Imatralla kurssitetaan taviksia turvasumuttimen käyttöön – liittyykö paikkakunnalle perustettuun vastaanottokeskukseen?

Alkujaan kurssi piti järjestää vain ammattilaisille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sumutekurssin järjestäjän mukaan kurssin suosio johtuu ihmisten yleisestä turvattomuudentunteesta.

Alkujaan kurssi piti järjestää vain ammattilaisille.
Teksti:
Tuomo Kiisseli

Imatralaisiin postilaatikoihin on jaettu mainoksia, joissa kerrotaan paikkakunnalla joulukuun alussa järjestettävästä turvasumutinkoulutuksesta. Kurssi on suunnattu tavallisille kansalaisille.

Moni on ihmetellyt, liittyykö koulutustilaisuuden järjestäminen juuri nyt siihen, että Imatralla aloitti vastikään toimintansa vastaanottokeskus, johon majoitetaan kolmisensataa turvapaikanhakijaa.

Vastaanottokeskus on aiheuttanut paikkakunnalla jo reaktioita. Viime viikonloppuna sitä vastaan tehtiin savupommihyökkäys.

”En usko, että ihmisten kiinnostus tätä kurssia kohtaan liittyy mitenkään vastaanottokeskuksen tuloon paikkakunnalle”, Eero Sjöblom Varjagi Unit -firmasta toppuuttelee.

”Enemmänkin syynä taitaa olla se, että nykyisin yhä useampi kokee ihan yleisesti oman turvallisuudentunteensa horjuvan. Poliisien määrää on vähennetty rajusti, ja ihmiset ovat huolissaan siitä, pystyykö virkavalta enää vastaamaan akuutteihin avunpyyntöihin yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin.”

Käytännön harjoituksia

Sumutekurssi oli alun perin tarkoitus järjestää ainoastaan alan ammattilaisille.

”Ihmiset, jotka tietävät yrityksestäni, ovat kyselleet yhä useammin neuvoa ja mielipidettäni turvasumuttimista. Siksi päätin järjestää kurssin kaikille halukkaille.”

Vastaavanlaisten tavallisille kansalaisille suunnattujen koulutusten järjestäminen on ollut näihin päiviin asti käytännössä mahdotonta. Uusi, joulukuun alussa voimaan tuleva ampuma-aselain säädös vapauttaa juuri turvasumutinkoulutuksen tarkkaan rajatun ase-elinkeinotoimiluvan piiristä.

Varjagi Unitin koulutukseen on Sjöblomin mukaan ilmoittautunut väkeä ”jo ihan kohtuullisesti”. Hän ei vielä halua arvioida, tuleeko kursseja kenties jatkossa lisää.

”Tässä eletään kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan.”

Sjöblomin järjestämä koulutus kestää neljä tuntia. Kurssilla käydään läpi hätävarjelua koskevaa lainsäädäntöä sekä rikoslakia ja selvitetään, missä menevät itsepuolustuksen rajat.

”Käytännön harjoitukset tehdään vesisumuttimilla, samanlaisilla joita käytetään alan ammattilaisten koulutuksessa”, Sjöblom kertoo.

Sjöblom on itse alan rautainen ammattilainen. Hän on työskennellyt turva-alalla jo 14 vuotta ja hankkinut vartijan ammattitutkinnon lisäksi pätevyyttä muun muassa Tampereen poliisioppilaitoksen järjestämistä turva-alan koulutuksista.

Lupaa ei tarvita

Turvasumuttimen hankkimiseen ei vaadi erillistä osto- ja hallussapitolupaa. Sen levittämä menthol sokaisee kimppuun hyökkäävän hetkeksi, ja sen väriaine on niin voimakasta, että sen poistaminen iholta tai vaatteista vaatii useita pesukertoja.

Kun sumutinta painaa kevyesti, siitä lähtee ensin pelkkä kova hälytysääni. Jos napin painaa pohjaan asti, sumuttimesta suihkuaa punaista mentholia.

Sumuttimen tehokas kantomatka on esitteen mukaan jopa viisi metriä.

Valmistajat vakuuttavat, ettei turvasumutin aiheuta mitään pysyviä vammoja kohteelleen. Sumutitimet maksavat joitakin kymppejä.

Järjestyslain mukaan toisen henkilön vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aseiden, kuten esimerkiksi linkkuveitsien, hallussapito on julkisilla paikoilla kiellettyä.Turvasumutinta laki ei koske.

Perinteinen kaasusumutin sen sijaan vaatii viranomaisluvan. Yleisin kaasusumutin on paprikasumutin, jonka suihke aiheuttaa silmissä ja iholla vahvaa poltetta ja kirvelyä.

Suihkeen päälleen saanut tarvitsee välittömästi ensiapua.

X