Uravalmentajalta työnhakuun 7 tehokasta vinkkiä: Näin markkinoit itseäsi tulevalle työnantajallesi ja saat työpaikan

Haaveiletko vielä yhdestä uraloikasta? Työnhaku on oman osaamisen taitavaa markkinointia. Näillä uravalmentajan vinkeillä onnistut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Haaveiletko vielä yhdestä uraloikasta? Työnhaku on oman osaamisen taitavaa markkinointia. Näillä uravalmentajan vinkeillä onnistut.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo-Kaisu Niinikoski

Unelmoitko uudesta työpaikasta, vaikka työelämää on jo takana enemmän kuin edessä?
Jarrutteleeko sinua kuitenkin epävarmuus?

Maalaatko hakemisen esteeksi uhkakuvia: Olenko sittenkin liian vanha? Hakijoita on pilvin pimein. En erottaudu joukosta eikä työnantaja ymmärrä vahvuuksiani.

Pyyhi epävarmuus. Oman osaamisen esittely on taito, jota voi opetella.

Uravalmentaja Minna Leskinen Katja Noponen Oy:stä valmentaa löytämään omat myyntivalttisi. Aloita työnhaku tekemällä nämä asiat:

1. Ymmärrä, että työnhaku muuttui

Enää ei riitä, että lähettää muodollisen työhakemuksen, jossa listaa aiemmat työtehtävät. Nyt täytyy myydä itsensä töihin.

Älä vierasta ajatusta itsesi brändäämisestä. Älä näe itsesi mainostamista itsesi tyrkyttämisenä. Se on tämän päivän työnhakua.

2. Opi tuntemaan itsesi

Työnhaku lähtee itsetuntemuksesta. Jotta voit markkinoida itseäsi, sinun täytyy tietää, kuka olet. Päivitä siis käsityksesi siitä, millainen ihminen olet.

Millaisista asioista olet kiinnostunut ja mikä motivoi sinua?

Mieti myös, millaisia arvoja sinulla on tässä elämänvaiheessasi. Mitä pidät tärkeänä ja millaisia asioita haluat olla edistämässä?

Tiedosta, että saatat ajatella nyt eri tavalla kuin edelliskerralla, kun hait töitä.

Kartoita, millaista osaamista sinulla on. Muista, että osaamisesi ei liity pelkästään työuraasi. Sitä on karttunut sinulle kaikesta elämänkokemuksestasi. Ikä toimii tässä eduksesi.

Jos itsesi peilaaminen on vaikeaa, voit saada apua toisilta. Pyydä läheisiä kuvailemaan, millaisena he sinut näkevät.

3. Tee itsesi ja osaamisesi näkyväksi

Kukaan ei tiedä osaamistasi, ellet kerro sitä heille. Osaamisesi näkyväksi tekemisessä tärkeintä ovat motivaatiosi ja asenteesi. Vääränlainen vaatimattomuus ei vie sinua eteenpäin.

Arvosta itseäsi.

Uskalla tuoda itseäsi esille positiivisessa valossa. Älä ajattele olevasi liian vanha vaan korosta, miten voit hyödyntää kokemuksiasi tulevassa tehtävässäsi.

Unohda ajatus siitä, että itsensä kehuminen olisi vastenmielistä. Pohdi, mitä kaikkea sinulla on annettavanasi työnantajalle − ja toisille ihmisille.

Verkostoidu.

Ole avoin ja aktiivinen. Osallistu rekrytointitapahtumiin, käy messuilla ja luennoilla. Vieraile yritysten avoimissa ovissa. Pidä aktiivisesti yhteyttä entisiin kollegoihisi.

Markkinoi itseäsi kaikkialla, missä liikut. Et voi koskaan tietää, kenen mieleen jäät.

4. Aktivoidu somessa

Sosiaalinen media on mitä parhain foorumi saada näkyvyyttä. Muista, että aktiivinen somettaminen saattaa ratkaista valinnan kahden työnhakijan välillä.

Seuraa eri some-kanavien työpaikkailmoituksia. Kerro myös itse avoimesti, että etsit uusia työmahdollisuuksia.

Liity LinkedIniin. Joillakin aloilla työnantajien mielestä et ole olemassa, jos et ole LinkedInissä.

Luo mahdollisimman vahva LinkedIn-profiili. Kerro itsestäsi, ammatillisesta osaamisestasi, työkokemuksestasi ja uratavoitteistasi mahdollisimman monipuolisesti.

Kasvata LinkedIn-verkostoasi. Osallistu keskusteluihin. Tykkäile ja kommentoi muiden postauksia. Tee myös omia päivityksiä, jotka liittyvät asiantuntijuuteesi.

5. Tee hakemuksestasi myyntikirje

Päivitä työnhakuasiakirjasi. Tee CV:si ja hakemuskirjeesi mahdollisimman myyviksi juuri haluamaasi työpaikkaa ajatellen.

Huolehdi siitä, että hakemuksestasi välittyvät innostuksesi, motivaatiosi ja kiinnostuksesi kyseistä työtä ja yritystä kohtaan.

Kiteytä osaamisesi. Ota mukaan vain työnhaun kannalta olennaisia asioita.

Mitä annettavaa juuri sinulla on ja miksi juuri sinut pitäisi valita?

Tee taustatyöt. Ota selvää yrityksestä, heidän toimintakulttuuristaan ja arvoistaan.
Voit satsata myös CV:n ulkoasuun. Se voi olla hyvä tapa erottautua. Netistä löytyy valmiita pohjia visuaalisen CV:n laatimiseksi.

6. Kokeile video-hakemusta

Jos haluat siirtyä työnhaussasi seuraavalle tasolle, opettele tekemään videohakemus.

Video-CV:n tai videohakemuksen etu on, että siinä voit tuoda itsestäsi esille asioita, jotka eivät ilmene suoraan työhakemuksessasi. Videohakemus saa rekrytoijan havahtumaan.

Videolla voit kertoa jotain henkilökohtaista itsestäsi, mutta pääpaino tulisi olla ammatillisessa sisällössä.

Videohakemuksessa tärkeintä on tarina. Tee sitä varten käsikirjoitus. Mieti myös kuvitusta, sillä elämme yhä visuaalisemmassa maailmassa. Vältä kuitenkin yleiskuvausta tai kiiltokuvaa itsestäsi.

7. Harjoittele hissipuhetta

Ole aktiivinen työnantajan suuntaan.

Soita rekrytoijalle jo ennen hakemuksesi lähettämistä. Puhelun aikana voit saada olennaisen tärkeää tietoa, jota voit hyödyntää itse hakemuksessa.

Viikon kuluttua hakuajan umpeutumisesta on hyvä soittaa toinen puhelu. Tiedustele, missä vaiheessa rekrytointiprosessi on.

Jos pääset työhaastatteluun, valmistaudu siihen kunnolla. Laadi itsestäsi hissipuhe. Treenaa sitä peilin tai kavereitten edessä tai ottamalla se videolle.

Hissipuheessa kerrot minuutissa olennaisen itsestäsi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X