Yhä useampi nuori saa masennusdiagnoosin – Tytöt oireilevat poikia tuplasti enemmän

Tytöillä diagnosoidaan masennusta puolet enemmän kuin pojilla.
© iStock
Turun yliopiston lastenpsykiatrian valtakunnallisen tutkimuksen mukaan yhä useampi nuori Suomessa saa masennusdiagnoosin 15 ikävuoteen mennessä. Tytöillä diagnoosit ovat lisääntyneet poikia enemmän.

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen otoksessa olivat mukana kaikki aikavälillä 1987-2007 syntyneet suomalaisnuoret, yhteensä 1,2 miljoonaa.  Heistä hieman alle 38 000 oli käynyt vähintään kerran erikoissairaanhoidossa masennuksen vuoksi.

25 ikävuoteen asti seuratuista nuorista kymmenen prosenttia tytöistä ja viisi prosenttia pojista oli saanut masennusdiagnoosin.

Yhä useampi saa apua entistä aikaisemmin

Mielenterveyspalvelujen käyttö on kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden aikana. Ilmiö on huomattu paitsi Suomessa, myös maailmanlaajuisesti.

Tutkimustuloksista ei voi kuitenkaan tehdä suoraa johtopäätöstä siitä, että nuoret olisivat aiempaa masentuneempia.

”Todennäköisin selitys on, että nuoret hakeutuvat aiempaa rohkeammin mielenterveyspalveluihin. Yhä useampi masentunut saa apua varhain, mikä on myönteinen asia”, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja ja tutkija, lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa työskentelevä Svetlana Filatova.

Filatovan mukaan asenteet mielenterveyden häiriöistä kärsiviä kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi yhteiskunnassa. Tutkimustulokset viittaavat myös siihen, että ihmisten valmiudet tunnistaa oma tai toisen tarve ovat aiempaa paremmat.

Kasvavat potilasmäärät kuormittavat erikoissairaanhoitoa

Turun yliopiston tutkimuksen tulokset paljastavat, että nykyinen terveydenhoidon palvelujärjestelmä ei kykene vastaamaan tarpeeksi tehokkaasti hoitoon hakeutuvien tarpeisiin.

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen dosentin David Gyllenbergin mukaan tutkimukseen perustuvia uudenlaisia hoitomuotoja tulee kehittää vähentämään erikoissairaanhoidon ruuhkaa, kun yhä useampi lapsi ja nuori tarvitsee mielenterveyspalveluja.