Tiemaalia, lattiavahaa ja tiilipölyä – Suomeenkin tilatuissa väärennetyissä lääkkeissä voi olla melkein mitä tahansa

Hankkimalla lääkkeitä laittomasta verkkoapteekista ostaa sian säkissä. ”Suomeenkin tilataan lääkkeitä laidasta laitaan. Alkaen nyt ihan verenpainelääkkeistä aina antibiootteihin”, yliproviisori Sami Paaskoski kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Potenssilääkkeiden lisäksi suomalaiset ostavat verkosta muun muassa antibiootteja ja verenpainelääkkeitä.

Hankkimalla lääkkeitä laittomasta verkkoapteekista ostaa sian säkissä. ”Suomeenkin tilataan lääkkeitä laidasta laitaan. Alkaen nyt ihan verenpainelääkkeistä aina antibiootteihin”, yliproviisori Sami Paaskoski kertoo.
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Tiemaalilla väri, lattiavahalla kiiltävä pinta ja tiilipölyllä kasassa pysyvä tabletti. Huijariapteekkien väärennettyjen lääkkeiden valmistuksessa voidaan käyttää melkein mitä tahansa. Verkkokaupan kasvu lihottaa väärentäjien kukkaroita.

”Laiton lääkekauppa on maailmalla miljardibisnestä ”, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen summaa.

Tarkkoja lukuja siitä, paljonko väärennettyjä lääkkeitä liikkuu maailmalla ja minkä verran niitä virtaa Suomeen, ei ole. Esimerkiksi Tulli ei varsinaisesti selvitä, ovatko maahantuodut lääkkeet väärennettyjä. Se etsii niistä vaikuttavia aineita. Jotain väärennöskaupasta kuitenkin tiedetään.

Väärennöksiä verkosta

Maailman terveysjärjestö WHO:n selvitysten mukaan 10 prosenttia kaikista kehittyvissä maissa käytettävistä lääkkeistä on väärennettyjä. Ilmoituksia lääkeväärennösepäilyistä WHO saa aina syöpälääkkeistä ehkäisypillereihin.

Valtaosa Saksaan tulevista lääkeväärennöksistä on ostettu laittomista verkkoapteekeista. Arvioiden mukaan 90 prosenttia kaikista maahan verkosta tilatuista lääkkeistä on väärennöksiä.

Myös suurin osa Suomeen päätyvistä väärennöksistä on tilattu verkosta. Useimmiten tilaajana on tavallinen suomalainen. Tulli paljastaakin vuosittain normaalivalvontansa yhteydessä noin 20 000 laitonta lääkelähetystä.

Vaikka tilastoja lääkeväärennösten määristä ei ole, Tullin Sinkkosen näppituntuma on, että verkkokaupan yleistyessä myös lääkeväärennöskauppa on kasvanut. Samaa arvioi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yliproviisori Sami Paaskoski.

Myyjä kiittää

verkkoapteekki

©ISTOCK

Laiton lääkekauppa houkuttelee myyjiä, koska se on äärimmäisen tuottoisaa. Kiinnijäämisen riskit ovat pienet verrattuna esimerkiksi huumekauppaan. Lisäksi suhteellisen pienillä panoksilla voidaan saada tuotettua nopeastikin suuri määrä tavaraa.

Tuotto-odotukset ovatkin suuria. Kun kilosta väärennettyä viagraa voi saada yli 90 000 euroa, vastaavasti kilosta kokaiinia saa noin 65 000.

”Lääkkeiden väärentäminen on tavallaan oma teollisuuden haaransa. Lääkeväärennökset ovat tänä päivänä koko ajan taidokkaammin tehtyjä. Niissä käytetään usein myös saman tyyppisiä välineitä kuin laillisessakin lääketeollisuudessa”, Paaskoski toteaa.

”Tekijät voivat myös ostaa lääkettä, joka on poistumassa markkinoilta ja kertoa sen sitten olevan jotain ihan muuta. Vaihdetaan vain etiketti siihen purkin päälle”, kuvailee Tullin valvontajohtaja Sinkkonen.

Silloin hankitaan esimerkiksi päiväyksen vuoksi vanhentuneita malarialääkkeitä. Niistä on maailmalla suurta ylitarjontaa. Toinen usein käytetty vaihtoehto on ostaa vitamiineja ja kaupata niitä lääkkeinä. Joka tapauksessa markkinarakoa on.

