Työttömät ymmällään – Työvoimatoimisto pakottaa yrittäjäksi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Raudoittajan olisi työllistyäkseen pitänyt perustaa yhden miehen yritys. © colourbox
Moni työtön on saanut työvoimatoimistoista tarjouksia, joissa heidän edellytetään ryhtyvän yrittäjiksi karenssin uhalla. Työtarjoukset rikkovat useita lakeja, ja niitä puidaan eduskunnassa asti.

Pääkaupunkiseudulla asuva työtön työnhakija sai yllätyksekseen TE-toimistosta työtarjouksen, jonka mukaan työvoimatoimisto pakottaa yrittäjäksi.

”TE-toimiston tarjouksessa määrättiin jopa se, mitä laskutuspalvelua minun olisi yrittäjänä käytettävä”, hän kertoo.

Nuorehkolla miehellä on takanaan vuosikymmenen työura ammattimaisena raudoittajana. Kaikissa työpaikoissa työsuhteet ovat olleet suhteellisen pitkiä, ja ne on tehty nimenomaan työsuhteisina. Viimeisin pesti päättyi helmikuun lopussa, ja mies ilmoittautui oitis Uudenmaan TE-toimistoon työnhakijaksi.

”Etsin myös itse jatkuvasti oman alani töitä, sillä en halua heittäytyä pelkästään TE-toimiston varaan. Enkä halua missään tapauksessa yrittäjäksi.”

Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan työtarjouksen mies sai kirjallisena. Yhteyttä kehotetaan ottamaan työtä tarjoavaan yritykseen, joka edellyttää ”laskutusta omalla yrityksellä tai ukko. fi kautta”. Kevytyrittäjyyttä mainostava ukko.fi -palvelu veloittaa viisi prosenttia asiakasyrittäjiensä palkoista, koska hoitaa yrittäjyyteen kuuluvat lakisääteiset maksut.

Lakeja tuntemattomalle työtarjoukset sisältävät monta ansaa, sillä ketään ei voi pakottaa yrittäjäksi. Yrittäjyydestä kieltäytyminen ei myöskään saa olla peruste työttömyysetuuksien menettämiselle.

Ei ole lainvastaista, että työvoimatoimisto pakottaa yrittäjäksi

Seuran haltuunsa saaman yhden työtarjouksen lähettäjä Henrik Boijer-Spoof Uudenmaan TE-toimistosta ei vastannut lehden lukuisiin yhteydenottopyyntöihin.

”Minä vastaan hänen puolestaan. Tässä on nyt varmaankin sattunut jokin erehdys”, palveluesimies Olli-Pekka Surakka sanoo.

Hän ei halua ottaa kantaa ”yksittäistapauksiin”, mutta vaikuttaa hämmästyneeltä kuultuaan karenssin uhalla lähetetyistä yrittäjyyttä edellyttävistä työtarjouksista.

”Eihän tällainen työtarjous ole itsessään lainvastainen. Yrittäjäksi ryhtymään kannustavia työtarjouksia pyritään tekemään vain sellaisille asiakkaille, jotka ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita yrittäjyydestä”, Surakka sanoo.

”Työtarjouksia voidaan tehdä myös tehtäviin, joita työnhakija ei ole velvollinen hakemaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla.”

Myöskään Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen ei kommentoi yksittäistapauksia.

”Väittäisin, että emme toimi lain vastaisesti. Äkkikuulemalta ja tarjouksia näkemättä tuntuu kyllä todella oudolta. Onkohan siinä tullut jokin väärinkäsitys, jossa jätettyyn työvoimatilaukseen ja sen työhön on jollain tavoin sisältynyt yrittäjämahdollisuus”, Ukkonen miettii.

”En ole kyllä aiemmin tällaiseen tapaukseen törmännyt, eikä yrittäjyyteen pakottaminen ole todellakaan toimiston linja.”

Ministeriön ohjeistus

”Olemme saaneet työ- ja elinkeinoministeriöstä useita ohjeita, joista yksi koskee yrittäjyyteen kannustamista”, TE-toimistojen asiantuntijoita edustavan Työ- ja elinkeinohallinnon henkilöstöliiton (THHL) puheenjohtaja Eija Tuutti sanoo.

THHL:ään kuuluvat lähes kaikki alan asiantuntijat, joita on reilut 2 000 henkilöä. Paineet TE-toimistojen työntekijöiden keskuudessa ovat Eija Tuutin mukaan kovat.

”En voi kommentoida yksittäisiä tapauksia, mutta yrittäjyyteen kannustaminen edellyttää myös työn hakijan suostumusta. Emme voi pakottaa ketään yrittäjäksi, voimme vain kannustaa ja tarjota eri vaihtoehtoja.”

TE-toimistojen työntekijöiden paineita lisäävät ministeriön jatkuvien uusien ohjeistusten lisäksi myös uudenlainen yhteistyö yksityisten yritysten kanssa.

”Tämä käytäntö on ollut pettymys, sillä se on lisännyt TE-toimistoissa tehtävää viranomaistyötä, jota yksityiset yritykset eivät saa tehdä.”

Eduskunnassa TE-toimistojen mahdollisia laittomia toimia käsiteltäneen lähiaikoina, kun työministeri Jari Lindström (ps) ehtii vastaamaan kansanedustaja Li Anderssonin (vas) yli kaksi viikkoa sitten asiasta tekemään kirjalliseen kysymykseen.

Lakeja tuntemattomalle työtarjoukset sisältävät monta ansaa, sillä ketään ei voi pakottaa yrittäjäksi.

Lue myös:

TE-toimisto ei selviä työttömyyden hoitamisesta

Hallitus uskoo, että työttömyys häviää kurittamalla työttömiä

X