Ujo kärsii pahemmasta krapula-ahdistuksesta kuin rohkeampi kaverinsa – Alkoholiongelman ja ujouden välillä löydetty yhteys

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
Sosiaalisia tilanteita pelkäävä voi rentoutua alkoholin vaikutuksen alaisena,mutta ahdistus saattaa tulla takaisin huomattavasti pahempana krapulassa.

Ujojen ihmisten ei kannata juoda itseään krapulaan asti, sillä vaikka alkoholin on huomattu vähentävän ahdistusta ja rentouttavan, krapulapäivänä ahdistus palaa yhtä suurempana.

”Tiedämme, että monet ihmiset juovat helpottaakseen sosiaalisten tilanteiden tuomaa ahdistusta, mutta tämä tutkimus osoittaa, että ahdistus pomppaa heti takaisin seuraavana päivänä erityisesti ujoilla henkilöillä”, sanoo tutkimuksessa mukana ollut professori Celia Morgan Exeterin yliopistosta.

Tätä krapulamielentilaa tutkivat nimittävät tutkimuksessa ”hanxiety” –tilalla. Sana on yhdistelmä  englanninkielistä sanoista hangover (krapula) ja anxiety (ahdistus).

Tutkimus tehtiin Exeterin yliopistossa, Englannissa. 

Tulokset myös antavat ymmärtää, että alkoholiongelman kehittyminen voi olla yhteydessä alkoholiongelman muodostumiseen.

Tutkimuksessa testattiin noin sataa alkoholinkäyttäjää, jotka juovat erityisesti sosiaalisissa tilanteissa. Tutkimusryhmään kuului sekä erittäin ujoja ihmisiä että hieman ulospäinsuuntautuneita henkilöitä. Koehenkilöiltä testattiin ujouden ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa ennen juomista , juomisen aikana ja seuraavana aamuna. Heille myös tehtiin alkoholiongelman testaamiseen kehitetty AUDIT-testi.

”On OK olla hiljainen”

Tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, Beth March UCL yliopistosta muistuttaa, että vaikka monet tutkimukset kertovat, että ihmiset juovat vähemmän, he joilla on huonompi terveys, juovat vielä liikaa.

”Tähän ryhmään voi ehkä lukea myös ujot ja ahdistusta kokevat henkilöt.”

Professori Celia Morgan lisää, että oman ujouden myöntäminen voi olla avain vähempään alkoholinkulutukseen.

” Täytyy vain hyväksyä itsensä ujona tai introverttinä. On OK olla hiljainen ihminen”, Morgan muistuttaa.

X