Totta vai tarua: Parantaako puutarhanhoito terveyttä?

Elimistö rakastaa puutarhan möyhinnässä saatavaa mikrobicocktailia, kertoo puutarhatieteen dosentti Erja Rappe Helsingin yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elimistö rakastaa puutarhan möyhinnässä saatavaa mikrobicocktailia, kertoo puutarhatieteen dosentti Erja Rappe Helsingin yliopistosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Puutarhatyö voi parantaa vastustuskykyä

Varsinkin kaupungissa asuvien kehon mikrobikanta voi olla köyhtynyt. Se lisää riskiä sairastua astmaan tai saada allergioita. Puutarhassa puuhastelu antaa monipuolisen mikrobialtistuksen, joka voi vahvistaa puolustuskykyä ja saattaa ehkäistä allergioita.

Multaa möyhentäessä voi myös hyötyä onnellisuusbakteeri Mycobacterium vaccaen hyvistä ominaisuuksista. Sen tiedetään kiihdyttävän hermovälittäjäaine serotoniinin tuotantoa, mikä rentouttaa ja lisää onnellisuutta.

Vasemmalla oleva sahalaitainen voikukka maistuu kitkerältä, sileälaitainen ei. Voikukan maitiaisneste on tehokas syylänpoistaja. Kun töpöttelee nestettä suoraan varresta kerran päivässä syylään, viikon päästä tummuneen syylän voi rapsuttaa pois.

Puutarhassa puuhastelu laskee verenpainetta

Tutkitusti puutarhassa touhuaminen laskee stressiä ja samalla verenpainetta. Se tekee hyvää sydän- ja verenkiertoelimistölle. Siinä saa paljon aerobista hyötyliikuntaa.

Koska puutarhaa on pakko hoitaa säännöllisesti, puutarhan hoidon harrastajat saavat muita helpommin terveysliikuntasuositukset täyteen.

Hyödyt saa muutenkin kuin itse puuhastelemalla

Puutarhassa oleskelu ja ympärillä olevan kauneuden kokeminen tuovat mielihyvää, vaikkei itse puutarhatöitä tekisikään.

Tutkimuksissa on havaittu, että kauneuden kokeminen lisää ihmisissä kiitollisuuden tunnetta, mikä saa heidät voimaan paremmin ja kohtelemaan muita ihmisiä ystävällisemmin.

Jos haluaa helpolla tavalla saada tehokkaan mikroaltistuksen, kannattaa halata puita. Niiden kuoressa on paljon hyviä luonnonmikrobeja.

X