”Jaksaisivatko ihmiset kuunnella Stubbia kymmenen minuuttia?” Asiantuntijat tyrmäävät poliitikkojen tv-puheiden lisäämisen

Kiintiöidystä puheajasta televisiossa hyötyisivät lähinnä pienet puolueet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pääministerillä oli 16.9. asiaa suoraan Suomen kansalle.

Kiintiöidystä puheajasta televisiossa hyötyisivät lähinnä pienet puolueet.
(Päivitetty: )
Teksti: Hannu Toivonen

Puolitoista miljoonaa suomalaista seurasi taannoin pääministeri Juha Sipilän (kesk) poikkeuksellista puhetta kansakunnan tilasta. Arvostelua aiheutti se, että vaikka pääministeri pääsee aina halutessaan mediaan kertomaan – usein varsin myötäsukaisissa – haastatteluissa näkemyksensä, nyt hallituksen johdolle avattiin uusi suora tv-yhteys.

Keskustan taustavaikuttaja, ex-puoluesihteeri Pekka Perttula näkee asian toisin. Hän ehdottaa Helsingin Sanomissa, että hyvästä alusta tehtäisiin pysyvä käytäntö.

Ylen entinen toimittaja, vaalitenttien legenda Leif Salmén on Perttulan kanssa tasan eri mieltä: ”En ymmärrä, miten Perttulan ehdotus edistäisi sananvapautta.”

Kun Perttula toivoo poliitikoille tilaisuutta puhua ilman toimittajien ”huomionkipeitä välihuutoja” ja keskeytyksiä, Salmen sivaltaa:

”Poliittiset yksinpuhelut ovat aina propagandaa ja vääristelyä. Poliitikkoja itseäänkin ajatellen keskustelut ja lehdistötilaisuudet – kritiikille altistuminen – ovat parempia vaihtoehtoja.”

Salmén ottaa esimerkeiksi toisenlaisista käytännöistä Venäjän ja Venezuelan.

”Tosin sielläkin katsojat ovat saaneet soittaa Putinin ja Chávezin propagandalähetyksiin ¬ toisin kuin Sipilälle, jonka Yle antoi puhua kaikessa rauhassa.”

Kuuntelisiko joku Stubbia?

Poliitikkojen ja median vuorovaikutusta tutkinut Erkka Railo Turun yliopistosta lämpenee jonkin verran Perttulan ehdotukselle. Suurta hyötynäkökulmaa katsojalle hänkään ei näe.

”Siinä mielessä, että Suomessa poliitikot ovat vaalien välillä pääosin median varassa, kiintiöaika Ylellä voisi parantaa tiedonsaantia. Eri asia on, kiinnostavatko poliitikkojen saarnat ketään.”

Railon mukaan kiintiöidystä puheajasta hyötyisivät lähinnä pienet puolueet RKP, Vasemmistoliitto ja kristilliset, jos ohjelmat toimisivat todellisten tietoiskujen tavoin.

”On kuitenkin hyvä kysymys, jaksaisivatko ihmiset kuunnella vaikkapa Alexander Stubbia (kok) kymmentä minuuttia kauempaa, sillä hän on elementissään jossain A-studiossa.

Perttula näkee suorat puhelähetykset kehityskelpoisina aihioina, Salmén taas esittää päinvastaisen toivomuksen.

”Toivottavasti Perttulan idea ei kanna hedelmää. Toivottavasti Ylen avokätisyys vallan edessä ei jatku.”

X