Helsingin Jyryn valmentaja pahoinpiteli treeneistä kieltäytyneen lapsensa, mutta sai jatkaa vapaaehtoistyötään nuorten parissa – urheiluseura selvittää asiaa vasta nyt

Urheiluseura luonnehtii valmentajaansa innostavaksi ihmiseksi. © Otavamedia
Valmentaja sai ehdollista vankeutta vahingoitettuaan omaa lastaan, joka halusi jättää juoksuharjoitukset väliin. Urheiluseura sanoo kuulleensa asiasta vasta nyt, vaikka valmentaja on ahkerasti kommentoinut oikeusjuttujaan sosiaalisessa mediassakin.

Helsinkiläisen urheiluseuran valmentaja tuomittiin viisi vuotta sitten 12-vuotiaan lapsensa pahoinpitelystä.

Intohimoisena juoksijana tunnettu mies valmentaa Helsingin Jyryn junioreiden juoksu- ja yleisurheilukoulussa, johon kuuluu kolme eri ikäryhmää lapsista teineihin.

Pahoinpitelyn lisäksi häntä syytettiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Rikossyytteet laitettiin vireille miehen jo toimiessa vapaaehtoisena valmennustehtävissä Jyryssä.

Mies oli oikeudelle kertomansa mukaan halunnut kysyä lapseltaan, miksei tämä lähde juoksuharjoituksiin. Lapsi kertoi isänsä alkaneen ”tökkiä nyrkillä naamaan aika kovaakin”.

Lääkärinlausunnossa äidin merkittiin kertoneen, että valmentaja kävi lapsensa kimppuun ja löi tätä leukaan. Oikeudessa äiti kuitenkin kumosi aiemmin kertomansa.

Tuomion perusteluiden mukaan lapselle aiheutui kiinnikäymisestä naarmuja, punoitusta ja kipua. Mies esitti oikeudelle, että naarmut olivat voineet syntyä myös toisissa urheiluharjoituksissa.

Kun poliisi oli saapunut hälytettynä perheen kotiin ottamaan valmentajaa kiinni pahoinpitelystä epäiltynä, hän vastusti kiinniottoa.

Valmentaja tuomittiin teoista ehdolliseen vankeuteen. Koeaika päättyy tänä vuonna. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan vahingonkorvauksia lapselleen.

Valmentaja ei kertonut Helsingin Jyrylle rikostuomioistaan

Valmentaja on 2000-luvulla ollut usein julkisuudessa erilaisten kohujen ja häirintäväitteiden takia. Hänellä on Helsingin käräjäoikeuden mukaan kontollaan myös muita rikostuomioita. Parhaillaan miestä vastaan on vireillä kaksi syytettä.

Hän on myös kommentoinut itse toimintaansa, jopa oikeusjuttujaan laajalti sosiaalisessa mediassa, pitäen niitä poliittisena ajojahtina.

Tästä huolimatta Helsingin Jyryn mukaan tieto valmentajan tuomioista tuli heille täytenä yllätyksenä. Tämän viikon alussa Jyryn yleisurheilujaoston toiminnanjohtaja ja yhteyshenkilö Juhani Meskanen kertoi lehdellemme alkavansa selvittää tilannetta.

Valmentaja kuuli urheiluseuraltaan asiasta samana iltana. Valmentaja kertoi sosiaalisessa mediassa kovasanaisesti Seuran toimittajan aikovan mustamaalata häntä, ja ilmoitti lehdelle tehneensä jutuntekoaikeiden takia tästä rikosilmoituksen.

Valmentaja kertoo kommentoivansa vastedes oikeusasioitaan VKontakte-sivuston palstallaan, somessa ja blogissaan.

Urheiluseura: aina kohtelias ja innostava mies

Meskasen ja Seuran toimittajan keskustelua seuraavana päivänä valmentajan nimi poistettiin Jyryn verkkosivuilta. Urheiluseura ei kuitenkaan ole kertonut julkisesti mitään syytä tähän muutokseen.

Kun Seura kysyi nyt asiasta uudelleen, toiminnanjohtaja Meskanen lähetti viestin, ettei ole vielä tavoittanut urheiluseurasta tarvittavia vastuuhenkilöitä, ja selvitystyö jatkuu edelleen.

Meskasen mukaan valmentaja on ollut koko ajan mukana oman lapsensa harjoitusryhmässä, ja hän on ollut aina ”kohtelias ja innostava”.

Vain osa suomalaisista urheiluseuroista tarkistaa oma-aloitteisesti kaikkien lasten ja nuorten parissa työskentelevien ihmistensä rikostaustat. Esimerkiksi Suomen Olympiakomitean viime syksynä julkaisemissa ohjeissa tätä suositellaan varotoimenpiteenä kaikille urheiluseuroille.

Meskanen ei kertonut, noudattaako Helsingin Jyry näitä suosituksia.

Lue myös: Lätkävalmentajan painajainen – urheilutoimittaja Petteri Sihvosen silmätikuksi joutunut Erkka Westerlund kertoo nyt tuskan vuosistaan