Tutkimus: Suomalaiset löytävät parhaiten seksiseuraa baareista ja ravintoloista – Jo joka kymmenes selaa seuraa älypuhelimen treffipalveluista

Jaa artikkeli
© iStock
Moni löytää petikaverin myös laivalta ja työpaikalta. Digipalveluista nuoremmilla korostuu Tinderin käyttö, iäkkäämmillä muiden treffipalveluiden.

Pikkujoulukauden juhlahumussa moni suomalainen innostuu myös petileikeistä. Iltariennoissa seksiseuraa etsitään niin kasvotusten kuin erilaisten deittisovelluksien välityksellä. Kaalimato.comin tutkimuksen mukaan makuuhuonekavereita suomalaiset löytävät baareista ja ravintoloista, työpaikalta ja laivoilta. Yli kymmenes suomalaisista kertoo hakeneensa seksiseuraa Tinderistä.

Tutkimuksen mukaan vajaa 40 prosenttia suomalaisista kertoo löytäneensä seksiseuraa ravintoloista ja baareista. Työpaikalta petikaverin oli löytänyt 17 prosenttia ja laivalta 15 prosenttia.

– Baarit ja laivat ovat ympäristöjä, joissa toinen ihminen kohdataan heti kasvotusten, toisin kuin deittisovelluksessa. Yhdistettynä juhlatunnelmaan ja mahdolliseen alkoholin vaikutukseen, estot vähenevät ja on enemmän uskallusta lähestyä toista. Osa saattaa löytää seksiseuraa hetken mielijohteesta, kun taas erilaisia deittisovelluksia käytetään harkitummin seksiseuran etsimiseen, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo.

– Työpaikalla sen sijaan tunnetaan arkisen kanssakäymisen kautta, joka joskus johtaa kipinän syttymiseen, hän jatkaa.

Ravintolat ja baarit, työpaikka sekä laiva ovat niin miehillä kuin naisilla kolme yleisintä paikkaa, joista seuraa löydetään.

Tietyissä ympäristöissä sukupuolten välillä on kuitenkin selviä eroja. Miehistä 12 prosenttia on löytänyt seksiseuraa festareilta, naisista 6 prosenttia. Harrastusten parista partnerin on löytänyt 16 prosenttia miehistä ja 8 prosenttia naisista.

Tinder on treffipalveluiden ykkönen

Digipalveluista suosituimmaksi seksiseuran hakukanavaksi osoittautui Tinder.

Yli kymmenen prosenttia suomalaisista on kokeillut tai käyttänyt sovellusta petikaverin löytämiseen. Miehet käyttävät erilaisia deittisovelluksia enemmän: Tinderiä on käyttänyt 13 prosenttia ja treffipalstoja 12 prosenttia. Naisista vajaa kymmenes on hakenut seksiseuraa Tinderistä.

– Naisten ja miesten seksikumppaneiden määrä on tasoittunut tänä päivänä. Siitä huolimatta miehet saattavat kokea seksin saamisen haastavammaksi, jolloin he etsivät naisia aktiivisemmin seksiseuraa useista eri paikoista, mukaan lukien erilaiset deittisovellukset, Lavikainen kertoo.

Treffipalstat ovat suositumpia vanhempien ikäluokkien kuin nuorten keskuudessa. Suomalaiset 45–54-vuotiaat käyttivät useimmiten treffipalveluja, nuoremmat taas Tinderiä tai Facebookia.

– Eri sukupolvet ovat iät ja ajat etsineet seuraa ajankuvaan kuuluvista palveluista. Samojen tai vastaavanlaisten palveluiden käyttöä jatketaan tottumuksesta myös vanhemmiten. Näin ollen esimerkiksi jo pitkään olemassa olleet treffipalstat ovat vanhempien ikäryhmien suosiossa ja Tinder on ladattuna monen nuoren älypuhelimeen, Lavikainen sanoo.

© iStock

Joskus sänkykumppani on varattu

Juhlahumussa ja alkoholia nauttineena tekoja ei aina tule mietittyä loppuun asti. Joskus sänkyyn päädytään ihan jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa – tai vaikka olisi itse vapaa, voi sänkykaveri olla varattu.

”Uskottomuutta koskevissa nettikeskusteluissa yleisimmäksi syyksi uskottomuudelle nousi sopiva tilaisuus tai yllättävä sattuma, niin sanottu pikkujoulumoka”, kertoo Uskottomuus, salarakkaus ja pettäminen – Pimeät parisuhteet internetin aikakaudella-tietokirjan kirjoittanut Tuija Säteri.

Osmo Kontulan FINSEX-tutkimus kertoo, että paljon ravintoloissa käyvillä ja alkoholia nauttivilla riski uskottomuuteen on suurempi. Se ei silti tarkoita sitä, että puoliso ajautuisi pettämään, vaikka hän pikkujoulukautena juhlisikin vähän rankemmin. Moni ensiuskoton myös katuu tekoaan.

”He usein oppivat virheestään, eivätkä tee samaa toiste”, Säteri toteaa.

X