Trafi vetää kovaa linjaa: Suorita moottoripyöräkortti – myös autoilusi joutuu erikoissyyniin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Trafi
Trafi infosi 13 vuotta autoillutta kuskia kortin menettämisestä heti ensimmäisen ylinopeussakon jälkeen. © LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto
Moottoripyöräkortin hankkiminen aiheuttaa ajokortin menettämisen heppoisemmin säännöin, vaikka ajokokemusta olisi yli vuosikymmenen.

Henkilöautolla liikkeellä ollut helsinkiläismies sai marraskuussa 2015 ylinopeussakot Nurmijärvellä. Yli 30-vuotisen elämänsä ensimmäiset sakot maksettuaan hän ajatteli kaiken olevan kunnossa, mutta yllättyi melkoisesti, kun liikenteen turvallisuusvirasto Trafi lähetti postia tämän vuoden alussa.

Trafin kirjeen mukaan poliisi määrää miehen ajokieltoon, eli ajokortti joutuu hyllylle, jos hän saa vuoden aikana vielä toiset ylinopeussakot.

Syy yllättävään uhkaukseen on siinä, että mies oli ajanut moottoripyöräkortin kesällä 2014.

”Tämä on ihan ajokorttilaissa säädetty. Aina kortin saatuaan on uusi kuljettaja ja he ovat kaksi vuotta tässä ankarammassa rikkomusseurannassa”, kertoo Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs.

Jos ajokortin ajamisesta on yli kaksi vuotta, ajokieltoa seuraa vasta vuoden sisällä hankituista kolmansista ylinopeussakoista.

Mies oli ajanut henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavan b-kortin jo vuonna 2002. Jos sakot saanut mies ei siis olisi ajanut moottoripyöräkorttia, hän ei menettäisi ajo-oikeuttaan seuraavasta ylinopeudesta.

Yli 11 000 uhkauskirjettä

Mies oli ajanut autoa rikkeettä jo 13 vuotta ja saanut vielä moottoripyöräkorttia varten lisäopetusta. Silti hänet katsottiin aloittelijaksi ja uudeksi autonkuljettajaksi.

”Näin tämä etenee. Poliisi antaa sakot, sieltä ne kirjautuvat oikeusrekisterikeskukseen ja sieltä edelleen meille. Järjestelmästä lähtee sitten muistutuskirje liikennerikkomuksista.”

Sakot saanut mies piti ristiriitaisena tilannetta, jossa hänen juuri hankkimansa lisäkoulutus teoria- ja ajotunteihin aiheuttaa sen, että kortti lähtee helpommin.

”Lain näkökulmasta uusilla ajotunneilla ei ole väliä. Juuri kortin saaneita seurataan tarkemmin”, Pylväs sanoo.

Trafi pitää postinkantajan kiireisenä, sillä vuoden aikana pelkästään uusille kuljettajille lähetettiin Pylvään mukaan 11 644 muistutuskirjettä.

Se on keskimäärin noin 32 kirjettä jokaisena vuoden päivänä.

X