Hallituksen väitteet joustamattomuudesta ovatkin vain propagandaa!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vastoin vanhaa virttä suomalaiset työmarkkinat ovat joustavat ja dynaamiset. © mikko stig/lehtikuva
Teollisuusmaiden taloudellisen yhteistyöjärjestön OECD:n tuore raportti paljasti ruikutuksen joustamattomuudesta ontoksi.

Läimäys

OECD:n tutkimuksessa Suomen työmarkkinat toimivat joustavasti ja työllistävät irtisanottuja hyvin. Suomen edelle yltää vain Ruotsi. Yksi raportin kirjoittajista, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Merja Kauhanen vahvistaa, että hallituksen ja työnantajien EK:n viestit joutuvat OECD:n tutkimuksessa uuteen valoon.

”Suurin osa irtisanotuista löytää uuden työpaikan varsin pian. Se kertoo työmarkkinoidemme joustavuudesta ja toimivuudesta. OECD:n raportti koskee työvoiman vaihtuvuutta, irtisanomista ja työllistymistä”, Kauhanen sanoo.

 

Silmänkääntötemppu

OECD:n tutkimuksen perusteella väite Suomen työmarkkinoiden joustamattomuudesta toimii kuin silmänkääntötemppu.

”Työntekijöiden vaihtuvuushan on verrokkimaita korkeampi! Se pätee paitsi OECD- myös EU-maihin; olen tehnyt myös muuta vertailua, joissa suomalaiset työmarkkinat pärjäävät joustavuudessa EU:n sisällä hyvin.”

 

Suomi kärkimaita

OECD:n raportti käsittelee lähinnä irtisanottujen uudelleentyöllistymistä, mutta Kauhanen viittaa myös tutkimusten muihin indikaattoreihin. ”Suomi kuuluu työaikojen joustoissa Euroopan kärkeen sekä työntekijöiden että työnantajien osalta. Tällöin puhutaan yli- ja iltatöistä tai vuoro- ja viikonlopputöistä, työn organisoinnista ylisummaan.”

 

Työsuhdeturva

Kohdemaissa turvaa on mitattu kysymällä, mikä on vakinaisten työntekijöiden suoja yksilöllistä ja kollektiivista irtisanomista vastaan. ”Siinä Suomi on selvästi EU:n keskitason alapuolella, joskin lähempänä OECD:n keskiarvoa.”

 

Mielikuvia

Kauhasen mukaan vallanhaltijat ovat synnyttäneet jopa kauhukuvia työmarkkinoiden jäykkyyksistä.

EK:ta lähellä olevan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n tutkimusjohtaja Mika Maliranta sanoo: ”Työmarkkinamme ovat mainettaan joustavammat. Joustamattomuuden moittiminen on itseruoskintaa, joka johtuu poikkeuksellisista iskuista, jotka ovat kohdistuneet koko Suomeen.”

X