Tutkimus: Jalkapalloileville tytöille tulee selvästi poikia useammin päävammoja – ”Näin kun pelaaja sai palloa puskiessaan aivotärähdyksen”

Nuorten jalkapalloilijoiden päävammoja kuvaava tutkimus löysi lukioikäisten tyttöjen ja poikien loukkaantumisista paljon eroja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tyttöjen ja poikien päävammat aiheutuvat erilaisista pelitilanteista. Poikien vammat syntyvät törmäyksistä toisiin pelaajiin, kun taas tyttöjen vammoista moni tulee osumasta palloon.

Nuorten jalkapalloilijoiden päävammoja kuvaava tutkimus löysi lukioikäisten tyttöjen ja poikien loukkaantumisista paljon eroja.
Teksti:
Jukka Vuorio

Naiset ja tytöt ovat jalkapallokentällä selvästi miehiä ja poikia suuremmassa vaarassa saada päävammoja ja aivotärähdyksiä, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Vuosina 2016–2019 tehdyssä tutkimuksessa oli mukana yli 80 000 yhdysvaltalaista lukioikäistä jalkapalloa harrastanutta tyttöä ja poikaa, kumpiakin noin puolet otoksesta. Tuona aikana 950 naispuolista pelaajaa sai harrastuksen parissa aivotärähdyksen, kun samalla aikajaksolla 557 miespuolista futaria sai aivotärähdyksen.

Tutkimusaineiston perusteella tyttöjen riski saada jalkapallokentällä aivotärähdys on noin 1,9-kertainen poikiin verrattuna. Tutkimustuloksista kertoi tiedejulkaisu Nature.com.

”Naisten ja tyttöjen päävammoista moni tulee osumasta palloon”

Fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Heli Rekimiehen mukaan päävammojen syyt kuulostavat tutuilta. Rekimies työskentelee päätoimisesti Ilveksen Veikkausliigassa pelaavan edustusmiehistön kanssa, mutta tekee töitä myös Ilveksen naisten joukkueen parissa sekä A-ikäisten poikien ja B-ikäisten tyttöjen kanssa.

”Minulla on työssäni sama havainto kuin tällä amerikkalaistutkimuksella. Miesten ja poikien päävammat tulevat useimmin kontaktista eli törmäyksestä toisen pelaajan kanssa, kun taas naisten ja tyttöjen päävammoista moni tulee osumasta palloon.”

Rekimiehen mukaan amerikkalaistutkimuksen luvut ovat hätkähdyttävän suuria, vaikka kyseessä onkin iso otanta. Hänen mukaansa tärkein tekijä, jolla päävammoja pystytään ehkäisemään, on lajitaitojen hallinta.

”Että osaa puskea tai osaa hypätä keskityspalloon samalla tasapaino säilyttäen ja vartaloa halliten. Pojilla tämä on keskimäärin parempaa, sillä he joutuvat pienestä alkaen kamppailemaan pelissä enemmän.”

Heli Rekimies työskentelee Ilveksen miesten ja naisten edustusjoukkueiden fysiikkavalmentajana ja fysioterapeuttina. © Jimi Soinila

Kentällä tapahtuu aina yllättäviä asioita

Heli Rekimies sanoo, että pojat myös hallitsevat tukilihaksistoa paremmin.

”Kun potkujen voima kasvaa, pojat osaavat silti ottaa pallon päällä alas. Tyttöjen puolella puolestaan olen nähnyt tilanteen, jossa pelaaja saa palloa puskiessaan aivotärähdyksen. En muista, että poikapuolella olisi tapahtunut vastaavaa.”

Jalkapallo on kuitenkin nopea peli, jossa tapahtuu aina yllättäviä asioita.

”Jos pallo tulee metrin päästä naamaan, niin ei sille kukaan voi mitään. Mutta tavallisessa pelitilanteessa lajitaidot ja kehonhallinta auttavat aika paljon pallon vastaanottamisessa päällä.”

