Viihtyisitkö – paraneeko työhyvinvointi? Tulevaisuuden työpaikoilla yhdistyvät virtuaalitodellisuus ja viihdekeskusten maailma

Tulevaisuuden työpaikoilla näyttöjä ei ohjailla enää koskettamalla, vaan kättä heilauttamalla. Tätä on jo nähty ainakin kotimaisissa ja ulkomaisissa poliisisarjoissa ja teknologiamiljööseen sijoittuvissa jännityselokuvissa. Kohta se on totta myös suomalaisilla työpaikoilla. Ainakin jos Brother Nordicsin tuoretta raporttia on uskominen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulevaisuudessa työpaikoilla eletään yhä enemmän virtuaalitodellisuudessa.

Tulevaisuuden työpaikoilla näyttöjä ei ohjailla enää koskettamalla, vaan kättä heilauttamalla. Tätä on jo nähty ainakin kotimaisissa ja ulkomaisissa poliisisarjoissa ja teknologiamiljööseen sijoittuvissa jännityselokuvissa. Kohta se on totta myös suomalaisilla työpaikoilla. Ainakin jos Brother Nordicsin tuoretta raporttia on uskominen.
Teksti: Katriina Lundelin

Työpaikkojen murroksessa ei ole kyse vain ihmisistä ja teknologiasta, vaan elämäntyylin, hyvinvoinnin ja ilmapiirin sulauttamisesta huipputyöpaikaksi, johon virtuaalitodellisuus siivittää uudet mahdollisuudet. Näin luvataan vasta ilmestyneessä Brother Nordicsin Work Place of the Future -raportissa.

Katsoimme, millaista mullistusta raportti lupaa työelämään ja keräsimme yhteen raportin pääpointit.

Työpaikat kehittyvät elämän, työn ja viihteen solmukohdiksi

Tulevaisuudessa työpaikalla ei tehdä pelkästään töitä, vaan myös vietetään vapaa-aikaa. Brotherin raportissa työpaikat nähdään yhteisöllisyyden keskuksina, joissa sosiaalisuus kukoistaa ja työpaikkojen yhteyteen rakennetaan viihdekeskuksia, biljardihalleja ja illanviettomahdollisuuksia.

Jos olet aina halunnut olla työpaikalla kellon ympäri, tulevaisuudessa se onnistuu entistä helpommin.

Myös palvelut tulevat uudenlaisissa työympäristöissä lähemmäs työntekijöitä. Samasta tilakompleksista istumatyöläinen voi jatkossa ehkä varata ajat hierojalle ja kampaajalle.

Raportti ehdottaa työpaikoille myös kuntosaleja ja hotelleja. Silkkaa ajan säästöä, eikä työpaikalta tarvitse poistua edes yöllä.

Jos raportin lupaukset pitävät paikkansa, jatkossa jokainen voi räätälöidä itselleen miellyttävän ilmaston: anturien avulla voi säädellä esimerkiksi, millaisessa ilmastossa haluaa työskennellä.

Jos raportin lupaukset pitävät paikkansa, jatkossa jokainen voi räätälöidä itselleen miellyttävän ilmaston: anturien avulla voi säädellä esimerkiksi, millaisessa ilmastossa haluaa työskennellä. © iStock

Virtuaalitodellisuus ja räätälöity mikroilmastona – teknologia tulee työpaikoille

Jos teknologia on tähän asti tarkoittanut sähäköitä lasertulostimia, älypuhelimia ja automaattisesti näytölle ilmestyviä jumppavideoita, huomisen työpaikoilla otetaan askel lähemmäs sci-fi-todellisuutta. Eleillä ohjattavat hologramminäytöt toimivat myös mannertenvälisissä etäkokouksissa.

Tämän vuosikymmenen loppuun mennessä virtuaalitodellisuus siirtää työntekijät työpaikallaan kolmiulotteiseen keinotekoiseen maailmaan, jossa voi kokea vaikka lentävänsä tai hyppivänsä paikasta toiseen.

