Ukrainalaiset saavat kyseenalaisia majoitus- ja työtarjouksia – Ihmiskaupan ja hyväksikäytön riskit tiedostetaan jo raja-alueilla

Ukrainasta sotaa paenneet ovat haavoittuvaisessa tilassa. Auttajissa on myös huijareita, jotka tarjoavat kyseenalaista majoitusta ja työtä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ukrainan rajan tuntumassa Puolassa sijaitsee Korczowan vastaanottokeskus, josta linja-autot kuljettavat pakolaisia eri puolille Eurooppaa turvaan.

Ukrainasta sotaa paenneet ovat haavoittuvaisessa tilassa. Auttajissa on myös huijareita, jotka tarjoavat kyseenalaista majoitusta ja työtä.
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Pakolaisia vapaaehtoisena kuljettaneen suomalaisryhmän jäsen todisti, kun Varsovasta kyytiin nousseet ukrainalaisnaiset olivat ilmeisen lähellä joutua hyväksikäytön uhreiksi, sillä auttajissa on myös huijareita.

Ukrainan sotaa paenneet 24- ja 26-vuotiaat naiset olivat saaneet majoitus- ja työtarjouksen Virosta ollessaan pakolaiskeskuksessa Varsovassa. Pyytäessään suomalaisilta kyytiä he kertoivat, että perillä heitä vastassa olisi sukulaismies Maksim.

Suomalaisten epäilykset heräsivät, kun tuli aika täyttää Viroon jääviltä rajamuodollisuuksissa vaadittu lomake. Ukrainalaiset eivät tienneetkään osoitetta, mihin olivat menossa. Kun he suomalaisten ohjeistamana kysyivät osoitetta, tuli paluuviestinä ohje jättää heidät Tallinnan linja-autoasemalle. Sieltä heidän oli määrä jatkaa matkaa linja-autolla Märjamaalle, missä sukulainen odottaisi.

”Emme tietenkään suostuneet jättämään heitä, vaan vaadimme viedä perille asti nähdäksemme, että kaikki on kunnossa”, kertoo suomalaisryhmän jäsen.

Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Työtarjous kesken raskaan pakomatkan houkutti

Ukrainalaiset eivät tienneet Maksimin sukunimeä. Siinä vaiheessa mies muuttui heidän puheissaan sukulaisesta vanhaksi kaveriksi.

”Pyysimme Maksimilta valokuvaa passista, mutta hän ilmoitti näyttävänsä sen tapaamisessa.”

Tapaamispaikka osoittautui kylmäasemaksi keskellä hylättyä teollisuusaluetta noin 60 kilometrin päässä Tallinnasta. Suomalaisten odottaessa hakija ei ilmestynyt paikalle eikä enää vastannut puhelimeen.

”Lopulta neitokaiset sanoivat, etteivät he olleet koskaan tavanneet Maksimia. He olivat saaneet viestintäsovellus Telegramissa sanoman, missä luvattiin töitä ja majoitus.”

Ei ollut tietoa, mitä töitä tiedossa oli. Naiset arvelivat, että kyseessä voisi olla siivous- tai myyntityö. Tarjous houkutti, sillä takana oli päiviä kestänyt raskas pakomatka sodan runtelemasta Kiovasta.

”He valehtelivat meille, että vastassa olisi sukulainen, koska luottivat sokeasti viestin lähettäjän olevan joku ystävällinen ihminen. Vastaanottokeskuksessa olijoista moni on niin hädässä, että tarttuu mihin tahansa oljenkorteen. He ovat valmiita tekemään lähes mitä vain päästäkseen pois.”

Keskusteltuaan suomalaisten kanssa naiset päättivät jatkaa matkaa heidän kanssaan Suomeen.

”He ovat nyt turvassa. Kokemus on silti ahdistava muisto kaiken muun heidän kokemansa lisäksi.”

Vieri viereen asetetuilla retkisängyillä ei ole paljon tilaa, mutta monelle se on ensimmäinen lepohetki useisiin päiviin. © Kai Widell

Vastaanottokeskuksen vieri viereen asetetuilla retkisängyillä ei ole paljon tilaa, mutta monelle se on ensimmäinen lepohetki useisiin päiviin. © Kai Widell

Ihmiskaupan ja hyväksikäytön riskit tiedostetaan raja-alueilla

Ihmiskaupan ja hyväksikäytön riskeihin on alettu kiinnittää erityistä huomiota Ukrainan raja-alueilla. Ainakin Varsovan lähellä Ptak Expo -messukeskuksessa toimiva vastaanottokeskus on kertonut vaativansa yksityisiltä pakolaiskuljetuksia järjestäviltä toimijoilta – myös suomalaisilta – suurlähetystön todistusta.

Tieto tästä on tullut Suomen Varsovan suurlähetystöön pakolaisia kuljettaneiden kautta.

”Olemme pyytäneet keskukselta tarkennusta, millaista vahvistusta he edellyttäisivät. Toistaiseksi emme ole saaneet vastausta”, sanoo Suomen Varsovan suurlähetystön konsuli Katriina Mattila.

Taustojen tarkistaminen ja todistusten kirjoittaminen lienee mahdotonta, koska toimijoita on valtavasti. Lisäksi EU-maiden välillä periaatteessa vallitsee vapaa liikkuvuus.

Lue myös: Seura Puolan rajalla: Kohtasimme Ukrainasta sotaa paenneita ja heidän auttajiaan – ”Tämä on vuosisadan katastrofi”

Seura tapasi sotaa paenneita ukrainalaisia

Seura tapasi sotaa paenneita ukrainalaisia sekä heidän auttajiaan Varsovassa ja kolmella rajanylityspaikalla Puolassa. © Otavamedia

X