Tiesitkö? Helle ja hiki voivat turmella silmä- ja aurinkolasit – Näillä vinkeillä vältät vahingot ja pidät linssit kunnossa

Aurinkolasit kannattaa puhdistaa huolellisesti rantapäivän jälkeen.
Aurinkolasit kannattaa puhdistaa huolellisesti rantapäivän jälkeen. © iStock
Muun muassa helle, hiki ja hiekka voivat vahingoittaa silmä- tai aurinkolaseja pysyvästi. Optikon vinkeillä lasisi säilyvät kunnossa ja voit käyttää niitä pidempään.

Kesäauringossa on tärkeää käyttää aurinkolaseja, jottei auringon säteily vahingoita silmiä. Kesällä niin aurinko- kuin silmälaseillekin voi kuitenkin aiheutua vahinkoa muun muassa helteen, hiekan ja hien vuoksi.

Kesäaikaan onkin syytä tietää, miten laseista pidetään oikeaoppisesti huolta. Seuraavilla ohjeilla vältät vauriot laseissasi.

1. Varo hiekkaa ja käytä piilolinssejä rannalla

Rantaretkelle tulee usein lähdettyä aurinkolasit päässä. Optikko Marina Åkerlundin mukaan hiekka ja merivesi voivat kuitenkin olla vahingollisia laseille, joten niiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Jos silmälasien sijaan voi käyttää piilolinssejä, niitä kannattaa harkita rannalle lähtiessä.

”Hiekkaa päätyy helposti lasien koloihin ja väleihin. Myös aurinkorasvaa saattaa helposti tarttua linsseihin, ja suolaisesta merivedestä jää usein tahroja laseihin. Piilolinssit ovatkin oiva vaihtoehto rantalomailijalla”, Åkerlund sanoo.

Kun laseja ei käytä, ne kannattaa pitää niille tarkoitetussa kotelossa.

2. Puhdista lasit oikein

Marina Åkerlundin mukaan tärkeintä silmä- ja aurinkolasien hoidossa kesäaikaan on huolellinen puhdistus. Lasien puhdistukseen tulee käyttää oikeanlaisia välineitä: siihen tarkoitettua puhdistusainetta ja liinaa.

Lasien hieraiseminen kesämekon helmaan ei siis ole välttämättä hyvä tapa puhdistaa linssejä. Se saattaa vain hieroa linssien pinnalla olevaa likaa ja aiheuttaa siten naarmuja sekä linssien kiillon heikentymistä.

Aurinkolasit kannattaa puhdistaa huolellisesti rantapäivän jälkeen.

”Kehykset ja linssit voi pestä ensin hellävaraisesti vedellä. Sen jälkeen linssit on hyvä putsata niille tarkoitetulla puhdistusaineella, sillä vesi ei riitä poistamaan esimerkiksi rasvaa.”

3. Muista huolellinen puhdistus myös lenkin jälkeen

Kesällä tulee hikoiltua muutenkin, mutta erityisesti hikisen lenkin jälkeen lasien huolellinen puhdistus on tärkeää. Hiessä on nimittäin suolaa, joka saattaa vahingoittaa silmälasien materiaalia ja jopa syövyttää muovisia kehyksiä.

Oikeaoppinen tapa puhdistaa lasit urheilun jälkeen on Åkerlundin mukaan sankojen huuhtelu vedellä, jonka jälkeen sekä kehykset että nenätyynyt kannattaa vielä puhdistaa huolellisesti.

4. Älä jätä rillejä kuumaan autoon

Vaikka laseja puhdistaisi ja suojelisi parhaansa mukaan hiekalta ja hieltä, sekään ei välttämättä riitä, sillä liiallinen kuumuuskin voi olla silmälaseille vahingollista. Marina Åkerlundin mukaan lasien heijastuksenestopinta saattaa vaurioitua lämpimässä.

”Heijastuksenestopinta voi kuumalle ilmalle altistuessaan mennä rikki tai irrota isommaltakin alueelta. Tällöin linssin tasaisuus rikkoontuu ja optinen laatu heikkenee.”

Kuten koiraakaan ei saa hellesäällä jättää kuumaan autoon, samaten siis ei kannata jättää myöskään silmä- tai aurinkolaseja.