Uuden soten on tuotava hoitajat pois jaksamisen äärirajoilta

”Puolueilla on nyt kuukausi aikaa kertoa selkokielisesti, millaisen soten he toteuttaisivat”, Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Puolueilla on nyt kuukausi aikaa kertoa selkokielisesti, millaisen soten he toteuttaisivat", Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Erkki Meriluoto

”Sotesta päättää seuraava hallitus. Lähes neljä vuotta valmisteltu sote-uudistus siirtyy seuraavalle hallitukselle. Eduskunnan perustuslakivaliokunta pitää esitystä yhä kansanvallan vastaisena.”

Näin uutisoi Helsingin Sanomat 6.3.2015. Nyt neljä vuotta myöhemmin otsikko voisi olla lähes samanlainen. Sote-uudistus siirtyi jälleen seuraavalle hallitukselle, mutta mitään takeita ei ole, että sitä saataisiin taaskaan valmiiksi.

Pääministeri Juha Sipilä päätti soten takia erottaa koko hallituksensa muutama viikko ennen vaaleja. Eroa on kutsuttu vastuun kantamiseksi, vastuun pakoiluksi, symboliseksi ja osaksi vaalipeliä. Se voi olla osittain niitä kaikkia, mutta ainakin se pakottaa vakavasti otettavat puolueet tuomaan omat sote-ehdotuksensa pöytään. Koko talven on arvuuteltu, ovatko tulevat vaalit ilmastovaalit, maahanmuuttovaalit, vanhustenhoitovaalit vai jotakin muuta. Nyt näyttää siltä, että niistä on tulossa sotevaalit.

Oikeastaan saamme olla kiitollisia, että toteuttamiskelvottomaksi osoittautunut sotemalli kaatui viimein ja sen sinnikkäimmät ajajat nostivat kädet pystyyn. Kun väkisin runnominen päättyi, on aika katsoa rauhassa paras mahdollinen malli maamme tulevaisuudelle ja edetä sen jälkeen johdonmukaisesti myös virheisiin reagoiden. Monissa kunnissa on tehty jo kehittämistyötä, joten ihan kaikkea ei kuitenkaan kannata räjäyttää uusiksi.

Vanha sääntö, jonka mukaan ei kannata korjata niitä asioita, jotka eivät ole rikki, pätee soteenkin. Myös matkiminen eli toimivien terveyspalvelumallien kopioiminen muualta Euroopasta kannattaa ottaa työkalupakkiin.

Tärkeintä olisi kuitenkin kuunnella tekijöitä ja asiakkaita: kun sekä hoitohenkilökunta että potilaat voivat hyvin ja kohtaavat toisensa sujuvassa ympäristössä, säästyy myös rahaa. Hoitajien työtaakkaa on inhimillistettävä.

Nyt pitää vain toivoa, ettei käy niin kuin Ruotsissa. Siellä vaalit olivat syyskuussa, mutta uusi hallitus muodostettiin lopulta vasta tammikuussa. Sote-työn pitäisi jatkua heti vaalien jälkeen.

Gallupkärki Sdp:n sotelinjauksen mukaan pääosassa säilyy julkinen palvelutuotanto, jota yksityinen ja kolmas sektori täydentävät. Puolueilla on nyt kuukausi aikaa kertoa selkokielisesti, millaisen soten he toteuttaisivat. Sen jälkeen me pääsemme vaaliuurnille vaikuttamaan asiaan edes hieman.

X