Työnantajat innostuivat tutkimaan luottotietoja – Maksuhäiriöinen ei kelpaa kohta kassallekaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kauppakin olisi kiinnostunut jopa tavallisiksi myyjiksi hakevien ihmisten luottotiedoista. © Otavamedia / Sampo Korhonen
Aikaisemmin luottotietoja kyseltiin lähinnä johtajiksi pyrkiviltä, nyt niitä vaaditaan rivihommissakin. S-ryhmä haluaisi tutkia jopa lähikaupan myyjien maksukykyä.

Luottotietojen käyttö työnhakutilanteessa on yleistymässä, eikä tarkistaminen rajoitu enää rahoitusalan töihin tai esimiesvirkoihin. Maksuhäiriö voi estää pääsyn moniin sosiaali- ja terveysalan tehtäviin sekä lukemattomiin muihin tavanomaisten alojen töihin, joissa satutaan käsittelemään rahaa.

Seuran tietojen mukaan myös kaupan alan yrityksissä on nyt virinnyt halua tutkia työntekijöiden luottotietoja.

Aihe on arka.

Eräs S-ryhmän työntekijä myönsi Seuralle, että luottotietojen tarkastamisesta on käyty neuvotteluja, mutta hän ei suostu kommentoimaan niiden kulkua omalla nimellään. Tähän asti vaikkapa Alepojen, Prismojen, S-marketien ja Sale-liikkeiden kassamyyjiltä ei ole vaadittu ehdotonta maksuhäiriöttömyyttä.

Periaatteessa työnantajalla on lain mukaan oikeus tarkistaa luottotietoja, mikäli työtehtävään liittyy taloudellista vastuuta tai työntekijä työskentelee valvomattomasti yksityiskodissa.

Aikaisemmin ihan tavallista kaupan kassalla työskentelemistä ei ole pidetty määritelmän mukaisena, erityisen ison ”taloudellisen vastuun” paikkana.

Kotihoitajat ja liittymämyyjät talousvastuussa?

Kunnallisissa työpaikoissa luottotiedot on tarkistettu pitkään esimerkiksi johtajistolta ja palkanlaskijoilta. Tarkistuksia on laajennettu vähitellen yhä useampiin ruohonjuuritason virkoihin, kuten kotisairaanhoidon työntekijöihin.

”Se perustuu siihen, että he tekevät työtä yksityiskodeissa kotikäyntien aikana. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi sosiaali- ja perhetyöntekijät”, Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoo.

Myös yrityselämässä esimerkiksi teleoperaattorit Elisa ja DNA myöntävät tarkistavansa myyjiensä luottotiedot työnhakuvaiheessa.

”Jos työntekijä työskentelee kaupassa myymälätehtävissä ja hänellä on kassavastuu, tarkastamme kyllä luottotiedot”, viestintäpäällikkö Helena Vartiainen DNA:lta kertoo.

Elisan rekrytoinneista vastaava Juho Toivola perustelee luottotietojen tarkistamista myynnin ja asiakaspalvelun tehtävissä sillä, että työntekijöillä on pääsy asiakastietoihin.

Heillä on muun muassa oikeus myöntää mobiilivarmenne, jolloin väärinkäytösten riski on olemassa.

Maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet

Maksuhäiriömerkintöjä tulee alan tilastojen mukaan erityisen paljon matalasti koulutetuille ja nuorille ihmisille – juuri heille, joille esimerkiksi pienipalkkaiset myyjän tehtävät olisivat tärkeitä.

Tähän asti maksuhäiriöt ovat hankaloittaneet lähinnä asunnonhankintaa ja pankkiasiakkuuksia. Vastedes, jos yhä useammalla alalla vaaditaan jo työnhakuvaiheessa puhtaita luottotietoja, myös työllistyminen muuttuu mutkikkaammaksi.

Tiettävästi aika harva työpaikka käyttää kuitenkaan luottotietojen menetystä perusteena työsuhteen purkamiselle kesken kaiken. Tässä mielessä ehdottomat vaatimukset luottotiedoista kohtelevat eri lailla työssä jo olevia ja töihin pyrkiviä ihmisiä.

X