikään täynnä kukkaseppeleitä surunvalitteluineen.

Tällä kertaa tilaisuus oli niin merkittävä, että paikalla oli myös Hua Hinin pormestari uniformussaan. Hän tervehti buddhalaisella wai-tervehdyksellä jokaista penkkirivistöllistä vieraita ja kumarsi läheisille erikseen. Tilaisuuden virallisesti alettua hän sytytti suitsukkeen.

Muut vieraat olivat vuorollaan käyneet sytyttämässä suitsukkeet ja polvistumassa kuolleen muistolle pystytetyllä alttarilla.

Pelko tuli kotikadulle

Pommi-iskut ovat järkyttäneet suomalaisten suosiman Hua Hinin paikallista väestöä.

”Tunnemme surua, pelkoa ja vihaa”, kertoo paikallinen englanninopettajanainen Kungtalay Aroidee.

”Kun luin uutisia Erawanin räjähdyksestä Bangkokissa viime vuonna, tunsin tietenkin surua uhreja kohtaan, mutta pian ryhdyin takaisin omiin rutiineihini kuten muutkin. Nyt ymmärrän, millaista on, kun pommit räjähtävät lähellä.”

Aroidee oli pari päivää kotonaan iskujen jälkeen. Viranomaiset olivat kehottaneet ihmisiä pysymään sisätiloissa ja sulkeneet kaupungin sisääntuloväylät.

Huoli pommeista ei ole vielä poistunut Thaimaassa eikä etenkään Hua Hinissa. Maanantaina poliisit löysivät kaksi uutta räjähtämätöntä pommia päivätorilta. Paikka on suosittu paikallisten kohtaamispaikka aivan kaupungin keskustassa.

”Olin lähtenyt ulos ja menossa torille, kun näin paljon poliiseja eristämässä paikkaa”, Aroidee kertoo.

Hän lähti saman tien takaisin kotiin turvaan.

Hua Hinissa oleilee paljon suomalaisia joko väliaikaisesti tai pysyvämmin. Elämä on hiljalleen palautumassa normaaliksi, vaikka järkytys on läsnä edelleen.

”En haluaisi muistaa sitä. Haluaisin vain unohtaa”, sanoo Alisa-niminen tarjoilija, joka työskentelee ensimmäisten räjähdyspaikkojen lähellä sijaitsevassa ravintolassa.

Alisa asuu samalla kadulla olevan talon kolmannessa kerroksessa. Hän kuuli avoimesta ikkunasta ensimmäisen räjähdyksen. Nyt hän joutuu päivittäin käymään töissä räjähdyspaikan vieressä.

Kuninkaallisia vastaan?

Hua Hiniin oli asetettu lukuisia pommeja, joista räjähti kolme. Yhden kuolonuhrin lisäksi 20 ihmistä loukkaantui räjähdyksissä.

Räjähtämättömiä pommeja on löytynyt lukuisia. Suurin osa Thaimaan räjähdyksissä loukkaantuneista oli Hua Hinissa.

Kaupunki on  kuninkaallisen perheen lomanviettopaikka, ja kuninkaallinen lomapalatsi julkisine puutarhoineen sijaitsee aivan kaupungin keskustan vieressä.

Kaupunki on erittäin suosittu lomailupaikka paitsi ulkomaalaisten, myös thaimaalaisten, erityisesti bangkokilaisten keskuudessa.

Kuninkaallisen perheen merkkipäivät ovat Thaimaan suurimpia juhlapäiviä buddhalaisten juhlien ohella. Räjähdyspäivä oli kuningattaren syntymäpäivä, ja Hua Hiniin oli kerääntymässä paljon ihmisiä.

”Olemme järkyttyneitä. Kukaan ei odottanut, että tällaista tapahtuisi kuninkaan syntymäpäivänä”, Kungtalay Aroidee sanoo.

FB_logo   Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon   Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

  Tilaa Seura

X