Uskomaton ekotalo: ”Lämmitysenergian kulutus pienenee 80 prosenttia”, lupaa arkkitehti Michael Reynolds

Vihreän arkkitehtuurin pioneeri Michael Reynolds saapuu tiistaina Suomeen. Tavoitteena on käynnistää ekotaloprojekti, jollaista meillä ei ole ennen nähty.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arkkitehti Michael Reynolds on kehittänyt Earthship-ekotaloja.

Vihreän arkkitehtuurin pioneeri Michael Reynolds saapuu tiistaina Suomeen. Tavoitteena on käynnistää ekotaloprojekti, jollaista meillä ei ole ennen nähty.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Ekoarkkitehti Michael Reynolds on omistanut koko elämänsä ekotalojen rakentamiselle. Jo 70-luvun alusta asti hän on rakentanut taloja kierrätysmateriaaleista. Tästä videosta voit katsoa, millaisia upeita taloja Reynolds on suunnitellut New Mexicon autiomaahan USA:ssa.

Näiden rakennusten inspiroimana maailmaan on noussut jo noin 3 000 Earthship-taloa, joiden valmistukseen on käytetty kierrätysmateriaaleja, kuten autonrenkaita ja pulloja. Talot ovat omavaraisia, ne tuottavat oman sähkönsä ja juomavetensä. Seinustan kasvihuoneissa kasvaa ruokakasveja.

Uskomattomin puoli asiassa on, ettei taloissa ole lainkaan lämmitysjärjestelmiä.

”Oikeastaan me emme kutsu niitä taloiksi. Earthsip on alus”, Michael Reynolds, 72, vastaa puhelimeen kotoaan New Mexicosta.

Michael Reynolds on vihreän rakentamisen visionääri. © Kirsten Jacobsen/Earthship Biotecture

Pari ekotaloa Suomeen

Tiistai-iltana Michael Reynolds vierailee Helsingissä ja pitää harvinaisen luennon arkkitehtuuristaan, johon kuuluu siis myös vesihuolto, sähkö, lämmitys sekä ruoantuotanto.

Suomen ilmasto on äärimmäinen. Jos autonrenkaista ja pulloista rakennettu talo toimii täällä, se toimii missä vaan?

”Juuri siksi me tulemme. Me haluamme rakentaa Helsingin lähistölle pari demotaloa, joissa ihmiset voisivat yöpyä kuin Airbnb:ssä. Kotona täällä New Mexicossa meillä on pari semmoista. Me vuokraamme niitä turisteille, jotka tulevat joka puolelta maailmaa. Taloissa ei ole lämmitysjärjestelmiä, mutta silti ne pysyvät lämpiminä.”

Reynoldsin käyttämä lämmitystekniikka perustuu pasiiviseen aurinkoenergiaan. Talon ikkunat, seinät ja lattiat keräävät ja varastoivat auringon tuottamaa energiaa. Talvella sitä käytetään lämmitykseen, kesällä viilennykseen. Passiiviratkaisussa ei käytetä mekaanisia tai sähköisiä laitteita.

Reynoldsin mainitsemat talot sijaitsevat vuoristossa 2500 metrin korkeudessa. Ilmasto on siellä jopa kylmempi kuin Helsingissä.

”Suurin ero on, että meillä on paljon aurinkoa. Mutta me haluamme osoittaa, että nämä talot toimivat myös Helsingissä. Me olemme jo onnistuneet Kanadassa ja muissa pilvisissä paikoissa. Kyse on myös rakennukseen käytettävästä massasta ja eristeistä.”

Reynoldsin mukaan Suomen taloihin on tarkoitus rakentaa varalämmitysjärjestelmä. Mutta se olisi käytössä vain pahimpien paukkupakkasten aikaan.

”Uskomme, että näiden talojen avulla voimme leikata lämmitysenergian käyttöä 80 prosenttia. Jos koko planeetta leikkaisi lämmitysenergian käyttöä näin paljon, meillä ei olisi ilmasto-ongelmaa.”

Michael Reynoldsin taloissa on käytetty rakennusmateriaalina mm. vanhoja pulloja. Ne taipuvat myös sisustuselementeiksi. © Kirsten Jacobsen/Earthship Biotecture

”Rajoitukset pysäyttävät arkkitehtuurin”

Michael Reynoldsin toive on pystyttää Suomeen ensi vuoden kuluessa kaksi Earthship-taloa. Edes Suomen konservatiivinen rakennuslupakäytäntö ei hätkäytä kaikennähnyttä pioneeria. Vuosikymmenien varrella Reynolds on törmännyt toistuvasti samaan ongelmaan: Radikaalit ajatukset ja arkkitehtuuri eivät sovi yhteen.

”Länsimaiset rakennusmääräykset ja rajoitukset estävät arkkitehtuurin kehityksen”, hän huokaa.

Ero kehittyviin maihin on suuri. Ja erityisen suuri niihin maihin, joita on kohdannut ympäristökatastrofi.

”Katastrofin jälkeen ihmisillä on hätä. Motiivi kokonaan omavaraisten talojen rakentamiseen on kova”, Reynolds sanoo.

Hän on ollut rakentamassa taloja Andamanin saarilla tsunamin jälkeen, Haitilla maanjäristyksen jälkeen.

”Filippiineille me menimme taifuunin jälkeen. Lisäksi olemme olleet ainakin Fijillä, Vanuatulla, Kolumbiassa ja Indonesiassa. Me vaikutamme monilla eri puolilla maailmaa.”

Länsimaissa Reynolds on yksinkertaisesti opetellut kiertämään määräyksiä.

”Me kutsumme talojamme tieteellisiksi taideprojekteiksi. Taiteen nojalla voi tehdä mitä vaan, saihan Picassokin pystyttää millaisen rakennelman halusi. Meidän talomme eivät ole bisnes. Mutta me toivomme, että ihmiset tulevat ja viettävät yön näissä taloissa. Kun he huomaavat, että idea toimii, heidän ajattelunsa muuttuu.”

Suomen reissulta Reynolds sanoo toivovansa kolmea asiaa.

”Ensinnäkin toivon, että me voisimme vuokrata Helsingin läheltä maapläntin, jonne uudet talot voisi rakentaa.”

Seuraava tavoite on saada hankkeelle taidenäyttelyn status.

”Se voi olla määräaikainenkin.”

Kolmas haaste on löytää hankkeelle rahoitus.

”Mutta uskon, että se on pienin ongelma. Välillä me rahoitamme näitä hankkeita itse, välillä ihmiset auttavat.”

Earthship-rakennushankkeet ovat samalla koulutustilausuuksia, joissa uudet ihmiset voivat opetella käyttämään Reynoldsin tekniikoita omissa projekteissaan.

Talojen rakentamisessa on käytetty mm. vanhoja autonrenkaita ja pulloja. © Kirsten Jacobsen/Earthship Biotecture

X