Kriisinhallintakeskus lähettää vuosittain 120 huippuosaajaa maailmalle – Suomi on haluttu kumppani kansainvälisissä operaatioissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kriisinhallintakeskus kouluttaa huippuosaajia jälleenrakentamaan luhistunutta hallintoa ja turvaamaan tulenarkoja presidentinvaaleja.
© iStock
Suomen Punainen Risti ei ole ainoa väylä kansainväliseen auttamistyöhön. Kuopiossa Kriisinhallintakeskus kouluttaa huippuosaajia jälleenrakentamaan luhistunutta hallintoa ja turvaamaan tulenarkoja presidentinvaaleja.

Kriisinhallintakeskus  (Crisis Management Centre Finland) lähettää vuosittain maailmalle noin 120 valtion puolesta rekrytoitua asiantuntijaa siviilikriisinhallintatehtäviin.

He auttavat tukemalla esimerkiksi hallinnon rakentamista tai vakauttamista sen jälkeen, kun humanitäärisestä katastrofista on päästy jo jaloilleen.

Kriisinhallintakeskuksen pääasialliset yhteistyökumppanit ovat Euroopan Unioni (EU), Yhdistyneet Kansakunnat (YK) sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ).

Kriisit maailmalla heijastuvat Suomeen

Kriisinhallintakeskuksen johtajan Kirsi Henriksson kertoo, että keskus on tehnyt viime aikoina yhteistyötä erityisesti ETYJ:n kanssa lähettämällä siviilitarkkaajia seuraamaan tilannetta Venäjän ja Ukrainan rajalla.

”Siviilikriisinhallinta mielletään vahvasti koskemaan turvallisuus- ja ulkopolitiikkaa. Silti maailman konfliktit heijastuvat aina myös kotimaan tapahtumiin”, Henriksson sanoo.

Kriisinhallintakeskuksessa seurataan tarkalla silmällä erityisesti Afrikan, Irakin ja Somalian tapahtumia Suomeen kohdistuvan maahanmuuton vuoksi.

Suomi on kansainvälisen kriisinhallinnan huippuosaaja

Kriisinhallintakeskuksen asiantuntijaosaaminen on huomattu maailmalla – Suomi on haluttu yhteistyökumppani kansainvälisissä operaatioissa.

Useimmat kansainvälisiin tehtäviin lähetetyt työntekijät tulevat yksityissektorilta, ministeriöistä ja Poliisista. Jokaisella komennukselle lähtevällä asiantuntijalla on vahva koulutustausta ja kokemus työelämästä.

Kriisinhallintakeskuksen koulutus sisältää runsaasti käytännön harjoituksia komennukseen valmistautuville. Simulaatioharjoituksilla ja kokemusasiantuntijoilla on perehdytyksessä tärkeä osuus.

”Kun suomalaiset asiantuntijat saapuvat kohteeseen, he ovat ensimmäisestä päivästä alkaen valmiita toimimaan tehtävissään. Panostamme paljon siihen, että koulutettavat saavat kaiken mahdollisen tiedon kohdemaan olosuhteista”, Kirsi Henriksson kertoo.

Kaikki lähtijät käyvät läpi perusteellisen koulutuksen, jossa simulaatioharjoituksilla ja kokemusasiantuntijoilla on tärkeä osuus. Tällä varmistetaan, että asiantuntijat ovat ensimmäisestä komennuspäivästään lähtien valmiita toimimaan kentällä työtehtävissään.

Komennukset kestävät yhdestä kolmeen vuotta kohdealueen vaarallisuudesta riippuen.

X