Tutkija: ”Turkki suosii Isisiä ja antaa sille aseapua”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Angela Merkel vieraili Recep Tayyip Erdoganin luona lokakuussa 2015. Turkin ja Isisin suhde ei nostattanut vierailun aikana suuria otsikoita. © DPA/LK
Turkin tuki jihadisteille ei ole juuri herättänyt huomiota.

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtaman Turkin rooli islamistiterroristijärjestö Isisin vastaisessa sodassa herättää ihmetystä.

”Turkki suosii Isisiä ja antaa sille aseapua. Käytännössä se on merkinnyt liittosuhdetta Turkin ja Isisin välillä”, Ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija Toni Alaranta sanoo.

Brittiläinen The Guardian -lehti ihmetteli hiljattain Turkin lupausta suojella Isisin hallitsemaa Jarablusin rajakaupunkia islamisteja vastaan taistelevien kurdien hyökkäyksiltä. Jarablus on Isisille tärkeä pääkaupunki Raqqan huollon, aseistuksen ja öljyn salakaupan takia.

”Turkille kurdien lyöminen on paljon tärkeämpää kuin Isisin vastainen taistelu. Onhan se leimannut kurditaistelijat terroristeiksi.”

Turkki vastustaa Syyrian presidenttiä Bashar Al-Assadia ja tukee siksi kaikkea häntä vastustavia ryhmiä ¬ siis myös Isisiä.

”Erdogan tukee Syyrian oppositiota kaikin keinoin: aseellisesti, taloudellisesti, tiedusteluteitse ja jopa Turkin omalla alueella. On enemmän kuin todennäköistä, että osa Turkin aseavusta päätyy Isisin terroristeille. Suurin osa Turkin aseistamista ja avustamista ryhmistä on jihadisteja.”

Alarannan mukaan Syyriassa on muutama maltillinen oppositioryhmä ja satoja tai tuhansia jihadistijärjestöjä.

Vähän huomiota

Turkin kyseenalainen rooli terroristien tukijana on Alarannankin mukaan herättänyt yllättävän vähän huomiota. Syy on selvä.

”Se on Yhdysvaltain politiikka. Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten oma dokumentti vuodelta 2012 asettui tukemaan Al-Assadin vastustajia. Näin ollen USA itse mahdollisti suurpiirteisyydellään kehityksen, joka on johtanut Isisin terroriin. USA:lle on ollut ongelmallista ja kohtalokasta, ketkä edustavat Syyrian maltillista oppositiota.”

Alaranta lisää, että USA:n liittolaismaa Qatar on jopa vapauttanut vankiloistaan terroristijoukkioita ja siirtänyt niitä Turkin kautta jihadisteina Syyriaan.

”Turkki on itse lyönyt heille aseet kouraan. Jihadistiliike on kidnapannut Syyrian sodan omien päämääriensä ajamiseen.”

Samaan aikaan EU on kyvytön ja hajallaan Erdoganin Turkin edessä.

Toni Alaranta haastateltiin maanantaina 23.11.2015 eli päivää ennen kuin Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän.

X