Toimi näin, jotta omaisesi tavoitetaan hätätilanteessa – ensihoitopäällikkö: ”Puhelimen ICE-koodista ei hyötyä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
ambulanssi
Poliisilla tai pelastushenkilökunnalla ei ole erityiskeinoja päästä käsiksi lukitun puhelimen ICE-koodiin. © Colourbox
Pelastajilla ei ole keinoja päästä käsiksi lukitun puhelimen ICE-koodiin.

Moni suomalainen on lisännyt matkapuhelimensa tietoihin jonkun lähiomaisensa nimen eteen ICE-merkinnän.

ICE (In Case of Emergency) on tarkoitettu helpottamaan poliisia ja pelastuslaitosten työntekijöitä, jotta he tietävät hätätilanteissa, kenelle lähiomaiselle voi soittaa. Omaiselta viranomaiset saavat tietoa turmaan joutuneen mahdollisista sairauksista, allergioista tai käytössä olevista lääkkeistä.

ICE on teoriassa hyvä, mutta käytännössä ei läheskään aina toimiva konsti. Miten ICE-koodilla merkittyyn numeroon pääsee käsiksi, kun puhelin on lukittuna?

”Ei hyötyä”

Helsingin pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Kari Porthan uskoo, että ICE-koodista saattaa olla apua joissakin tilanteissa.

”Itselleni ei kuitenkaan ole kertaakaan sattunut kohdalle tapausta, jossa kyseisestä numerosta olisi ollut hyötyä”, Porthan toteaa vuosien kokemuksella.

Yleensä potilaalta löytyy jokin tämän henkilöllisyyden kertova dokumentti  kuten ajokortti, passi tai Kela-kortti. Niistä varsinkin viimeksi mainittu on pelastustyöntekijöiden kannalta hyödyllinen.

”Kovin seikkaperäisten tietojen selvittämiseen ei turmapaikalla ole usein aikaa. Se tulee ajankohtaiseksi vasta kun potilas on viety sairaalaan”, Porthan sanoo.

Lukitusta ei voi murtaa

Uusimmissa iPhone-malleissa ICE-numeroon kyllä pääsee käsiksi ”hätätilanne”-näppäimen kautta, vaikka puhelin olisi lukittu.

Muun muassa Androidin, Applen ja Windowsin käyttöjärjestelmissä ICE-tunniste on jo valmiina.

Joihinkin vanhempiin älypuhelinmalleihin voi myös ladata erillisen maksullisen sovelluksen, joka tuo ICE-tiedot lukitusnäytölle.

Valtaosassa ”tavallisia” kännyköitä ei ICE-numerosta ole kuitenkaan mitään hyötyä,  jos ja kun puhelin on lukittu. Poliisilla sen paremmin kuin pelastuslaitosten henkilökunnalla ei ole käytettävissä erikoiskeinoja lukitusten murtamiseen.

Eikä sellaiseen olisi kiireellisissä tehtävissä aikaakaan.

Helppo käytännön keino

Porthan muistuttaa, että pelastushenkilöstö joutuu väkisinkin liikkumaan harmaalla alueella etsiessään potilaasta tietoja. Kännykän sisältämien yksityisten tallenteiden räplääminen ei ole edes hätätilanteissa juridisesti ongelmatonta.

”Asiaan on tulossa lähiaikoina uutta lainsäädäntöä, jonka pitäisi selventää pelisääntöjä.”

Ensihoitopäällikkö kehottaa kansalaisia kuljettamaan varmuuden vuoksi yhä myös jonkinlaista  henkilökorttia mukanaan, vaikka ICE olisi näpytelty matkapuhelimen tietoihin.

Lopuksi käytännön pikakeino vanhan kännykän omistajalle: kiinnitä puhelimen takakanteen tarralappu, josta ICE-numeron näkee.

X