Tupakointi lisää vaikean koronavirustaudin riskiä – Erikoislääkäri: ”Tupakoitsijoilla on keuhkoissaan jatkuvasti lievä, krooninen tulehdustila”

Tupakointi lisää vaikean koronavirustaudin riskiä ja hidastaa taudista parantumista. Nyt jos koskaan on oikea hetki tumpata tupakka lopullisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tupakointi kannattaisi lopettaa juuri nyt.

Tupakointi lisää vaikean koronavirustaudin riskiä ja hidastaa taudista parantumista. Nyt jos koskaan on oikea hetki tumpata tupakka lopullisesti.
Teksti:
Saga Wiklund

Tupakointi lisää virusinfektioiden riskiä, eikä uusi koronavirus ole poikkeus. Tupakointi heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja, jolloin virus voi päästä herkemmin elimistöön, ja tauti voi olla vaikeampi kuin tupakoimattomalla.

Erityisen haastava tilanne on silloin, jos tupakoi päivittäin, ja keuhkoissa on jo tupakoinnin aiheuttamia vaurioita.

”Riskeihin vaikuttaa se, että tupakoijilla on keuhkoissaan jatkuvasti lievä, krooninen tulehdustila. Keuhkoissa on tavallista enemmän limaisuutta, keuhkoputkissa ahtautta ja keuhkorakkuloita on tuhoutunut. Noin puolet suomalaisista tupakoitsijoista sairastaa keuhkoahtaumatautia”, kuvaa keuhkosairauksien erikoislääkäri, professori Tuula Vasankari Turun yliopistosta.

Kiinassa, Italiassa ja muissakin maissa on jo nähty käytännössä, että tupakoivat koronapotilaat joutuvat muita useammin tehohoitoon, ja heillä on myös suurempi riski menehtyä kuin tupakoimattomilla.

Erityisen haitallista tupakointi on riskiryhmiin kuuluville eli yli 70-vuotiaille ja ihmisille, joilla on perussairauksia, kuten diabetes tai keuhko- tai sydänsairaus.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina

”Nyt on oikea hetki lopettaa tupakointi. Jo muutamissa päivissä ja viikoissa tilanne korjautuu jonkin verran, ja riski keuhkoahtaumatautiin ja sepelvaltimotautiin pienenee kuukausissa”, Tuula Vasankari kannustaa.

Vieroitusoireiden välttämiseksi voi käyttää nikotiinikorvaushoitoa, jossa laastari on pitkävaikutteinen vaihtoehto ja purukumi lyhytvaikutteinen.

”Näiden lisäksi on olemassa reseptilääkkeitä tupakasta vierottamiseen”, Vasankari sanoo.

Hänen mukaansa on hyvin yksilöllistä, mistä kukakin tupakoinnin lopettaja hyötyy. Lähipiirin tuella on yleensä iso merkitys, ja armollisuus itseään kohtaan kannattaa muistaa. Ensimmäinen yritys lopettaa ei aina onnistu, mutta toinen tai kolmas voi onnistua.

Sähkösavukkeissa on vähemmän haitta-aineita kuin tavallisessa tupakassa, mutta Vasankarin mukaan on näyttöä, että ne vaurioittavat samalla tavoin soluja kuin tavallinenkin tupakka.

Lue myös: Parasetamoli on turvallinen lääke koronavirustaudissa

Lue myös: Lue ohjeet koronavirustaudin hoitoon – Näin lääkäri neuvoo toimimaan korkean kuumeen ja hengitystieoireiden hoidossa

Keuhkot voivat vaurioitua

Pitkään tupakoineilla osa muutoksista on palautumattomia, ja keuhkoissa on selviä vaurioita. Jos on polttanut 10 vuotta tupakka-askin päivässä tai viisi vuotta kaksi askia päivässä, niin pysyvät jonkinasteiset haitat ovat todennäköisiä, ja keuhkoahtauman kaltaisten sairauksien riski lisääntyy. Osa saa haitat perimänsä vuoksi muita herkemmin.

”Keuhkoahtaumatautia on Suomessa paljon, mutta sitä ei tunnisteta herkästi, koska keuhkojen toiminta heikkenee vähitellen niin, että ihminen tottuu siihen. Vaikka keuhkojen teho olisi alentunut paljon, voi elää varsin normaalia elämää”, Vasankari kuvaa.

Tupakkayskä ja rasitusyskä voivat olla keuhkoahtaumataudin merkki. Tauti todetaan spirometrialla (koronaviruspandemian aikana niitä ei tehdä tartuntariskin vuoksi). Yli 30-vuotiaista suomalaisista keuhkoahtaumatautia sairastaa vähintään joka kymmenes.

Keuhkoahtaumatautiin voidaan määrätä lääkityksenä pieni annos kortisonia tablettimuodossa, ja lääkityksen jatkamisesta on tärkeää huolehtia etenkin nyt, kun koronavirus jyllää.

Tuula Vasankarin mukaan keuhkoahtaumatautia sairastavilla on suurempi riski vaikeaan tautimuotoon kuin astmaatikoilla, joiden sairaus on hyvässä hoitotasapainossa.

”Keuhkoahtaumatautiin liittyy krooninen tulehdus, johon ei auta hengitettävä kortisoni, toisin kuin astmassa.”

Nuuskaajalla tartuntariski lisääntyy käsien kautta

Nuuskaaminen ei ole tupakointia parempi vaihtoehto. Nuuskaaja vie sormet suuhun useita kertoja päivässä nuuskapussia suuhun laittaessaan ja suusta pois ottaessaan, mikä lisää koronaviruksen tartuntariskiä.

Pandemian aikana nuuskaajan pitäisi huolehtia erityisen hyvin käsien pesusta ennen ja jälkeen nuuskapussien käsittelyn, ettei sairastuta itseään tai muita. Käsien välityksellä tautia aiheuttavat mikrobit voivat siirtyä suusta muille pinnoille.

Lisätietoa tupakoinnin lopettamisesta Filhan sivustolta; Filhan tavoite on torjua keuhkosairauksia ja tuberkuloosia sekä edistää väestön keuhkoterveyttä. 

Myös Stumppi-sivustosta voi olla apua tupakoinnin lopettamisessa.

Lue myös: Pauliinan 9-vuotias poika sairastui koronaan – Näin salakavalasti koronavirus eteni perheessä: ”Taudin rajuus yllätti”

X