Timo Erämetsää kiinnostavat kulutusvalintojensa seuraukset: ”Haluan ajatella, että vielä tässä pelastutaan ja voin itsekin vaikuttaa siihen”

Kuntosalioppaita kirjoittanut liikkeenjohdon konsultti ja automies Timo Erämetsä ei sovi perinteisen luonnonsuojelijan muottiin. Mutta niin vain hän on päättänyt muuttaa elintapansa – ilmastonmuutoksen takia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Puolisolla on ollut suuri vaikutus Timo Erämetsän päätökseen muuttaa elintapojaan ilmaston hyväksi. ”Pauliina on esimerkiksi opettanut ostamaan useimmat asiat käytettyinä.”

Kuntosalioppaita kirjoittanut liikkeenjohdon konsultti ja automies Timo Erämetsä ei sovi perinteisen luonnonsuojelijan muottiin. Mutta niin vain hän on päättänyt muuttaa elintapansa – ilmastonmuutoksen takia.
(Päivitetty: )
Teksti: Matti Rämö

Pihalla maasturi-Volvo, ranteessa Tudor. Keittiön pöydällä israelilaishistorioitsijan Yuval Noah Hararin kirja 21 Oppituntia maailman tilasta.

Timo Erämetsä, 50, on liikkeenjohdon konsultti, joka on kirjoittanut sivutoimenaan kuntosali-oppaita. Uusperheen isä keräilee kelloja ja nauttii autoilusta.

Salimies ei sano ei lihalle, ei edes punaiselle. 2000-luvun alussa Erämetsä matkusteli paljon, 2010-luvulla vielä enemmän.
Mutta nyt on tullut karsimisen aika.

”Tämä on edelleen prosessissa, mutta monta asiaa olen jo muuttanut ja olemme perheenä muuttaneet. Koko ajan mietin, mitä seuraavaksi.”

Veret seisauttava kokemus

Kun Erämetsä opiskeli kauppatieteitä ja oikeustiedettä 1980-luvulla, ilmastonmuutoksesta keskusteltiin lähinnä ekoaktivistien kerhohuoneissa.

”Opiskelijaporukoissa, joissa pyörin, ekologisuutta pidettiin suonpelastajien hömppäpelleilynä ja hörhöilynä. Itse olin salaa huolestunut ympäristöstä, mutten tehnyt asian hyväksi yhtään mitään.”

Oli nousukausi ja talous kasvoi kohisten. Ajatus ilmaston peruuttamattomasta ja tuhoisasta lämpenemisestä kuulosti tieteiselokuvalta.

Erämetsä kertoo kypsytelleensä omaa ilmastonhuoltaan pitkään.

Yksi ajattelua muuttanut hetki oli USA:n ex-varapresidentin Al Goren esityksen kuuleminen. Nobelin rauhanpalkinnolla ilmastonmuutoksen tunnetuksi tekemisestä palkittu Gore vieraili Nordic Business forumissa Jyväskylässä vuonna 2011.

”Se oli veret seisauttavin kokemus ikinä”, Erämetsä muistelee.

Timo Erämetsä

© PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

”Lisääntynyt tietoisuus on saanut ajattelemaan, että pitäisi tehdä muutakin kuin olla huolissaan.”

Erämetsä ei ole ajatuksineen yksin. Keskustelu ilmastosyistä tehtävistä elämäntavan muutoksista on hiljalleen noussut valtavirtaan.

”Ilmastohuoli ei tunnu enää jaottelevan ihmisiä poliittisten värikarttojen mukaan.”

Mistä luopua?

Mistä Erämetsä on sitten oikeasti valmis luopumaan?

Konsultin toimintasuunnitelma on ripustettu helsinkiläisen rivitalon olohuoneen seinällä.

Poistuu: Krääsän osto, nahka, astioiden osto.

Vähenee: Maitotuotteet, lihan syönti, hävikki, ajokilometrit, ulkomaanmatkat, tavaroiden ja vaatteiden hankinta.

Säilyy: Kodin valot ja lämpö, kasvisvoittoisuus, luomu, tavarat hankitaan käytettyinä tai pitkäkestoinen laatu, tv- ja muu ei turhaan päällä, auton kulutuksen minimointi, asiakas work shopit lähellä, video meets.

Timo Erämetsä

© PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Lisääntyvien asioiden sarakkeessa ovat esimerkiksi läheltä ostaminen sekä taiteen ja palveluiden kulutus.

Matalalla roikkuvien hedelmien poimimista, sanoisi veteraanihippi.

Massojen ekoinnostus ei välttämättä vakuuta ekologisen ajattelun pioneereja. Suuren joukon ilmastosäästämisellä voi kuitenkin olla suurempi kokonaismerkitys kuin harvojen harjoittamalla totaalisella asketismilla.

”Pienet elämänmuutokset eivät välttämättä näytä kaikista uskottavilta, mutta ehdottomuus vetoaa harvoihin. Esimerkiksi sillä, että kaikki lihansyöjät lisäisivät ruokavaliossaan kasvisproteiinin osuutta kolmanneksella, olisi kuitenkin valtava kerrannaisvaikutus.”

Helppoja tuloksia

Erämetsä varoo julistamasta tai uhoamasta liikaa.

”Hirveän aggressiivinen maallikkosaarnaaja tuskin käännyttää montaa ihmistä”, hän sanoo.

Uhrauksien äärimmäisyydellä retostelun sijaan kannattaakin korostaa miten helpolla elämäänsä saa muutettua edes piirun verran ympäristöystävällisemmäksi.

Kuntosalilla yhä viihtyvällä Erämetsällä ei ole ollut vaikeuksia löytää sopivia kasvisproteiinin lähteitä.

”Härkäpavut ja nyhtökaurakin maistuvat, mutta pavut ja kananmunat ovat ykkösiä. Punaisen lihan ja kanan vähentäminen on ollut suorastaan helppoa. Maitotuotteiden karsimisen kanssa joudun tsemppaamaan.”

Viihtyisä olohuone on sisustettu lähes pelkästään kierrätetyillä huonekaluilla. Pihalla seisova Volvo on Erämetsän kolmas hybridi, toinen ladattava sellainen.

”Aina autoista pitäneelle ihmiselle on tärkeää, että hybrideilläkin pääsee kovaa.”

Timo Erämetsä

© PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Autosta kokonaan luopumisen Erämetsä myöntää vaikeaksi.

”Seuraavaa autoa hankkiessa täyssähköauto on todennäköisin vaihtoehto latauspisteverkon kehittyessä.”

Työelämässä asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun work shopit on siirretty Leviltä ja Turun saaristosta Tuusulaan. Hiilen lisäksi säästyy rahaa.

Sen sijaan matkustaminen olisi pimeiden talvien maassa vaikea uhraus.

”Olen matkustellut ihan helvetisti, mutta päättänyt, että sen on pakko vähentyä. Kokonaan en silti aio matkustamisesta luopua.”

Sopivasti ahdistunut

Ilmastohuolen optimoiminen on vaikea laji. Erämetsä on sitä mieltä, että pieni ahdistus on hyvä asia.

”Se pistää seuraamaan omaa kulutusta ja miettimään, mistä voisin luopua.”

Kun oman ilmastovastuunsa hyväksyy ja tulee tietoiseksi kulutusvalintojensa seurauksista, ruuvia on jatkossa helpompi kiristää.

”Moni ajattelee kyynisesti, että ihan sama mitä minä teen ilmaston hyväksi, joku muu jossain vesittää kuitenkin koko asian. Minä haluan ajatella, että vielä tässä pelastutaan ja voin itsekin vaikuttaa siihen.”

X