Tiesitkö - vuoden vihannes onkin marja? Suomessa niitä viljellään miljoona kiloa vuodessa

Suomalainen syö paprikoita keskimäärin 3 kiloa vuodessa. Vuoden vihannes voi auttaa myös laihduttajaa makuhermoja kihelmöivällä tulisuudellaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalainen syö paprikoita keskimäärin 3 kiloa vuodessa. Vuoden vihannes voi auttaa myös laihduttajaa makuhermoja kihelmöivällä tulisuudellaan.
Teksti:
Alisa Kaukio

1970-luvulta lähtien suomalaisten ruokatottumuksia rikastuttanut paprika on nyt kruunattu vuoden 2020 vihannekseksi.

Kotimaiset chili-paprikat olivat pitkään harvinaisuus, mutta nyt jopa niiden tarjonta on parantunut, ja monia muita paprikoita voi löytää helposti lähikauppansa hyllyiltä.

7 hyödyllistä faktaa paprikoista

Harvalla on vaikeuksia tunnistaa paprikaa porkkanasta, mutta paprikoiden monet värit ja muodot pitävät sisällään myös yllättäviä puolia.

1. Paprika on marja

Kasvitieteellisesti paprikat ovat marjoja, mutta arkikielessä ne luokitellaan vihanneshedelmiksi. Kuten peruna ja tomaatti, paprika kuuluu koisokasveihin.

2. Chili on paprika, joka vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja auttaa laihduttamisessa

Sietokyky chilistä tulisen tekevään kapsaisiini-yhdisteeseen kehittyy ajan myötä, mutta siemenet ovat erityisen tulisia.

Tulista tunnetta lievittävät parhaiten maito- ja viljatuotteet.

Paprikat kasvavat Suomessa ulkona vain kesän lämpiminä kuukausina.

Chilin kasvatus kiinnostaa miehiäkin. © iStock

3. Paprikoissa on runsaasti C-vitamiinia

C-vitamiinin lisäksi paprikoissa on myös muita terveydelle hyödyllisiä ravinteita.

4. Suomalainen popsii paprikoita reilu kolme kiloa vuodessa

Suomalaisten suosikkeja ovat miedot ja makeat paprikat erityisesti salaateissa. Paprikasta olisi moneksi muuksikin aina patojen ja paistosten raaka-aineesta täytettyihin paprikaveneisiin.

5. Vihreän paprikan kypsyminen on vielä kesken

Kaikille tuttu vihannespaprika löytyy kauppojen hyllyiltä liikennevalojen väreissä. Myös oranssit paprikat maistuvat monelle.

Vihreä paprika on kuitenkin vielä kypsyvä ja sen takia muita ärhäkämmän makuinen ja herkullisin kypsennettynä.

Punainen ja makea suippopaprika istuu suomalaisen ruokavalioon myös hyvin.

Paprikat ovat herkullisia täytettynä.

Yrtit ja juustot täydentävät täytettyjen paprikoiden makua. © iStock

6. Suomessa viljellään vuosittain miljoona kiloa paprikoita

Pohjanmaan lisäksi paprika menestyy Varsinais-Suomessa – parhaimmillaan sato on touko-lokakuussa.

Tuontipaprikaa pääasiassa Hollannista ja Espanjasta Suomeen tulee vuosittain peräti 16 miljoonaa kiloa.

7. Nuoret miehet ovat innostuneet chili-paprikoiden kotikasvatuksesta

Kaikki miehet eivät ymmärrä viherkasvien päälle, mutta chili-paprikoiden kasvatus saattaa osoittautua koukuttavaksi kasviharrastukseksi.

Sadon siemenestä saa aikaisintaan neljän kuukauden sisällä. Kylvö kannattaa siis aloittaa jo ajoissa tammikuussa. Paprika tarvitsee lämpöä eikä menesty Suomessa ulkona lämpimiä kesäkuukausia lukuun ottamatta.

X