Trump saa koronaan remdesiviiriä ja astman hoidossa käytettyä deksametasonia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koronalääke remdesiviiri
Yhdysvallat varasi Gilead Siences -yhtiön remdesiviiristä elo-syyskuussa 90 prosenttia, joten muualla voi olla saantiongelmia. Jatkossa lääkettä tuotetaan myös Intiassa ja Egyptissä. © iStock
Yhdysvaltain presidentin koronataudin hoitoon on käytetty poikkeuksellista lääkearsenaalia: kaikki keinot ovat selvästi käytössä. Trump saa koronaan remdesiviiriä, astmalääkettä ja kokeellista vasta-aineseosta.

Koronaan sairastunut Donald Trump on potilaana etuoikeutetussa asemassa: hän saa kaiken mahdollisen hoidon. Hän saa koronaan remdesiviiriä, deksametasonia ja kokeellista vasta-aineseosta.

Remdesiviiri on Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijoiden mukaan toistaiseksi lupaavin koronalääke. Se ei kuitenkaan ole mikään ihmelääke.

”Mahdollinen hyöty ei ole dramaattisen suuri. Lääkkeen on arvioitu nopeuttavan paranemista 2-3 päivää, mutta ainakaan vielä ei ole osoitettu, että se vähentäisi kuolleisuutta”, arvioi WHO:n Solidarity-hankkeen kansallinen päätutkija, professori Kari Tikkinen.

Hän arvioi, että vaikka remdesiviiri ei liene dramaattisen hyvä lääke koronaan, niin sillä ei myöskään ole dramaattisia haittoja; haittana on ollut lähinnä maksa-arvojen nousu. Laaja lääketutkimus oli tätä kirjoitettaessa vielä kesken.

Lääke estänee viruksen lisääntymistä kehossa, mutta jos potilas joutuu teholle, siitä ei luultavasti ole enää apua. Lääkkeellä on käyttölupa Yhdysvalloissa ja EU:ssa.

Lisätietoa remdesiviiristä Fimean arviointikoosteesta.

Koronaan myös astmalääkettä

Trumpin sairastaman koronainfektion vakavuudesta on liikkunut julkisuudessa ristiriitaisia tietoja, mutta presidentin saamista lääkkeistä päätellen tauti tuskin on aivan lievä. Kari Tikkisen mukaan on myös mahdollista, että presidenttiä ylilääkitään.

Remdesiviirin lisäksi Trump on saanut lisähappea ja deksametasonia, vanhaa ja edullista kortisonilääkettä, jota käytetään muun muassa astmaoireiden hoitoon. Sillä hoidetaan etenkin tehohoitoon joutuneita koronapotilaita; hyödyt on osoitettu Recovery-brittitutkimuksessa.

Lääke auttaa Tikkisen mukaan erityisesti tilanteessa, jossa elimistön tulehdusreaktio käy ylikierroksilla aiheuttaen hengenvaaran.

Kokeellistakin hoitoa

Trump on saanut myös yhden annoksen Regeneron-yhtiön vasta-aineseosta. Kyseessä on kokeiluvaiheessa oleva lääke, jonka turvallisuudesta ja hyödystä koronan hoidossa ei ole takeita. Haitatkaan eivät ole tarkasti tiedossa.

Presidentin huoleton asenne lääkkeitä kohtaan voi vaikuttaa kokeellisen hoidon käyttöön. Keväällä hän otti hydroksiklorokiinia varmuuden vuoksi koronaa vastaan ja kuvasi lääkettä ”ihmeaineeksi”.  Sittemmin WHO totesi lääkkeen hyödyttömäksi tai jopa haitalliseksi koronavirustaudin hoidossa.

Edellä mainittujen lääkkeiden lisäksi Trumpille on ottanut aspiriinia, vatsahaavalääke famotidiinia ja melatoniinia unilääkkeeksi.

Lue myös: Remdesiviiri on toistaiseksi lupaavin koronalääke ja sitä tutkitaan Suomessakin –  Lääke saattaa jouduttaa sairaalahoidossa olevan koronapotilaan toipumista

Lue myös: HUS: Koronan lääkekokeilu ei tuonutkaan toivottua tulosta – Kohuttu hydroksiklorokiini on tehoton virustaudin hoidossa

X