Kovien naisten etsintä alkoi – Utin Jääkärirykmentti rekrytoi naisia erikoisjoukkojen reserviläisiksi

Suomen puolustusvoimat avaa ensimmäistä kertaa erikoisjoukkoihinsa pääsyn täsmähaulla reserviläisnaisille. Pelkillä miehillä ei kun ei enää kriiseissä pärjätä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Utin jääkärirykmentissä on vuosittain ollut varusmiehinä muutamia naisia, mutta nyt valtio haluaa kasvattaa Utin naissotilaiden määrää ottamalla heitä reserviläisistä täsmähaulla.

Suomen puolustusvoimat avaa ensimmäistä kertaa erikoisjoukkoihinsa pääsyn täsmähaulla reserviläisnaisille. Pelkillä miehillä ei kun ei enää kriiseissä pärjätä.
Teksti: Petri Korhonen

Suomen sotaväen pieniä eliittijoukkoja, laskuvarjo- ja erikoisjääkäreitä kouluttava Utin Jääkärirykmentti julkaisi helmikuun alussa pienen ilmoituksen: puolustusvoimat aloittaa rekrytointikokeilun, jolla etsitään armeijan käyneitä naisia erikoisjoukkojen reserviläisiksi.

Kyseessä on iso ajattelutavan muutos. Tähän asti naiset ovat voineet pyrkiä varusmiehiksi mihin tahansa sotilaiden rankimpiin hommiin, esimerkiksi laskuvarjojoukkoihin, rajavartioston erikoistehtäviin tai taistelusukeltajiksi. Silti vain hyvin harva naisalokas on vuosittain hakenut tai edes halunnut näihin miesvaltaisiin porukoihin.

Sen sijaan armeijan jälkeen moni esimerkiksi poliisi- tai pelastusaloille kouluttautunut on voinut kiinnostua “kommandohommista”, kun on huomannut pärjäävänsä vaikeissa paikoissa.

Nyt puolustusvoimat avaa ovensa heille ensimmäistä kertaa uudella täsmähaulla.

Utin Jääkärirykmentti kaipaa täydennystä – rankat testit luvassa

Papereiden perusteella tehdyn karsinnan jälkeen hakijat pääsevät huhtikuussa valintakokeisiin, joissa mitataan fyysistä ja henkistä kestävyyttä.

”Minkään tietyn alan koulutus ei ole vaatimuksena. Hankittu osaaminen esimerkiksi turvallisuusalalta, ensiapu­taidot, kielitaito, digitaalinen osaaminen ja kokemus kansanvälisestä vuorovaikutuksesta ovat hyödyllisiä”, kertoo rykmentin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jussi Kosonen.

Sopiva sukupuolijakauma lisää aina joukon taitoja ja käytännön tehokkuutta.

Sopiva sukupuolijakauma lisää aina joukon taitoja ja käytännön tehokkuutta. © Susanna Heiska / Lehtikuva

Valinnoissa painotetaan kuulemma elämän- ja työkokemusta sekä paineensitokykyä. Kuntovaatimukset eivät ole laskuvarjojääkäritasoa, mutta lihasvoimaa pitää olla ja coopertestissä pinkoa vähintään 2500 metriä.

Erikoisjoukkojen reserviläisiksi valituille on tarjolla runsaasti kertausharjoituksia sekä koronapandemian jälkeen myös mahdollisiin Suomen ulkomaanoperaatioihin osallistu­mista. Pääpaino joukoilla on kuitenkin kotimaan sodanajan puolustuksessa.

Sekajoukosta tehoa

Erikoisjoukkoja ei tietenkään avata naisille pelkässä PR-mielessä, taustalla on käytännön syitä. Moderneissa konflikteissa tarvitaan eri alojen ammattilaisista koottuja naisten ja miesten yhteisyksiköitä.

”Erikoisjoukot toimivat usein pienryhminä, jolloin harkintakyky ja vastuunotto tilanteiden hallinnasta korostuvat silloinkin, kun valmiita malleja ei ole”, Jussi Kosonen kertoo.

Kunhan ammattilaisten pää ja fysiikka ovat riittävässä kunnossa, sopiva sukupuolijakauma lisää aina joukon taitoja ja käytännön tehokkuutta. Näinhän on huomattu muun muassa poliisissakin.

Lue myös: Taikasana jolla reserviläinen menettää heti sodanajan sijoituksensa – Puolustusvoimat loi vahingossa automaatin, joka voi poistaa vahvuudesta tuhansia sotilaita

Lue myös: Toimisiko tämä Latvian malli Suomessa? Sotilastaidoista pakollinen oppiaine toisen asteen oppilaitoksissa vuodesta 2024 alkaen

X