
Tiesitkö - vuoden vihannes onkin marja? Suomessa niitä viljellään miljoona kiloa vuodessa
Suomalainen syö paprikoita keskimäärin 3 kiloa vuodessa. Vuoden vihannes voi auttaa myös laihduttajaa makuhermoja kihelmöivällä tulisuudellaan.
1970-luvulta lähtien suomalaisten ruokatottumuksia rikastuttanut paprika on nyt kruunattu vuoden 2020 vihannekseksi.
Kotimaiset chili-paprikat olivat pitkään harvinaisuus, mutta nyt jopa niiden tarjonta on parantunut, ja monia muita paprikoita voi löytää helposti lähikauppansa hyllyiltä.
7 hyödyllistä faktaa paprikoista
Harvalla on vaikeuksia tunnistaa paprikaa porkkanasta, mutta paprikoiden monet värit ja muodot pitävät sisällään myös yllättäviä puolia.
1. Paprika on marja
Kasvitieteellisesti paprikat ovat marjoja, mutta arkikielessä ne luokitellaan vihanneshedelmiksi. Kuten peruna ja tomaatti, paprika kuuluu koisokasveihin.
2. Chili on paprika, joka vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja auttaa laihduttamisessa
Sietokyky chilistä tulisen tekevään kapsaisiini-yhdisteeseen kehittyy ajan myötä, mutta siemenet ovat erityisen tulisia.
Tulista tunnetta lievittävät parhaiten maito- ja viljatuotteet.
3. Paprikoissa on runsaasti C-vitamiinia
C-vitamiinin lisäksi paprikoissa on myös muita terveydelle hyödyllisiä ravinteita.
4. Suomalainen popsii paprikoita reilu kolme kiloa vuodessa
Suomalaisten suosikkeja ovat miedot ja makeat paprikat erityisesti salaateissa. Paprikasta olisi moneksi muuksikin aina patojen ja paistosten raaka-aineesta täytettyihin paprikaveneisiin.
5. Vihreän paprikan kypsyminen on vielä kesken
Kaikille tuttu vihannespaprika löytyy kauppojen hyllyiltä liikennevalojen väreissä. Myös oranssit paprikat maistuvat monelle.
Vihreä paprika on kuitenkin vielä kypsyvä ja sen takia muita ärhäkämmän makuinen ja herkullisin kypsennettynä.
Punainen ja makea suippopaprika istuu suomalaisen ruokavalioon myös hyvin.
6. Suomessa viljellään vuosittain miljoona kiloa paprikoita
Pohjanmaan lisäksi paprika menestyy Varsinais-Suomessa – parhaimmillaan sato on touko-lokakuussa.
Tuontipaprikaa pääasiassa Hollannista ja Espanjasta Suomeen tulee vuosittain peräti 16 miljoonaa kiloa.
7. Nuoret miehet ovat innostuneet chili-paprikoiden kotikasvatuksesta
Kaikki miehet eivät ymmärrä viherkasvien päälle, mutta chili-paprikoiden kasvatus saattaa osoittautua koukuttavaksi kasviharrastukseksi.
Sadon siemenestä saa aikaisintaan neljän kuukauden sisällä. Kylvö kannattaa siis aloittaa jo ajoissa tammikuussa. Paprika tarvitsee lämpöä eikä menesty Suomessa ulkona lämpimiä kesäkuukausia lukuun ottamatta.