Voisiko Rajavartiolaitos liputtaa Ukrainan lipulla Suomen ja Venäjän rajalla? Ukrainan lippuja näkee katukuvassa verrattain vähän

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ukrainan lippu voi toimia solidaarisuuden osoituksena Suomessa.
Lain mukaan Ukrainan lipulla voi liputtaa myös Suomessa. © iStock
Elinkeinoelämän keskusliitto on nostanut Ukrainan liput salkoon jo maaliskuussa solidaarisuutta osoittaakseen. Voisiko Suomen valtio tehdä saman?

Ukrainan lippuja näkee lipputangoissa silloin tällöin, mutta Suomessa tuen osoittaminen liputuksen muodossa vaikuttaa harvinaisemmalta kuin monissa muissa Euroopan maissa.

”Liputtaminen Ukrainan lipulla on tässä tilanteessa paitsi sallittua, myös hyvin toivottavaa, missä mahdollista. On oikein ilmaista tukensa Ukrainan kansalle, jonka itsenäisyys- ja puolustustahto ovat nyt koetuksella”, Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja Ilmari Rostila kirjoitti helmikuussa liiton tiedotteessa.

Voisiko esimerkiksi Rajavartiolaitos liputtaa Ukrainan lipulla Venäjän rajalla?

Sisäministeriöstä kerrotaan, että sille ei ole lainsäädännöllistä estettä, mutta raja-asemien liputuksen tehtävä on normaalista poikkeava: jatkuva liputus osoittaa Suomen ja EU:n rajan, sekä kertoo viranomaisen läsnäolosta.

Virastot ja laitokset ovat osoittaneet solidaarisuutta aiemmin Suomen lipulla – esimerkiksi Norjan terrori-iskujen suruliputuksen tapauksessa tai vierasta valtiota juhlistettaessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala kertoi, että Ukrainan liput ovat liehuneet EK:n rakennuksen katolla jo maaliskuun alusta lähtien.

”Tässä on kyse solidaarisuuden osoituksesta. Haluamme viestiä tukemme Ukrainan kansalle heidän taistelussaan oman itsenäisyytensä ja vapautensa puolesta”, Oksala kertoo.

Hänen mukaansa on selvä, ettei pelkkä liputus riitä, vaan monia toimenpiteitä tarvitaan. Oksala sanoo, että EK tukee Suomen valtion ja kansalaisjärjestöjen toimia Ukrainan tukemiseksi. Hän toivoo, että lipputangon omaavat nostaisivat Ukrainan lipun salkoon.

”Palaute, jonka olen Suomessa olevilta ukrainalaisilta saanut, että heistä tuntuu tosi hyvältä nähdä Ukrainan lippuja Suomessa. Mielestäni jo pelkästään se on riittävä peruste liputtamiselle”, Ilkka Oksala sanoo.

X