Päävammoja, kuten kaikkia muitakin vammoja, voi ennaltaehkäistä pelaajan omalla toiminnalla. Rekimiehen näkemyksen mukaan osa vammoista syntyy siksi, että pelaaja ei ole keskittynyt. Silloin pelissä tapahtuu asioita yllättäen.

”Auttaa aika paljon, kun katse on koko ajan pelissä. Kyky seurata ja ennakoida tilanteita sekä toisaalta tietynlainen pelirohkeus mennä tilanteisiin auttavat vammojen välttämisessä. Ne ovat kaikki ominaisuuksia, joita voi harjoitella aika pienestä pelaajasta saakka.”

Päävammoja syntyy monen tekijän summana

”Kokemuksen puolelta voin allekirjoittaa tuon tutkimustiivistelmän havainnon. Omassa työssäni olen huomannut, että päävammoja tulee naisten puolella törmäyksien lisäksi pallo-osumista että tolppaan törmäämisistä. Miesten puolella päävammat aiheutuvat puolestaan pääsääntöisesti siitä, että pelaajat lyövät päänsä yhteen”, sanoo Pihlajalinnan liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jonne Väisänen.

Väisänen oli haastatteluhetkellä Suomen alle 21-vuotaiden miesten maajoukkueen matkassa. Hänellä on laaja kokemus urheiluvammoista, niiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Hän on muun muassa Palloliiton juniorimaajoukkueiden lääkäri sekä Ilveksen miesten ja naisten edustusjoukkueiden lääkäri.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jonne Väisänen pitää juniorifutiksen mahdollisuuksia sen uhkia suurempina. © Jonne Väisänen

Väisäsen mukaan syy sille, että naiset saavat keskimäärin miehiä enemmän päävammoja, on yhdistelmä monesta asiasta.

”Ei voi sanoa mitään yhtä tiettyä syytä, vaan siinä on varmasti useampia tekijöitä. Todennäköisesti kaularangan tukilihakset ja lajitaidot vaikuttavat asiaan, ja muitakin syitä voi olla. Ainakaan pallon liikenopeus ei asiaa selitä, sillä sehän on pojilla suurempi.”

Yhdysvalloissa huoli futiksen aiheuttamista päävammoista on aiheuttanut pisimmillään jopa spekulaatioita siitä, tulisiko puskeminen eli pallon pelaaminen päällä kieltää junioripelaajilta kokonaan. Väisänen ei menisi niin pitkälle.

”Nuorenahan lajitaidot juuri kehittyvät. Jos esimerkiksi alle 16-vuotiailta kiellettäisiin puskeminen, niin mitä siitä sitten seuraisi aikuisten sarjaan siirtyessä?”

Yhdysvaltalaistutkimuksen eräs havainto oli, että tyttöpelaajien aivotärähdyksiä ei osata tunnistaa yhtä hyvin kuin poikien kohdalla. Kentän laidalla ei ole aina helppoa ymmärtää, että pallon puskemisesta voi tulla aivotärähdys. Siksi tytöt jäävät vammojen jälkeen poikia pidemmäksi aikaa kentälle. Väisäsen mielestä oleellista olisikin kehittää tyttö- ja naispelaajien päävammojen tunnistamista.

Entä täytyykö jalkapallojunioreiden vanhempien huolestua, onko jalkapallo erityisen päävamma-altis laji?

Vaikka jalkapallo on luonteeltaan peli, jossa tulee enemmän päävammoja kuin joissakin toisissa lajeissa, vaikka salibandyssa, Väisänen näkee jalkapalloharrastuksen ennemmin mahdollisuutena kuin uhkana.

”Futiksessa palloa pelataan päällä ja pallontavoittelutilanteissa tulee törmäyksiä. Siitä huolimatta jalkapallo antaa mielestäni kuitenkin moninkertaisesti enemmän kuin mitä mahdolliset haitat ovat. Eli kannatan juniorien jalkapalloharrastusta.”

Lue myös: Markku Kanerva unelmoi EM-jatkopaikasta: ”Kävi kisoissa miten tahansa, me teemme historiaa”

Lue myös: Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecký ponnisti huipulle niukoista oloista: ”Rahalla tai ihonvärillä ei ole merkitystä”

X