Tupakoitsijat yhä ahtaammalle – kielletäänkö nyt tupakointi kotona jos savu menee naapuriin?

Jaa artikkeli
Parveketupakoinnin kieltäminen hivuttaa kohti tupakoimatonta yhteiskuntaa. © COLOURBOX
Tupakkalain uudistus ajaa tupakoitsijan parvekkeelta takaisin sisälle.

Tupakkalakia ollaan uudistamassa muun muassa niin, että tupakointi voitaisiin kieltää myös asunnon sisällä, jos savun kulkeutumista naapuriasuntoihin ei pystytä muilla keinoin estämään.

Eikös tässä rajoiteta tupakoitsijan perusoikeutta kotielämän ja yksityisyyden suojaan?

”Yhtä lailla naapurin kotielämän ja yksityisyyden suoja rajoittuu siitä, että hänen huoneistoonsa tulee savua. Tässä on kyseessä kahden henkilön oikeuksien jännite”, sanoo oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta.

Perustuslakivaliokunta ottaa asiaan kantaan, kun uusi laki tulee sinne käsittelyyn.

”Tulemme katsomaan perusteellisesti, miten eri osapuolten suojat ja oikeudet toteutuvat. Kuuntelemme myös asiantuntijoita. Vielä en osaa sanoa, mikä lopputulemaksi muodostuu”, eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) sanoo.

Autossa tupakointi perusoikeus

Kun tupakkalakia uudistettiin 2010, lakiin haluttiin kirjaus autossa tupakoinnin kieltämisestä, jos kyydissä on lapsi. Ehdotus ei mennyt läpi, koska sen katsottiin kajoavan perusoikeuksiin.

Lavapuro oli tuolloin perustuslakivaliokunnan kuultavana ja kannatti tupakoinnin kieltämistä yksityisautoissa, joissa on lapsia kyydissä. Hän kannattaa sitä yhä.

”Auton kaltaisessa suljetussa tilassa tupakansavulle altistuminen on voimakkaampaa kuin silloin, jos savu kulkeutuu naapurista. Perustuslaki edellyttää, että lapset ovat erityinen suojelun kohde”, Lavapuro sanoo.

Paluu menneisyyteen

Jos uusi laki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden kieltää parvekkeella tupakointi, niin eikö siinä ajeta kessuttelijat sisälle, altistamaan omat lapsensa passiiviselle tupakoinnille?

Se olisi paluu savuiselle 70-luvulle.

”Olisi ongelmallista, jos laki johtaisi siihen, että lasten passiivinen tupakointi lisääntyisi. Seuraava askel olisi kieltää tupakointi asunnoissa, joissa on pieniä lapsia”, Lavapuro sanoo.

Lavapuro sanoo tupakkalain päätavoitteen olevan tupakoinnin lopettaminen Suomessa.

”Sitä tehdään salamitaktiikalla. Kaikkea ei voi kieltää kertaheitolla, mutta tupakoinnista tehdään vaikeampaa siivu kerrallaan.”

Annika Lapintien mukaan perustuslakivaliokunnan toimenkuvaan ei kuulu pohtia parveketupakoinnin kieltämisen seurauksia.

”Lasten tupakalle altistumisen lisääntyminen ei tietenkään ole toivottava suunta. Se on, että vähennetään kaiken kaikkiaan tupakointia”, Lapintie sanoo.

X