Tupakoiva Aino koki yllätyksen hammaslääkärissä: Tupakointi voi estää hammasimplanttien laiton – ja siirtää jopa hampaan poistoa

”Tupakointi on merkittävä riskitekijä suusairauksille”, erikoishammaslääkäri sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tupakointi voi estää hampaiden hoidon hammaslääkärissä.

”Tupakointi on merkittävä riskitekijä suusairauksille”, erikoishammaslääkäri sanoo.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Helsinkiläinen Aino, 45, koki kunnallisessa hammashoidossa yllätyksen. Hänen hammaslääkärinsä kertoi Helsingin hammashuollossa, että tupakointi vaarantaa suun terveyden ja voi estää jopa hammashoidon.

”Hammaslääkäri sanoi suoraan, että eivät mielellään tee suurempia operaatioita tupakoiville potilaille”, Aino sanoo.

Hän pitää hammaslääkäreiden toimintatapaa epäreiluna, sillä hänen mielestään kaikkien pitäisi olla oikeutettuja lääkärinpalveluihin.

Hampaanpoisto vaati tupakkalakkoa

Aino sai juurihoitoa ja hammaskivenpoistoa ilman mitään ylimääräisiä viiveitä, mutta viisaudenhampaan poistossa tuli ensin ongelmia.

”Hammaslääkäri suositteli, että olen muutaman päivän polttamatta, jos viisaudenhammas poistetaan. Vähensin tupakointia, mutta en lopettanut silloin kokonaan”, Aino kertoo.

Lopulta Aino sai silti toivomansa hampaanpoiston. Poistetun hampaan haava parani normaalisti ilman ongelmia tai komplikaatioita.

Hampaanpoisto voi olla ongelma tupakoitsijalle

Miksi hampaanpoistoa ei suositella potilaalle, joka ei pysty olemaan tupakkalakossa toimenpiteen aikana esimerkiksi muutamaa päivää?

”Jos polttaa tupakkaa, verenkierto vähenee ja paraneminen heikkenee. Tupakoijalle voi herkemmin tulla hampaan poiston jälkeen jälkivaivoja ja komplikaatioita”, kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri ja dosentti Anna Maria Heikkinen Tampereen suunterveydenhuollosta kertoo.

Implantteja ei suositella tupakoitsijalle

Heikkinen kertoo, että hammaslääkäri ottaa aina huomioon potilaan tupakoinnin määrän ja keston tehdessään hoitosuunnitelman.

”Tupakoitsijalle ei suositella esimerkiksi hammasimplantteja. Tupakoinnin katsotaan nykyisten tutkimusten mukaan edistävän hammasimplantteja ympäröivien kudosten tulehdusta”, Heikkinen toteaa.

Tupakoitsijan suositellaan siis lopettavan tupakoinnin kokonaan, ennen hammasimplanttien laittoa. Se on aika kova vaatimus nikotiiniriippuvaiselle potilaalle.

Kaikki potilaat eivät pysty tähän yrityksistä huolimatta varsinkin, jos tupakointi on kestänyt kauan.

”Tupakointi kannattaa lopettaa. Hammaslääkärisi voi auttaa siinä”, Anna Maria Heikkinen kannustaa.

Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä tekojuuri. Implantteihin voidaan kiinnittää irtoproteeseja, siltoja ja kruunuja eli yhden tai useamman hampaan käsittäviä tekohampaita.

Tupakoiva potilas voi siis jäädä ilman tekohammasta sairaan hampaan poiston jälkeen, jos implanttia ei pystytä istuttamaan luuhun. Silloin hammasrivistössä näkyy kolo.

Tupakointi merkittävä riskitekijä terveydelle

Hammaslääkärit muistuttavat, että tupakointi ei pelkästään estä hoitoa vaan myös heikentää itsessään suun terveyttä.

Sauhuttelu on merkittävä riskitekijä esimerkiksi suusyövälle ja hampaiden kiinnityskudossairauksille, joiden hoitoa tupakointi myös vaikeuttaa.

”Tupakoitsijalla on jopa kymmenkertainen riski sairastua kiinnityskudossairaus parodontiittiin, jossa hampaiden kiinnitys vähenee ja hampaat voivat taudin edetessä irrota. Tupakoitsijalla parodontiitti on usein vaikea-asteisempi kuin tupakoimattomalla”, Anna Maria Heikkinen kertoo.

X