Tuloloukku esti Mairen, 84, bloggaamisen

Jaa artikkeli
Maire Gustafsson on kirjoittanut päiväkirjaa joka päivä 70 vuoden ajan. Hän olisi halunnut vanhoilla päivillään ryhtyä myös bloggaamaan. © Rami Marjamäki/Otavamedia
Jos Maire Gustafsson olisi saanut eläkkeensä lisäksi pientä palkkaa, hänen taloutensa olisi kaatunut.

Tamperelaisesta Maire Gustafssonista piti tulla Seuran bloggaaja. Asiasta oli sovittu, ja Gustafsson oli ehtinyt kirjoittaa muutaman näytekirjoituksenkin.

Meidän kaikkien piti päästä kurkistamaan 84-vuotiaan Mairen havaintoihin, joiden tekemisessä hänellä on pitkä kokemus. Hotellin kerrosvastaavan työstä aikoinaan eläkkeelle jäänyt Maire on kirjoittanut päiväkirjaa joka päivä vuodesta 1945 – siis yhtäjaksoisesti 70 vuoden ajan.

Jos Maire olisi ryhtynyt bloggaamaan, olisimme saaneet tietää, miltä tuntuu, kun elämänmittaiset ystävyydet päättyvät kuolemaan.

Olisimme lukeneet, kuinka joka kerran, kun radiossa soi laulu Kodin kynttilät, muistot 27 vuotta sitten kuolleesta puolisosta heräävät; miehellä oli tapana laulaa tuota laulua.

Olisimme oppineet, että aika alkaa kulkea yhä nopeammin, kun itse liikkuu hitaammin. Ja vaikka niin on, ihminen voi säilyttää uteliaisuutensa.

Nyt emme saa lukea Mairen havainnoista, sillä Mairella ei ole varaa ryhtyä bloggaamaan.

Kuljetus ja siivous pois

Maire Gustafssonille olisi maksettu kirjoituksista pienehkö korvaus. Korvauksen takia Maire olisi menettänyt liikaa.

Kotona itsekseen asuvalta Mairelta olisi lopetettu hänen kotikaupunkinsa Tampereen myöntämä kuljetuspalvelu: kahdeksan taksimatkaa kuukaudessa. Myös kerran kuussa tehtävä siivous olisi päättynyt.

Tampere myöntää nämä palvelut, jos on tarpeeksi sairas ja jos tulot ovat riittävän pienet. Maire täyttää kummatkin ehdot.

Maire Gustafsson elää sillä, mitä eläkkeestä jää verojen jälkeen käteen: 1 016 euroa kuukaudessa. Taksilla ja siivouksella hänelle on iso merkitys.

Lain mukaan eläkkeellä saa tehdä työtä. Tulot eivät pienennä eläkettä, mutta ne kiristävät verotusta. Mairen tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse tästä.

Tampereen kaupungin tilaajapäällikkö Anniina Tirronen, miksi Maire Gustafsson menettää taksimatkat ja siivouksen, jos hän ansaitsee työllään?

”Tämä on harkinnanvarainen palvelu, jota kaikki kunnat eivät edes tarjoa. On ikävää, jos tulot menevät rajan yli, mutta raja kulkee aina jossain.”

Tampereella raja menee 1 278 eurossa. Mairen bruttoeläke on 1 259 euroa.

Törmäys tuloloukkuun

Suomessa keskimääräinen eläke on 1 549 euroa kuukaudessa. Pienen vähemmistön suuret eläkkeet tosin vääristävät tätä lukua. Oikeamman kuvan keskimääräisestä eläketasosta kertoo mediaanieläke. Se on viimeisimmän tiedon mukaan 1 317 euroa kuukaudessa.

Maire on pienituloisempi kuin suurin osa eläkeläisistä. Hänen ei kuitenkaan kannata nostaa tulotasoaan, koska menetys olisi palkkaa suurempi.

Maire on kohdannut tuloloukun.

”Kyllä minua harmitti, kun selvisi, että en voi ruveta bloggaamaan”, Maire Gustafsson sanoo.

Hän on selvinnyt harmituksesta hyviksi koetuilla keinoilla: jatkamalla sitä mistä nauttii, kuten ruoan valmistusta ja leivontaa. Tänään Maire on laittanut itselleen wienerleikettä ja perunamuusia.

Maire myös jatkaa päiväkirjan kirjoittamista. Me muut vain emme pääse kirjoitusten kautta tutustumaan 84-vuotiaan arkeen ja ajatuksiin.

X