Uskottava puolustus on kaluston lisäksi yhteydenpitoa oikealla otteella – Presidentti Niinistön aktiivisuus itään on arvossaan

Amerikkalaiset hävittäjät sitouttavat Suomea maailman suurimpaan sotilasmahtiin. Uskottava puolustus vaatii myös aktiivista yhteydenpitoa länteen ja erityisesti itään, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Amerikkalaiset hävittäjät sitouttavat Suomea maailman suurimpaan sotilasmahtiin. Uskottava puolustus vaatii myös aktiivista yhteydenpitoa länteen ja erityisesti itään, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Suomen puolustusvoimat päätyi uuden hävittäjän valinnassaan amerikkalaiseen F-35:een. Tavalliselle kansalaiselle se näyttäytyy luontevana seuraajana Horneteille.

Suomen puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa olisi voinut syventyä Gripenit ostamalla, mutta tällä kertaa se kortti jäi katsomatta. Vaihtoehdoista myös ranskalainen Rafale jäi hyllyyn. Ensimmäisenä tuli mieleen, että kokemukset pahasti venähtäneestä Olkiluoto-ydinvoimalaprojektista eivät ainakaan tuoneet lisäinnostusta kyseiseen suuntaan.

Hävittäjäkaupan hinta on 10 miljardia euroa, josta varsinainen koneiden osuus on hieman alle puolet. Näin ainakin tämän hetkisten tietojen valossa. Lopullisen hinnan näyttää aika, sillä ensimmäiset koneet saapuvat Suomeen vasta vuonna 2026.

Ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen hehkutti F-35:n teknistä etumatkaa vaihtoehtoihin nähden. Valinta perustui suorituskykyyn. Kyseessä on aito viidennen sukupolven hävittäjä, kun muut olisivat olleet ominaisuuksiltaan heikompia. Amerikkalaiset painoivat hintaa alas siten, että Suomen budjetilla saadaan halutut 64 konetta. Aseistukseksi on tulossa pitkän kantaman ohjuksia, joilla voi tarvittaessa iskeä kauas vastustajan selustaan asti.

Lue myös: Tuleeko Suomesta hetkeksi Pohjolan hävittäjämahti? F-35 -koneiden saapuessa Hornetejakin on vielä yllin kyllin rivissä

Suhteiden ylläpito on tärkeää Suomelle

Suomi ei ole Naton jäsen, mutta konevalinta sinetöi yhteistyön jatkumisen amerikkalaisten kanssa. Ainakaan budjetillisesti se ei ole huono asia. USA:n puolustusbudjetti on isompi kuin kymmenen seuraavaksi suurimman valtion puolustusmenot yhteensä – mukaanlukien Kiina ja Venäjä.

Konevalinnan jälkeen puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen korosti Ylellä, että puolustusyhteistyö jatkuu Ruotsin kanssa:

”Molemmissa maissa on edelleen poliittinen tahto syventää yhteistyötä. En näe, että päätöksellä on siihen vaikutusta. Ruotsi on meille läheisin kumppani. Teemme yhdessä operatiivista suunnittelua, mitä emme tee muiden kanssa.”

Yhteydenpitoa tarvitaan myös itään. Sitä on luvassa lisää heti tänään tiistaina. Presidentti Sauli Niinistöä on kehuttu kansainvälisestikin suhteiden ylläpidosta Venäjän Vladimir Putinin kanssa. Niinistö on Putinille eräänlainen Euroopan ääni.

Siltaa pitää rakentaa yhteydenpidolla kriittisten vuosien yli. Puheet Helsingin hengestä ja Etyj-puheenjohtajuus 2025 ovat oivaa diplomatiaa. Seuraavana vuonna tulevatkin jo uudet koneet.

Lue myös: Suomi saa Etyjin puheenjohtajuuden vuonna 2025 – Toistuuko vuoden 1975 Helsingin ETY-kokouksen spektaakkeli?

Helsingin henki

Vuonna 1975 ETYK-huuma valtasi Suomen. Nyt valtio pohtii, pitääkö kokouksen 50-vuotis­juhlasta tehdä yhtä iso tapahtuma. Presidentti Sauli Niinistö on ideoinut Helsingin henki -huippukokousta samaan saumaan. © lehtikuva

X