USA:n vaalit: Näin Barack Obama soitteli äänestäjille – Leviääkö kampanjatapa myös Suomeen?

Yhdysvaltojen vaalit käydään poikkeuksellisessa ilmapiirissä. Suomalaistutkijan mukaan ”puolisotilaalliset ryhmittymät ovat merkittävä uhka”.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Entinen presidentti Barack Obama on ottanut osaa entisen varapresidenttinsä, demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin kampanjaan.

Yhdysvaltojen vaalit käydään poikkeuksellisessa ilmapiirissä. Suomalaistutkijan mukaan "puolisotilaalliset ryhmittymät ovat merkittävä uhka".
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Pienen lapsen äiti Alyssa tuskin arvasi puheluun vastatessaan, että langan toisessa päässä on itse presidentti Barack Obama. Entinen presidentti pyysi Alyssaa äänestämään demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bidenia ja kehotti tätä myös kannustamaan läheisiään marssimaan vaaliuurnille.

Marraskuun 3. päivän aamuun mennessä Obaman Twitter-tilillä julkaistua noin kaksi minuuttia kestävää videota oli katsottu yli 4,4 miljoonaa kertaa.

Miltä tuntuisi, jos entinen presidentti Tarja Halonen soittaisi ja pyytäisi äänestämään SDP:n presidenttiehdokasta? Todennäköisesti vastaaja luulisi soittoa pilapuheluksi, mutta Yhdysvalloissa tällainen kampanjointi on arkipäivää.

Barack Obama ottaa kantaa harkiten

Helsingin yliopiston politiikan tutkijatohtori Niko Pyrhönen kertoo, että Obaman puhelinsoitto on USA:ssa tavanomainen kampanjointitapa. Obama on yksi seuratuista julkkiksista, jotka on värvätty mukaan kampanjointiin.

”Julkkisstatuksellahan Obama tuota työtä tekee. Obamalla on pitkään ollut feel good politics -tyyppinen tapa tehdä kampanjaa. Hän on ollut enimmäkseen kulisseissa. Se oli piristävä poikkeus, jos ajattelee Trumpin hallinnon tapaa alleviivata vihaa, kiukkua, katkeruutta ja pettymyksiä ja kannustaa negatiivisia tunteita esiin äänestäjissä”, Niko Pyrhönen sanoo.

Obamalla on Twitter-tilillään 124 miljoonaa seuraajaa eli kymmeniä miljoonia enemmän kuin Bidenia vastaan kisaavalla presidentti Donald Trumpilla (87 miljoonaa), Bidenin vajaasta 12 miljoonasta seuraajasta puhumattakaan.

Tutkijatohtorin mukaan Barack Obama on käyttänyt somekanavaansa poliittisissa ulostuloissaan harkiten. Esimerkiksi kun Trump uhkasi USA:n eroavan Pariisin ympäristösopimuksesta, Obama jätti uhkauksen noteeraamatta ja kommentoi eroa vasta jälkikäteen lyhytsanaisesti.

”Obama selvästi tietää seuraajamääränsä ja kentältä tulevan tilauksen. Viimeisen parin vuoden ajan Obama on valinnut tarkasti, milloin tekee ulostuloja ja milloin hän ei sano mitään. Voisi ajatella, että ne ulostulot, jotka hän tekee, ovat merkityksellisempiä siksi, koska hän on ollut niin paljon hiljaa. Esimerkiksi tämä video on erittäin harkittu liike”, Niko Pyrhönen toteaa.

Hän suhtautuu skeptisesti siihen, että Obaman puheluiden kaltainen suora kampanjointi leviäisi myös Suomeen. Suomessa vaalikampanjoilla on erilaiset perinteet. Lisäksi laajaa näkyvyyttä saadakseen myös kampanjoijan pitäisi olla erityisen suosittu.

”Jos miettii presidentti Sauli Niinistön soittoa radion luonto-ohjelmaan, se oli tosi pieni juttu, mutta se sai paljon huomiota. Sitä pidettiin erityisen sympaattisena ja vaatimattomana. Jos katsoo Niinistön kannatuslukuja ja aiempia esiintymisiä, hänellä on potentiaalia herättää sympatioita, mutta haluaisiko hän taustajoukkoineen tehdä niin, on eri asia. Luultavasti tällaista ei nähdä Suomessa.”

Presidentti Donald Trump tavoittelee toista kautta. Yhdysvaltain vaalit käydään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa. © xKevinxDietschx/xPoolxviaxCNPx/MediaPunchx

Poikkeuksellinen äänestysilmapiiri

Yhdysvaltain presidentin vaaleihin on tänä vuonna käytetty ennätysmääriä rahaa: lehtitietojen mukaan kustannukset ovat miljardiluokkaa. Vaalit ovat monella tapaa poikkeukselliset muun muassa maata kurittaneen koronaepidemian ja rotuteemojen takia.

USA:ssa vaalikampanjaan on ennenkin kuulunut loanheitto, mutta tänä vuonna ilmapiiri on tavallista vihamielisempi. Esimerkiksi Teksasissa Trumpin kannattajat ajoivat Bidenin vaalirekkaa takaa tarkoituksenaan saattaa vastapuoli pois Teksasista.

”Etenkin etelävaltioissa kuten Teksasissa tuollainen toiminta herättää fasistisen valtion kaikuja, varsinkin jos ottaa huomioon, miten Trump ja johtavat republikaanit ovat siitä puhuneet ja kuinka harva sen on tuominnut”, Niko Pyrhönen sanoo.

Syyskuun lopussa järjestetyssä vaaliväittelyssä presidentti Trump kehotti äärioikeistolaista Proud Boys -ryhmittymää ”olemaan valmiudessa”. Ryhmän edustajat ovat ilmoittaneet lähtevänsä partioimaan, jos ääntenlaskenta joudutaan uusimaan.

Niko Pyrhönen pitää Proud Boysin ja Boogaloo-liikkeen kaltaisten joukkojen aktivoitumista kesken vaalien poikkeuksellisena.

”Näissä vaaleissa leimallista on ollut, että henkilökohtaista turvallisuutta koskevat asiat ovat nousseet esiin. Proud Boysin kaltaiset puolisotilaalliset joukot ovat puhuneet itsekin tulevansa valvomaan äänestyspaikkoja. Tällaiset puolisotilaalliset kurittomat joukot ovat merkittävä uhka, vaikka se ei realisoituisi. Pelkkä heidän läsnäolonsa ja tieto heidän olostaan on aika poikkeuksellinen uusi kehityskulku, etenkin, kun Yhdysvalloissa kuka tahansa voi kävellä kauppaan ostamaan aseen.”

Lue myös: USA:n vaalit 2020: ”Mitkään lainalaisuudet eivät päde näissä vaaleissa”

X