Uuden lastensairaalan iso pulma: hienot seinät mutta liian vähän hoitajia

Jaa artikkeli
Uusi lastensairaala Helsingin Meilahdessa valmistui käyttöön tänä syksynä. © Kari Pekonen
Helsingin uuden lastensairaalan tiloja pysyy tyhjäkäynnillä ja potilaita jonossa. Hoitajia ei riitä tarpeeksi teho-osastolle tai uusiin leikkaussaleihin.

Helsingin Lastenklinikkaa on viime aikoina kritisoitu toistuvista leikkausten perumisesta. Tapauksissa toistuu sama kaava: sopivia hoitajia tai sopivia tiloja ei leikkaukselle varattuna päivänä löydy.

Esimerkiksi joensuulaisen Milena Variksen keskosvauvan kiireellinen leikkaus peruttiin syyskuun vaihteessa monta kertaa. Äiti jakoi kokemuksensa sosiaalisessa mediassa:

”Molempina aamuina pidimme meidän kahden kuukauden ikäistä (korjattu ikä kolme viikkoa) vauvaa syömättä. Kannoimme nälkää huutavaa lasta sylissä ja itkimme, kun ei toisen oloa voinut helpottaa. Kaikki siis ihan turhaan.”

Nyt kun uusi lastensairaala on avattu Helsingin Meilahteen, tiloja on enemmän kuin ennen. Leikkaussaleja on nyt aikaisemman seitsemän sijaan yksitoista.

Tilojen lisääntyminen ei kuitenkaan näytä vähentävän leikkausruuhkia.

Sairaala: vakanssimäärä vastaa potilasmääriä

Aiemmin lapsen sairastuminen flunssaan tai muuhun operaatiota estävään vaivaan oli yleisin leikkauksien perumissyy. Nyt syynä on se, ettei teho-osastolle voi ottaa uusia hoidettavia.

”Sen aiheuttaa tehohoitajien pula. Uudessa lastensairaalassa on kyllä tilaa, mutta ei ne tilat ole itseohjautuvia”, Sydänlapset ja -aikuiset -potilasyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Laine sanoo.

Kuinka monta uutta hoitajaa on nyt palkattu uutta sairaalaa varten teho- ja leikkausosastoille, ylihoitaja Outi Simonen?

”Hoitajille ei tule uusia vakansseja.”

Sisäilmaongelmista johtuneet sairauspoissaolot ovat olleet Lastenklinikalle iso rasite viime vuosina. Kymmenkunta hoitajaa on siirretty uusiin tehtäviin tehohoidosta, yksi leikkaussalista.

Onko hoitajamäärä nyt lisääntymässä peräti yhdellätoista hoitajalla, kun sisäilmaongelmien takia väistyneet hoitajat palaavat takaisin tehtäviinsä uuteen lastensairaalaan?

”Ei, sillä heillä on ollut koko ajan sijaiset. Vakanssimäärät ovat koko ajan vastanneet potilasmääriä ja olleet kunnossa, mutta päivittäiset vaihtuvat tilanteet ovat muuttaneet äkillisesti myös suunniteltua päiväohjelmaa,” Outi Simonen kertoo.

Lisää saleja, sama hoitajamäärä

Miten ne uudet leikkaussalit sitten täytetään, kun hoitajia ei tule lisää?

”Toimintoja siirretään niin, että jatkossa kaikki ympäri Helsinkiä ollut lasten toiminta tehdään uudessa lastensairaalassa. Kun esimerkiksi korvatoimenpiteitä siirretään keskitetysti aikuisten puolelta korvaklinikalta meille yhteen päiväkirurgiseen saliin, niin toiminnon mukana seuraa myös leikkaussalin resurssit eli viisi hoitajavakanssia,” ylihoitaja Outi Simonen kertoo.

Samat hoitajat ovat siis jo aikaisemmin tehneet samaa leikkaussalityötä eri paikassa. Tästä salien ja hoitajien siirrosta ei koidu merkittävää apua ruuhkaan, sillä absoluuttinen työntekijämäärä ei lisäänny yhtään.

Vähentyvätkö leikkausten perumiset nyt uusissa tiloissa merkittävästi? Siihen on kaksi täysin vastakkaista näkemystä.

Ylihoitaja Outi Simonen uskoo perumisten määrän vähentyvän. Tosin hänen mielestään Lastenklinikankin hoitajatilanne on ollut hyvä koko ajan.

”Sairaalamaailmahan on sellainen, että päivystystapauksia voi olla. Niinä päivinä on jouduttu siirtämään suunniteltuja leikkauksia. Samaan aikaan 1-5:n hoitajan sairastuminen on hankala yhtälö osastolla, jossa vaaditaan hoitajilta erittäin vahvaa osaamista. Aiemmin sisäilmaongelmat olivat myös yksi este sijaisille tulla töihin Lastenklinikalle.”

Potilasjärjestön Katja Laine ei usko minkään muuttuvan uudessa lastensairaalassa, koska hoitajia ei ole tulossa yhtään lisää.

Leikkaussaleja tulee vastedeskin olemaan monena päivänä vähällä käytöllä, koska sinne ei riitä koulutettuja operoijia.

X