Toimi näin, kun löydät luonnosta yksinäisen, pesästään pudonneen linnunpoikasen

Jaa kaverilleTilaa Seura
© ISTOCK
Linnun voi löytää yksinään luonnosta vaikkapa pesästä putoamisen tai ikkunaan törmäämisen jäljiltä. Asiantuntijat ohjeistavat, miten ihmisen tulee tilanteessa toimia.

Pikkulinnut lauleskelevat kotipihan puissa päivittäin, mutta kontakti ihmisen kanssa on harvinaista. Mitä sitten tehdä, kun yksinäinen linnunpoikanen yhtäkkiä löytyykin nurmikon seasta?

1. Arvioi tilanne! Apu on harvoin tarpeellista

Tärkeintä on ensin selvittää, mistä on kyse. Jos poikanen vaikuttaa olevan täysin kunnossa, sille ei todennäköisesti tarvitse tehdä mitään. Vaikka pikkulintu ei osaisikaan kunnolla lentää, se ei tarkoita, että se olisi hädässä. Erityisesti varpuslinnuille on yleistä, että poikaset lähtevät koittamaan siipiään ennen täydellisen lentokyvyn kehittymistä.

”Jos poikanen on iso ja pystyy jo auttavasti lentämään, sen tulee antaa olla aloillaan. Sen kuuluukin olla maastossa”, Birdlife Suomi -järjestön suojeluasiantuntija Tero Toivanen sanoo.

Emo käy ruokkimassa myös maastopoikaset, ja tällöin ihmisavun tarve on harvinaista. Emo voi esimerkiksi olla lähistöllä, mutta piileskellä ihmisen läsnäolon aiheuttaman uhan vuoksi. Jos taas emot puolustavat poikastaan aggressiivisesti, kannattaa lintu jättää sikseen.

Myös Suomen luonnonsuojeluliitto ohjeistaa, että villieläimet ja niiden poikaset tulee luonnossa jättää omaan rauhaansa.

2. Tutki ympäristö: Missä on linnunpesä – onko vaarallinen paikka?

Ympäristöllä on kuitenkin vaikutusta. Jos lintu on tunnistettavasti pesäpoikanen, ja sen pesä on selkeässä läheisyydessä, voi ihminen mahdollisesti auttaa.

”Jos kyseessä on selkeästi pöntöstä pudonnut poikanen, joka ei vielä missään tapauksessa ole lentokykyinen, niin sen voi varovasti nostaa takaisin pönttöön tai pesään”, Toivanen sanoo.

Linnunpoikanen ihmisen kädessä.

© ISTOCK

Pesäpoikasen tunnistaa peittävän höyhenpeitteen puuttumisesta. Mitä vähemmän poikasella on höyheniä, sitä todennäköisemmin se on voinut pudota pesästä liian aikaisin. Linnun siirtämisessä ja ihmiskontaktissa on kuitenkin kääntöpuolensa.

”Itse nostaessa on aina se riski, että pahimmassa tapauksessa emo voi hylätä poikaset”, Birdlife Suomi -hallituksen puheenjohtaja Johan Hassel sanoo.

Hassel viittaa pääasiassa ihmisestä tarttuvaan hajuun, jolla voi olla vaikutus emon käyttäytymiseen. Niille ei kuitenkaan ole tavallista hylätä poikasiaan, eikä ihmiskontaktista välttämättä koidu haittaa.

Jos lintu löytyy vaarallisesta paikasta, on ihminen oikeutettu auttamaan. Esimerkiksi tien keskeltä löytyvä lintu, joka ei pysty liikkumaan tai ei tajua niin tehdä, tulee siirtää turvallisempaan paikkaan.

3. Tarkista, onko lintu loukkaantunut

Ikkunaan törmännyt lintu voi väliaikaisesti menettää tajuntansa kovan iskun seurauksena. Äkkinäisiä johtopäätöksiä ei kuitenkaan tule tehdä, mikäli pihasta löytyvä linnunpoikanen ei aluksi liikkuisikaan.

”Ensin kannattaa vähän seurata tilannetta, että osoittaako lintu mitään elonmerkkejä”, Toivanen ohjeistaa.

”Jos näyttää siltä, että se saattaisi vielä toipua, niin sen voi hetkeksi aikaa ottaa jopa sisälle toipumaan ja järjestää esimerkiksi vettä juotavaksi.”

Yksi ratkaisu on soittaa lähimpään lintuhoitolaan, joita ovat esimerkiksi Heinolan lintutarhat tai Korkeasaaren Villieläinsairaala. Loukkaantuneen linnun löytäjä voi myös ottaa yhteyttä paikalliseen lintuyhdistykseen.

4. Huomioi, että apu voi olla liian myöhäistä

Jos elonmerkkejä ei ole havaittavissa, ei ihmisen apuyrityksistä silloin ole hyötyä. Tarpeeksi kova isku tai toisen eläimen saalistusreissu saattavat johtaa poikasen menehtymiseen.

”Jos sitten näyttää, ettei siitä enää eläjäksi ole, niin se siitä kyllä kuolee itsestään”, Toivonen sanoo. ”Jos lintu näyttää kuitenkin kärsivän, se on armeliaampaa lopettaa.”

Itseään on kuitenkin turha lähteä syyttämään.

”Jos ihminen ei pysty auttamaan, niin ei siitä kannata huonoa omatuntoa kalvaa”, puheenjohtaja Hassel toteaa.

”On tilastollisestikin yleistä, kun keväällä tai loppusyksystä putsaa linnunpönttöjä, että sieltä näitä kuolleita linnunpoikasia saattaa löytyä.”

X