Tiukat koronarajoitukset – Näin yksi lauantai lasten kanssa osoitti rajoitusten epäloogisuuden

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vivan päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Päätoimittaja Erkki Meriluoto. © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Väkeä oli arviolta pitkälle toistasataa. Mutta auta armias, jos kylpylän nurkassa olisi esiintynyt joku viihdeartisti. Silloinhan sen olisi voinut tulkita yleisötilaisuudeksi ja väkeä olisi saanut olla enää kourallinen", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Vihdoinkin se alkoi. Pojan kovasti odottama Leijona-kiekkokoulu. Juniorien harrastukset olivat pitkään tauolla, mutta viimein pääsimme lajin pariin jäähallille. Tai siis hän pääsi. Ei isä. Koronarajoitukset olivat tiukat.

4-vuotias piti tuoda valmiiksi varusteisiin puettuna jäähallin ovelle. Lapsia saattavilla vanhemmilla täytyi olla maski kasvoillaan. Sisällä ei olisi edes saanut käyttää pukukoppeja, jotta 10 hengen kuplat säilyisivät muuttumattomina. Vaikka eri ryhmien lapset painivat päiväkodissa ja hallin pihassa yhdessä, nyt heidät marssitettiin tarkasti värikoodeilla jaettuna jäähallin peltiovesta sisään.

Puolen tunnin kuluttua lapset tulivat hallin toisesta päästä ulos. Mitä pojan ensimmäisissä harjoituksissa tapahtui, jäi oven avanneen ohjaajan ”hyvin meni” kuvailun varaan ja 4-vuotiaan havaintoon, että jollain toisella pojalla oli samanväriset teräsuojat. Luistimen nauhat olivat lopussa auenneet ja ehkä isää olisi kaivattu niiden kanssa auttamaan, koska eivät ohjaajatkaan ehdi mitenkään kaikkea huomata. Hienosti he saivat harjoitukset järjestymään rajoituspaineiden alla. Pojan into lajiin pariin vain kasvoi.

Koronarajoitukset kaipaavat tarkempaa linjausta

Kotona syömisen ja pikkusiskon päiväunien jälkeen lähdimme koko perhe iltapäiväksi suuren yksityisen viihdeuimalan vesipuistoon. Olihan liput hankittu jo syksyllä ja niiden käyttöaika menisi tässä kuussa umpeen. Sisään jonottaessa aikuiset pitivät kiltisti maskeja kasvoillaan ja turvaväleistä kiinni, vaikka lapset yrittivät innoissaan kiriä kohti pulikointimaailman portteja.

Vesipallopelit olivat täydessä vauhdissa. Vesi pärskyi ja riemu raikasi.

Pukuhuoneeseen mennessä suositeltiin käyttämään käsidesiä. Sitten kuin taikaiskusta oltiinkin täysin tuntemattomien aikuisten ja lasten kanssa samaan aikaan lutraamassa vedessä uimapuvuissa. Ilman maskeja ja ilman turvavälejä.

Välillä lapset törmäilivät toisiinsa ja aikuiset heitä pelastivat kaatumisilta. Kelluntalauttoja vaihdettiin lennosta. Vesipallopelit olivat täydessä vauhdissa. Vesi pärskyi ja riemu raikasi.

Väkeä oli arviolta pitkälle toistasataa. Mutta auta armias, jos kylpylän nurkassa olisi esiintynyt joku viihdeartisti. Silloinhan sen olisi voinut tulkita yleisötilaisuudeksi ja väkeä olisi saanut olla enää kourallinen. Molskis!

Tietenkin koronarajoitukset ja suositukset parantavat kokonaistilannetta. Kun vertaa Ruotsin koronatilastoihin, niin tiukempi linjamme on ollut oikea.

Oikein oli päästää myös lapset takaisin joukkueharrastuksiin. Mutta voisiko eri rajoitusten yksityiskohtia vielä linjata erikseen, jotta käytännön elämässä vastaan tulevilta epäloogisuuksilta vältyttäisiin?

Lue myös: Verottaja muistuttaa urheiluseuroja: Valmentajien kulukorvaukset eivät voi olla etukäteen könttänä sovittuja
X