Tiesitkö: Nämä työpaikat eivät löydy työkkärin nettisivulta

Kiinnostaako työnteko ulkomailla? Läheskään kaikki avoimet työpaikat eivät näy Suomen viranomaisten nettisivuilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä tehdä, kun työpaikat ovat piilossa?

Kiinnostaako työnteko ulkomailla? Läheskään kaikki avoimet työpaikat eivät näy Suomen viranomaisten nettisivuilla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja
Työnhakija

Mitä tehdä, kun työpaikat ovat piilossa? © Colourbox

Kokki, sairaanhoitaja, lääkäri tai rakennusmies – siinä joitain ammatteja, joiden työmahdollisuudet näyttävät Suomessa juuri nyt hyviltä. Yksi esimerkki: Työ- ja elinkeinotoimistojen ylläpitämällä te-palvelut.fi -sivustolla hakusana ”sairaanhoitaja” tuottaa yli 630 tulosta.

TE-palvelut -nettisivulta pitäisi löytyä myös avoimet ulkomaiset työpaikat. Ruotsista ja Norjasta sairaanhoitajien paikkoja löytyy kuitenkin vain neljä. Se on outoa, sillä uutisten perusteella näissä maissa on pula osaavasta työvoimasta.

Norjan työvoimatoimiston omilla sivuilla avoimia sairaanhoitajien paikkoja (hakusana sykepleier) listataan peräti 750.

Miksi Suomen TE-toimistot eivät kerro asiakkailleen avoimista ulkomaisista työpaikoista?

Syynä on Työ- ja elinkeinoministeriön linjaus.

”Kyse on siitä, lisätäänkö me ne ulkomaiset paikat meidän omaan järjestelmään. Se on kaksinkertainen työ. Siksi me rajoitamme sitä”, TEM:n erityisasiantuntija Laura Perheentupa sanoo.

Ministeriön linjaus koskee toimialoja, joiden osaajista on Suomessa pula, kuten esimerkiksi sairaanhoitajia.

”Julkinen työvoimahallinto on tehnyt aktiivisisesti työtä rekrytoidakseen Suomeen terveydenhuollon osaajia muualta Euroopasta. Silloin me emme näe ekstravaivaa syöttääksemme Norjan paikat omaan järjestelmäämme”, Perheentupa kertoo.

Hän kiistää, että viranomainen yrittäisi jarruttaa aivovuotoa ulkomaille.

”Tuo on väritetty tulkinta. Suomi on EU:n jäsen ja meillä on eurooppalainen avoimuuden kulttuuri. Siihen kuuluu vapaa liikkuvuus. Ei voi sanoa, että me olisimme ketään estämässä.”

Perheentuvan mukaan kaikki avoimet työpaikat on listattu eurooppalaisessa EURES-portaalissa (Euroopan ammatillisen liikkuvuuden portaali), jossa ovat mukana kaikkien EU/ETA-maiden työnvälitysjärjestelmät. Linkki sinne löytyy te-palvelut.fi -sivuilta, jos sitä osaa etsiä.

”Se on meidän yhteinen työkalu. Sieltä ne on kaikki löydettävissä.”

Laura Perheentuvan mukaan te-palvelut.fi -sivuilta voi edelleen löytää ulkomaisia työpaikkoja, jos kyseessä on ala, josta on Suomessa ylitarjontaa.

”Esimerkiksi ICT-alan paikkoja on viety sinne viimeisen vuoden aikana. Kun omassa maassa on huono työmarkkinatilanne, tehdään aktiivista työtä”, Perheentupa sanoo.

Tonni käteen

Viime vuosina moni suomalainen sairaanhoitaja on lähtenyt Norjaan töihin. Norjassa palkkataso on parempi kuin Suomessa. Pohjois-Norjan Tromssassa työskentelevien suomalaishoitajien mukaan käteen jää kuukaudessa jopa tuhat euroa enemmän kuin Suomessa.
Raha riittää mukavaan asumiseen, harrastuksiin ja matkusteluun.

”Saan jatkuvasti yhteydenottoja Suomesta. Ihmiset kyselevät työtilaisuuksia täältä Norjasta. Tuntuu, että tietoa ei ole kovin hyvin tarjolla Suomessa”, Sami Kinnunen sanoo.

Hän on itse työskennellyt pari vuotta Tromssan yliopistosairaalassa leikkaussalisairaanhoitajana. Hyvän palkan lisäksi Kinnunen hehkuttaa työtahtia, joka on Norjassa leppoisampi kuin Suomessa.

Kuopiosta kotoisin oleva Kinnunen ei ollut norjan- tai ruotsinkielen suurkuluttaja ennen ulkomaille muuttoa. Hän on opetellut kielen Norjassa. Hän sanoo viihtyvänsä Tromssassa hyvin.

”Käyn Suomessa melko usein, aina kun työtahti antaa myöten.”

Työpaikat Euroopasta

Tiistaina 14.2. Oulussa järjestetään pohjoiseurooppalainen työvoiman rekrytointitapahtuma Nordic Perspectives. Sen kautta on mahdollista saada tietoa avoimista työpaikoista ulkomailla. Tapahtuman teemana ovat ICT-ala, matkailu sekä infra -rakentaminen.

Oulun tapahtuma on osa European Job Days -tapahtumia, joita järjestetään ympäri Eurooppaa. Tapahtumien tarkoitus on edistää työvoiman liikkuvuutta. Niiden kautta voi etsiä itselleen myös kesätyöpaikkaa.

Tapahtumiin voi osallistua myös netin välityksellä.

TEKSTIÄ KORJATTU 16:20: Sami Kinnunen on leikkaussalisairaanhoitaja. Alkuperäisessä jutussa luki kirurginen sairaanhoitaja. Klo 21:00 täydennetty kuvailua EURES-järjestelmästä.

X