Tuleeko uudesta Tuntematon sotilas -elokuvasta taloudellinen floppi vai menestys?

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Aku Louhimiehen kansainvälinen ura on nousussa. Se saattaa auttaa Tuntematonsa sotilasta ulkomailla”, elokuvarahoituksen asiantuntija arvioi Seuralle. © Antti Aimo-Koivisto/LK
Tuleeko uudesta Tuntematon sotilas -elokuvasta taloudellinen floppi vai menestys?

1. Miljoonabudjetti

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -romaanista ohjaaman uuden elokuvaversion budjetiksi vahvistettiin seitsemän miljoonaa euroa. Sillä kuvataan pitkän elokuvan lisäksi materiaalia neliosaisen tv-sarjan tarpeisiin. Tyyriimpiä kotimaisia elokuvia ovat vain Jalmari Helanderin Big Game (8,5 miljoonaa) ja Timo Vuorensolan Iron Sky (8 miljoonaa). Ne molemmat tehtiin englanniksi laajaan kansainväliseen levitykseen.

2. Tuottoa odotetaan

Elokuvaan on sijoitettu huimat viisi miljoonaa euroa yksityistä rahaa. Tuotantoa varten perustetun yhtiön toimitusjohtajan Heikki Rotkon mukaan sijoittajat odottavat rahalleen 5–15 prosentin tuottoa (HS 19.8.) Väinö Linnan kansallisromaanin kolmas filmatisointi kiinnostaa Suomessa, mutta ulkomailla kansallisilla aiheilla on rajalliset markkinat. Budjetti ja voitot pitäisi kerätä takaisin lähinnä kotimaan markkinoilta. Miten se onnistuu?

3. 700  000 katsojaa

”Tavoitteenamme on saada elokuvalle 700 000 katsojaa Suomen elokuvateattereissa”, Rotko kertoo Seuralle.

Seuran haastattelemien elokuvarahoituksen asiantuntijoiden mukaan 12 euron elokuvalipusta jää elokuvan tuottajalle keskimäärin 40–45 prosenttia. 700 000 katsojan ylitti viimeksi Uuno armeijan leivissä (1984).

4. Tv-sarja ulkomaille

”Kaikki menee suunnitellusti, jos teatteritavoite täyttyy, videopalveluoikeuksien myynnistä ja yritysyhteistyöstä saadaan toivotunlaiset tulokset ja sekä tv-sarja kiinnostaa Pohjoismaissa, Baltiassa ja tietyissä Keski-Euroopan maissa. Itse elokuvan kansainväliseltä levitykseltä emme odota paljon”, Rotko sanoo.

5. Julkinen tuki

Suomen elokuvasäätiön panostus, tuen enimmäismäärä eli miljoona euroa on merkittävä tulonlähde. Tuotantoyhtiö neuvottelee elokuvan ja tv-sarjan esitysoikeuksien myymisestä Ylelle. Rotko ei kommentoi neuvoteltuja summia. Elokuvarahoituksen asiantuntija arvioi Seuralle Ylen panostuksen nousevan useisiin satoihin tuhansiin, maksimissaan jopa miljoonaan euroon. Toinen asiantuntija pitää Tuntemattoman taloustavoitteita kovia, mutta ei mahdottomina:

”Hankkeen kansallinen potentiaali on poikkeuksellinen. Sijoitusten mielekkyyden arvioimiseksi pitäisi tietää sijoittajien motiivi. Joku voi tavoitella hankkeesta rahan lisäksi esimerkiksi markkinointiyhteistyötä.”

X