Hei työtön maisteri! Suomen Belgradin-lähetystössä on unelmahomma tarjolla: palkka nolla euroa eikä asuntoakaan anneta

Suomen Belgradin-suurlähetystö tarjoaa korkeakoulusta valmistuneelle työttömälle puolen vuoden työkokeilupaikkaa ilman palkkaa, etuja tai edes työsuhdeasuntoa. Lähetystön mukaan pestin jälkeenkään töitä ei ole tarjolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen Belgradin suurlähetystö hakee yliopistosta valmistunutta työkokeilijaa kuudeksi kuukaudeksi vaativiin tehtäviin. Palkka on nolla euroa.

Suomen Belgradin-suurlähetystö tarjoaa korkeakoulusta valmistuneelle työttömälle puolen vuoden työkokeilupaikkaa ilman palkkaa, etuja tai edes työsuhdeasuntoa. Lähetystön mukaan pestin jälkeenkään töitä ei ole tarjolla.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Belgradin suurlähetystö hakee parhaillaan työelämän harjoittelijaa eli virkamieskielellä ”työkokeilijaa”. Vaatimukset ovat erittäin kovat  puolen vuoden pestiä varten.

Haettavan henkilön sopiva koulutus on yliopistotutkinto esimerkiksi oikeustieteistä, taloustieteistä tai yhteiskuntatieteistä.

Hakijalta edellytetään sujuvaa ja virheetöntä suomen kielen osaamista, hyvää englannin suullista ja kirjallista taitoa sekä tietojenkäsittelytaitoja.

Työtehtävät ovat lähetystön sosiaalisen median tilien ylläpitoa, alueen maiden seuraamista sekä raporttien ja taustaselvitysten laatimista, tapahtumien valmisteluissa avustamista, kyselyihin vastaamista sekä puhelintiedustelujen hoitamista.

Silti palkka on puhtaat nolla euroa, koska kyseessä on – palkaton työkokeilupaikka.

Vain ilmaisia voidaan ottaa

Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan, että lähetystöt järjestävät itse suoraan työnhakunsa ja päättävät niiden kriteerit.

Miksi ihmeessä näin vaativaan ja korkeakoulutusta vaativaan paikkaan otetaan palkaton työkokeilija?

”Suurlähetystön varat päätetään ulkoministeriössä valtion tulo- ja menoarvion perusteella. Suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta palkata henkilöitä, vaan ainoastaan ottaa harjoittelijoita eli korkeakouluharjoittelijoita tai työkokeilijoita”, Belgradin suurlähetystön hallinnollinen avustaja Outi Hannula kertoo.

Aikaisemmin Belgradin suurlähetystö ei ole käyttänyt työkokeilijoita, vaan ainoastaan opiskelijaharjoittelijoita – jotka sentään hyötyvät harjoittelusta opiskeluissaan.

”Halusimme kokeilla tätä työvoimatoimiston tarjoamaa vaihtoehtoa ja tarjota työkokeilua valmistuneelle työttömälle. Meillä on aikaisemmin ollut korkeakouluharjoittelijoita, joilla on ollut yliopiston rahoitus”, Hannula kertoo.

Niin, rahoitus. Rahaa ei nyt siis ole.

Työkokeilu tarkoittaa käytännössä työttömyystuella tehtävää työtä, johon saa tyypillisesti lisäksi vain päivittäisen 9–18 euron kulukorvauksen. Ilmoituksessa kerrotaan, että Serbiassa sijaitsevaan työhön ei ole tarjolla edes työsuhdeasuntoa.

Työkokeilu on tarkoitettu työttömälle työnhakijalle – lähestystöllä ei varaa palkata työntekijöitä

Belgradin suurlähetystö hakee yliopiston käynyttä, työkokeilijaa. Työstä ei tosin makseta lainkaan palkkaa.

Belgradin suurlähetystö hakee yliopiston käynyttä työkokeilijaa. Työstä ei tosin makseta lainkaan palkkaa. © iStock

Työkokeilu on tarkoitettu työvoimatoimiston ohjeen mukaan sellaisiin tilanteisiin, joissa työttömältä työnhakijalta puuttuu esimerkiksi koulutus, hän suunnittelee alan vaihtoa tai on ollut pitkään poissa työmarkkinoilta. Tällöin työtön voi kokeilla, sopisiko ammattiala hänelle.

Työkokeilussa työkokeilijalla on oikeus saada ohjausta työtehtäviin, mistä ei mainita lähetystön ilmoituksessa mitään. Sen sijaan kokeilijalta odotetaan ilmoituksessa oma-aloitteista asennetta ja kerrotaan työtahdin olevan ajoittain nopeatempoista.

Työpaikalla toteutettavan työkokeilun avulla voit saada jalkasi työpaikan oven väliin, kun palaat työmarkkinoille tai olet aloittamassa uraasi”, työvoimatoimiston sivuilla mainostetaan työkokeilua palveluna työttömille työnhakijoille.

Ainakaan Belgradin lähetystön työkokeilupaikan avulla ei saa jalkaa työpaikan oven väliin, sillä lähetystö kertoo avoimesti, ettei sillä ole varaa nykytilanteessa palkata uusia ihmisiä.

Lue myös: Hätkähdyttävä tulos: Lähes 500 000 suomalaista tekee ilmaista työtä

X