Ruokatuotanto kärsii Ukrainan sodan takia - Vaikutukset näkyvät ostoskorissa ja kauppakuitissa myös meillä

Pienituloinen joutuu ajattelemaan oman taloutensa kestävyyttä ennen paikallisen tuottajan tukemista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Pienituloinen joutuu ajattelemaan oman taloutensa kestävyyttä ennen paikallisen tuottajan tukemista.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Tuhoutuneita tankkeja jumissa pellolla, katkaistuja rautatieyhteyksiä, savuavia satamia ja ukrainalaisia traktoreita hinaamassa sotasaalista. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi Myös ruokatuotanto ja logistiikka ottavat uutiskuvien mukaan osumaa Ukrainan sodassa.

MTK:n uutisoiman arvion mukaan sodasta huolimatta noin 70 prosenttia Ukrainan alueen kevätkylvöistä saadaan tehtyä. Varastoissa olevan ja sadonkorjuuaikaan kerättävän uuden viljan kuljettaminen on kuitenkin haasteellista. Satamia on tuhoutunut ja osa on vihollisen hallussa.

Ruoan hintaindekseissä ollaan historiallisen korkeilla tasoilla. Etenkin kasviöljyt, viljatuotteet ja maito ovat kallistuneet globaalisti. Tämä vaikuttaa ensimmäisenä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän köyhissä maissa, joiden ruokatuotanto ei pärjää ilman ulkomailta ostettuja tuotteita.

Lannoitteiden hinnat nousevat

Vaikka Suomessa ollaan monen maa­taloustuotteen suhteen varsin omavaraisia, vaikutukset eivät jää meilläkään huomaamatta. Polttoaine- ja energiakustannusten nousu sekä ennen kaikkea lannoitteiden kallistuminen vaikuttavat.

MTK:n mukaan yli 70 % lannoitteista on tullut meille Venäjältä. Riippuvuutta tuonnista on vaikea korvata nopeasti, vaikka korvaavia lähteitä etsitäänkin. Hintojen arvioidaan pysyvän korkealla vielä seuraavallakin satokaudella.

Kustannukset tuntuvat maatalousyrittäjän kukkarossa. Sieltä ne vaikuttavat myös kaupan hintoihin. Asia ei ole kuitenkaan täysin mutkaton, sillä kauppojen pitkät hankintasopimukset ja mahdollisimman alhaiset ostohinnat kurittavat ainakin aluksi enemmän ruoan tuottajaa kuin kuluttajaa.

Kuluttaja valitsee

Kaupassa asioidessa on­kin vaikea välttää sitä perinteistä tapaa toimia. Ostetaan sitä, mikä on tarjouksessa tai muuten halvinta. Valikoimassa oleva paikallisen tuottajan hieman enemmän maksava ruoka voi jäädä valitsematta. Ymmärrettävästi pienituloinen eläkeläinen joutuu ajattelemaan oman taloutensa kestävyyttä ennen paikallisen tuottajan tukemista.

Onneksi monella on mahdollisuus kasvattaa ruokaa myös itse. Tulevana kesänä omien perunoiden nosto ja muiden puutarhan antimien poiminta on entistä suuremmassa arvossa.

Lue myös: Venäjä aiheuttaa nälänhätää Intian ennätyshelteidenkin iskiessä viljakauppaan – Myös Suomessa syötävästä ruoasta yli 40 prosenttia tuodaan muualta

X