Työttömän painoindeksi ja henkilökohtainen hygienia kiinnostavat työvoimaviranomaisia Tampereella – Työoikeuden emeritusprofessori ei pidä kysymyksiä asiallisina

Kyselyssä kysytään myös työttömän maksuhäiriömerkinnästä ja mahdollisesta ulosotosta, jotka ovat hyvin luottamuksellisia asioita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kyselyssä kysytään myös työttömän maksuhäiriömerkinnästä ja mahdollisesta ulosotosta, jotka ovat hyvin luottamuksellisia asioita.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut on ottanut käyttöönsä Kompassi-kyselyn, joka kysyy hyvin henkilökohtaisia asioita työttömältä.

Erityisesti henkilökohtaisesta hygieniasta ja painoindeksistä kysyminen on herättänyt työttömissä ihmetystä ja vastustusta internetin keskustelupalstoilla.

Kyselyssä nämä kysymykset on muotoiltu näin: ”Huolehdin omasta kunnostani ja siisteydestäni?” ja ”Painonhallinta/BMI?”

Kyselyssä kysytään myös työttömän maksuhäiriömerkinnästä ja mahdollisesta ulosotosta, jotka ovat hyvin luottamuksellisia asioita.

Työtön ja pitkäaikaissairas Rosa, 38, on jakanut sosiaalisessa mediassa Kompassi-kyselyä. Hän on liittänyt mukaan saatteen:

Kaikki käydään läpi parhaan kukkahattuteorian mukaan: Oletko itsenäinen? Joustava? Maksatko laskut ajoissa? Osaatko siivota? Nukutko normaalin vuorokausirytmin mukaan? Oletko lihava? Hoidatko ruoanlaiton kunnolla? Entä hygienian?

Leimaavia kysymyksiä ja karenssin pelkoa

Kompassi-kysely on vapaaehtoinen, mutta kuten Rosa sanoo, työttömät eivät koe tällaisia kysymyksiä tosiasiallisesti välttämättä vapaaehtoisiksi karenssin pelon takia.

”Nämä kysymykset ovat tosi intiimejä ja leimaavia. Ihan törkeitä kysymyksiä! Miten esimerkiksi painoindeksi liittyy työnhakuun? Ja mitä oikeutta viranomaisilla on kysyä luottotietoja? Jos tällaisista kieltäytyy vastaamasta, voidaan aina tulkita, että et ole yhteistyökykyinen. Sitten ei ole välttämättä rahaa edes ruokaan”, Rosa sanoo Seuralle.

Ainakaan oikeusasiamiehen toimiston työhallinnon puolelle asiasta ole tullut valituksia eikä asiaa ole käsitelty.

Helsingin yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen ei pidä kysymyksiä asiallisina.

”Suomessa on kohtuullisen hyvä yksityisyyden suoja. Ei viranomainen saa mitä tahansa kysellä. Nämä kysymykset tuntuvat oudoilta. Töiden kannalta merkityksellisiä asioita saa kysyä ja yleisiä asioita, mutta ei henkilökohtaisia asioita saa kysellä, mitkä ei vaikuta töihin. Esimerkiksi painoindeksi ei kerro välttämättä henkisestä tai fyysisestä kunnosta yhtään mitään”, Tiitinen sanoo.

Myös sosiaalitoimiston asiakkaille

Tampereen kaupungin työllisyyspalveluista kerrotaan, että Kompassi-kyselyä tarjotaan pitkäaikaistyöttömille palvelutarpeen kartoittamiseksi. Kyselyssä on oma osuutensa taloudesta, osallisuudesta ja sosiaalisesta tilanteesta, osaamisesta, psyykkisestä hyvinvoinnista ja toimintakyvystä, arjen sujumisesta, työllisyydestä ja terveydestä.

Miksi kysytte esimerkiksi työttömän hygieniasta?

”Ymmärrän, että kysymykset voivat kuulostaa tosi hassuilta, jos ne irrottaa asiayhteydestä. Haluan korostaa, että ei meillä ole sellaista käsitystä, että esimerkiksi huono hygienia olisi työttömien ongelma. Asiakas tekee itse arvioinnin”, palvelupäällikkö Sari Oksanen sanoo.

Oksanen kertoo, että paperiset kyselyt tuhotaan silppurissa täytön jälkeen ja digitaaliset kyselyt säilytetään sähköisessä rekisterissä, joka on tietosuojattu.

Kompassi-kysely on otettu käyttöön Tampereella vuonna 2017. Sen käyttö saattaa laajentua.

”Tämä on meillä ensimmäisenä käytössä työvoimapalveluissa Tampereella ja olemme testailleet tätä. Hämeessä kyselyä käytetään myös aikuissosiaalityössä, lastensuojelussa, perhepalveluissa ja nuorten palveluissa ”, Oksanen sanoo.

X