Uhkaako Postin lakko Linnan juhlien kutsujen perillemenoa? Tasavallan presidentin kanslia: ”Seuraamme tilannetta – sähköisiä kutsuja on silti turha odottaa”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tanssin pyörteissä itsenäisyyspäivän vastaanotolla 6. joulukuuta 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan Seuralle, ettei kanslialla ole mahdollisuutta varmistaa, onko kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle saapunut perille.

Postin mahdollinen lakko uhkaa myös tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Linnan juhlien kutsujen postitus alkaa yleensä lokakuun lopussa tai viimeistään marraskuun alussa.

Postin kymmenen päivää kestävän lakon on kerrottu alkavan 11. marraskuuta, ja sen arvioidaan kestävän noin 9 000 Postin työntekijää. Lakon uskotaan viivästyttävän lähetysten saapumista jopa viikoilla.

Lakkouhka on huomioitu myös tasavallan presidentin kansliassa.

”Seuraamme tilannetta”, kansliasta kerrotaan Seuralle.

Vuosittain Linnassa juhlii noin 2 000 kutsuttua: viime vuonna presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kättelivät noin 1 700 vierasta.

Tasavallan presidentin kanslia tiedottaa aina erikseen, kun Linnan juhlien kutsujen postitus on alkanut. Kutsu on annettu henkilökohtaisesti kutsutulle vain poikkeuksellisissa tilanteissa, kun suurristin saaneille suurristin luovutuksen yhteydessä.

Ilman kutsukorttia ja henkilötodistusta Linnaan ei ole asiaa.

”Kutsuttavien suuresta määrästä johtuen tasavallan presidentin kanslialla ei valitettavasti ole mahdollisuutta varmistaa erikseen, että jokainen kutsu on saapunut perille. Kanslialla ja Postilla on kuitenkin pitkäaikainen ja toimiva yhteistyö kutsujen postituksessa, joka on osoittautunut hyvin luotettavaksi”, kansliasta kerrotaan.

”Kutsukortti jää arvokkaaksi muistoksi”

Välillä kutsun viipyminen aiheuttaa vieraille päänvaivaa. Esimerkiksi vuonna 2016 toimittaja Helena Petäistö sai kuulla vasta Ylen toimittajalta, että oli saanut kutsun Linnaan, kertoi Ilta-Sanomat.

Petäistö alkoi selvittää asiaa, ja sai kuulla kutsunsa jääneen Postin osoitteentarkistukseen jumiin. Iltapuvun hän ehti hankkia viime hetkellä. Kutsu saapui Petäistölle vasta kolme päivää ennen itsenäisyyspäivää.

Viime vuonna puolestaan oululaismies kertoi Iltalehdelle saaneensa täyskaimalleen tarkoitetun kutsun omaan osoitteeseensa. Kutsussa oli myös vaimon nimi.

Onko kanslia harkinnut esimerkiksi sähköisiin kutsuihin siirtymistä?

”Kutsukortti on juhlava ja järjestelyiden kannalta toimivin ratkaisu. Lisäksi se jää vieraille arvokkaaksi muistoksi. Muitakin tapoja on toki mietitty.”

Veteraanit kättelevät presidenttiparin ensimmäisinä. Vuonna 2014 sotaveteraani Hannes Hyvönen saapui Linnaan. © Pekka Nieminen/Otavamedia

Veteraanit ja lotat aloittavat kättelyn

Tämän vuoden Linnan juhlien teemaa ei ole vielä julkistettu. Viime vuonna juhlavastaanottoa vietettiin ympäristöteemalla, ja Linnaan oli kutsuttu erityisesti ilmasto- ja ympäristöasioissa ansioituneita suomalaisia.

Teema näkyi myös kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoiluissa ja koristeluissa. Juhlapöydässä tarjoiltiin erityisesti luomutuotteita ja lähiruokaa, ja perinteinen boolikin oli viime vuonna lähes täysin luomua.

Perinteiseen tapaan Linnaan saapuu joka vuosi sotaveteraaneja ja lottia. Kunniavieraina he kättelevät presidenttiparin ensimmäisinä, lisäksi myöhemmin presidenttipari saapuu kahvipöytään heidän kanssaan.

Lisää aiheesta: Näin syntyvät Linnan juhlat – Järjestelyt kestävät melkein vuoden

X