Tuovatko torakat avun? Kiinalaisia suurkaupunkeja piinaa ruoanjätekriisi – Ongelman on arvioitu pahenevan entisestään

Torakoiden kasvattaminen ei ole ongelmatonta. Jos miljoonat hyönteiset karkaavat, ne voivat vallata naapurikorttelin hetkessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Torakoiden kasvattaminen ei ole ongelmatonta. Jos miljoonat hyönteiset karkaavat, ne voivat vallata naapurikorttelin hetkessä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Oona Komonen

Keltaisenjoen lähistöllä, Kiinan Shandongin maakunnan pääkaupungissa Jinanissa on tarkoin vartioitu tila.

Siellä on kosteaa ja lämmintä. Juuri oikeanlaiset olosuhteet miljoonille torakoille.

Torakat ovat Kiinan uusi keino ratkoa maan miljoonakaupunkien jäteongelmaa. Suurissa kaupungeissa syntyy enemmän keittiöjätettä mitä kaatopaikoille mahtuu, ja ongelman on arvioitu pahenevan entisestään.

Jinanissa torakkatilalla hyönteisiä ruokitaan päivittäin 50 tonnilla keittiöjätettä. Se on paljon. Painoltaan se vastaa seitsemää aikuista elefanttia.

Mutta sekään ei riitä kattamaan noin kahdeksan miljoonan asukkaan kaupungin koko ruokajätemäärää.

Sikaruttoriski vauhditti torakkabisnestä

Jätteet saapuvat Shandong Qiaobinin maatalousteknologiakeskukselle ennen aamunkoittoa. Siellä ne ujutetaan torakoille putkia pitkin.

Maatalousteknologiakeskuksen suunnitelmissa on rakentaa ainakin kolme uutta torakkatilaa vuonna 2019, jotta edes kolmasosa Jinanissa tuotetusta keittiöjätteestä saataisiin hävitettyä.

Aiemmin hävikkiruokaa syötettiin sioille. Enää se ei onnistu, afrikkalaisen sikaruttoriskin vuoksi.

Kielto on vauhdittanut torakkateollisuuden kasvua.

Mutta hyönteisten hyödyntäminen ei rajoitu vain ruokajätteen hävittämiseen.

Torakat helpottamaan jopa vatsasyöpää

Torakoiden elinaika on farmilla lyhyt: vain noin kuusi kuukautta. Niiden kuoltua proteiinipitoiset hyönteiset tarjotaan sioille ja muulle karjalle.

”Vähän niin kuin muuttaisi roskan voimavaraksi”, Shandong Qiaobinin puheenjohtaja Li Hongyi kuvasi Reutersille.

Torakoita syövät myös ihmiset. Ensin hyönteinen keitetään, sitten paistetaan. Lopulta se avataan kuin rapu. Kysyntä on Kiinassa paikallista. Yleistä torakoiden hyödyntäminen ruoanlaitossa on ainakin Shanghain alueella ja Guangdongin maakunnassa.

Kiinan keskiosassa, Sichuanin maakunnassa sijaitsevalla Gooddoctor-torakkatilalla hyönteisiä valmistetaan karjan ravinnon ja kalastuksen lisäksi lääketeollisuudelle. Torakat helpottavat vatsakipua, ihohaavoja, jopa vatsasyöpää – tai näin ainakin uskoo Gooddoctorin johtaja Wen Jianguo.

Ja on myös sanottu, että torakat voisivat soveltua jauhettuina dieettipillereiden ja kasvonaamioiden ainesosaksi.

Uhkana karkumatka

Torakoissa piilee riski. Entä jos miljoonat, jopa miljardit torakat pääsevät karkuun?

Se olisi ”katastrofi”, sanoo professori Zhu Chaodong, johtaja tutkija Kiinalaisesta tiedeakatemiasta.

Torakat lisääntyvät nopeasti, ja ne voivat vallata nopeasti kokonaisen lähiön. Lisäksi torakkaa on vaikea hävittää.

Siksi torakkatilalla on noudatettava huolellisuutta.

Sichuanissa sijaitsevalla Gooddoctorilla on tällä hetkellä 3,4 miljoonaa torakkaa, yhteensä kahdella tilalla.

Niiden ympärille on kaivettu vallihauta, jonka pohjalla on vettä ja kaloja.

”Jos torakat karkaisivat”, sanoo tilan johtaja Wen Jianguo, ”ne tippuisivat vallihautaan ja kalat söisivät ne kaikki.”

X