Lisätty todellisuus tuo tuttuun työympäristöön uusia elementtejä. Ehkä kokous vaikkapa Balin rantahiekalla motivoi työntekoon tavallista konttorin pöytää paremmin?

Ehkä jännittävin teknologinen oivallus, jota Brother uudistetun työn tekijöille ehdottaa, ovat puettavan teknologian sovellukset. Niiden avulla jokainen voi räätälöidä itselleen miellyttävän ilmaston: anturien avulla voi säädellä esimerkiksi, millaisessa ilmastossa haluaa työskennellä.

Jos Suomen kylmä talvi ja lämpöpatterin kuivaama ilma aiheuttaa ihottumaa, oman mikroilmastonsa voi säätää muistuttamaan vaikka Thaimaan lämmintä ja kosteaa ilmanalaa.

Lue myös: Uutta Suomessa: Virtuaalinen luontopolku tuo mielenrauhaa vanhuksille – ”Viedään luonto niiden luokse, jotka eivät enää itse pääse luontoon”

Omalla konttorituolilla pääsee lähelle luontoa

Viherkasvien ja luonnonvalon piristävä vaikutus on tunnettu jo pitkään. Brother ennustaa trendin jatkuu ja kehittyvän tällä vuosikymmenellä. Erilaisilla teknologisilla ärsykkeillä luonnontuntua voidaan tulevaisuudessa vahvistaa entisestään.

Elävät kasviseinät ja värikylläiset kattoterassit tarjoavat virkistävän ympäristön ideointiin. Luovuus kukkii, mieli voi hyvin ja tehokkuus lisääntyy.

Mutta onko tässä mitään uutta? Aina voi vihersisustaa lisää ja kasvit todella parantavat ilmanlaatua ja viihtyvyyttä, mutta toimisto on silti toimisto.

Työntekijöiden lisäksi myös kalusteet voivat olla tuottavia

Työtilojen muunneltavuus on myös trendi, johon yhtään uudemmissa työtiloissa on tähdätty jo pitkään. Monikäyttötilojen idea on sinänsä hyvä: ne säästävät tilaa verrattuna siihen, että jokaisella olisi oma työhuone.

Tyhjien huonekuutioiden lämmittäminen ei säästä luontoa eikä rahaa. Tilankäytön tehokkuus on siis tämänkin ehdotuksen avainsana.

Puhtaan tilan säästämisen lisäksi Brotherin raportti ehdottaa keinoja motivoida työntekijöitä parempiin suorituksiin tuottavien kalusteiden avulla.

Unikapselissa voi napata voimaunet ja seisomatyöpisteellä työskentely karkottaa tehokkaasti väsymyksen, joka kummittelee työntekijän niskassa iltapäivän kuolleena hetkenä.

Kaikki palaa tehokkuuden lisäämiseen

Poikkeavatko unikapselit lopulta siitä, että ottaa torkut työpaikan sohvalla? Ehkä siinä todellisuudessa, jossa työpaikalla ollaan kukon laulusta ensimmäisen iltatähden syttymiseen saakka, myös työpaikalla nukkuminen on hyväksytympää.

Tehokkuuden lisäämisestä tässäkin raportissa on lopulta kyse. Kun ihmiset viihtyvät työpaikalla, he myös viettävät siellä enemmän aikaa.

Työpaikkojen viihtyisyyttä voi ja pitääkin lisätä, mutta avokonttorin todellisuus merkitsee usein toistuvia keskeytyksiä ja puheensorinaa. Toiset saavat virtaa sosiaalisuudesta, mutta rauhaa kaipaava joutuu jatkossakin vetäytymään hiljaisiin tiloihin.

Avokonttorin ongelmia raportin tarjoamat ehdotukset eivät lopulta ratkaise.

Lue myös: Lipsahtiko sammakko suusta? Lue nämä 10 vinkkiä, joilla kehität tilannetajuasi ja pärjäät paremmin työelämässä

X