Häveliäs ostaja

Myyjien lisäksi myös ostajia riittää. Yksi syy tähän voi olla häveliäisyys: kiusalliseksi koetun vaivan vuoksi ei mennä lääkäriin eikä siis saada reseptiä. Tätä selittää muun muassa se, että tyypillisimmät Suomeen verkosta tilatut lääkkeet ovat erilaiset potenssi- ja laihdutuslääkkeet.

”Jonkin verran on myös sitä, että ihmiset diagnosoivat itse itseään. Kun itselle on annettu diagnoosi, aletaan googlata, mistä vaivaan saisi lääkkeet”, Paaskoski kuvailee.

Monia kutkuttaa myös hinta. Laittomien verkkoapteekkien sivuilta tuotteita saa usein suomalaista kivijalka-apteekkia halvemmalla. Paaskoski kuitenkin huomauttaa, että joskus asia on myös toisinpäin.

”Väärentäjät myyvät myös korkeammalla hinnalla luodakseen itselleen imagoa.”

Aasiasta Suomeen

Maailmanlaajuisesti väärennetyimpiä lääkkeitä ovat perussairauksia hoitavat lääkkeet kuten antibiootit ja malarialääkkeet. Yliproviisori Sami Paaskosken mukaan ei silti ole lääkekategoriaa, jota ei väärennettäisi.

”Suomeenkin tilataan lääkkeitä laidasta laitaan. Alkaen nyt ihan verenpainelääkkeistä aina antibiootteihin.”

Valtaosa Suomeen tulevista lääkeväärennöksistä on lähtöisin Aasiasta. Etenkin lääkkeenomaiset tuotteet, joissa on luvattua lääkeainetta, mutta aitoa tuotetta huomattavasti pienemmin pitoisuuksin.

”Intiassa on suuri lääketeollisuus ja sieltä tulee paljon lääkkeitä. Samoin Kiinasta. Varsinkin huumaavia lääkeaineita tulee juuri Kiinasta”, toteaa Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Joskus alun perin laillisestakin lääkkeestä voi tulla väärennös. Juuri näin kävi vuonna 2014, kun Saksan viranomainen välitti tiedon, että laillisesta jakelukanavasta oli löytynyt poikkeuksellista syöpälääkettä: rinta- ja haimasyövän hoidossa käytettävä lääke oli tavanomaisen jauheen sijaan nestemäistä. Lääkettä löydettiin myös Suomesta, se pääsi ensimmäistä kertaa lailliseen jakelukanavaan.

Tuolloin italialaisesta sairaala-apteekista varastetut lääkkeet oli paketoitu uudelleen ja vaihdoksen jälkeen uitettu takaisin jakeluketjuun. Vaikka tapaus on poikkeuksellinen, Paaskosken mukaan ei periaatteessa ole mahdotonta, että sama tapahtuisi uudelleen.

 

Tehoton, haitallinen

Huijausten seuraukset kärsitään useimmiten vaieten.

Vuonna 2012 pirkanmaalaisen miehen hallusta löydettiin 55 000 tablettia ravintolisiä ja erektiolääkkeiden kaltaisia pillereitä. Ennen kiinnijäämistä mies ehti pyörittää laitonta verkkoapteekkia puolentoista vuoden ajan.

Väärennettyjä erektiolääkkeitä oli ehtinyt ostaa liki tuhat ihmistä, ja miehen toiminnan liikevaihto oli yli miljoona euroa. Myytyjen tablettien lääkepitoisuudet olivat epätasaisia ja sen vuoksi ne olivat vaarallisia etenkin sydänsairaille.

”Parhaimmillaan ja pahimmillaan kyseessä voi olla täysin tehoton tuote, eikä siinä ole mitään lääkeainetta. Sekin voi kuitenkin aiheuttaa haittaa. Sairaus, jonka hoitamiseen lääkettä olisi tarvittu, pahenee”, Paaskoski kertoo.

Maailmalla on raportoitu jopa lääkeväärennösten aiheuttamista kuolemista. Suomessa tietoa lääkeväärennösten aiheuttamista haitoista ei ole, koska tapauksia ei erikseen tilastoida.

”On kuitenkin hyvin todennäköistä, että haittavaikutuksia on meilläkin hoidettu terveydenhoidossa ihan normaaliin tapaan”, Paaskoski arvioi.

 

X